Já vám ukážu, co všechno umím

Deset nových principů, totálně našlapaná koncentrace myšlenek, perfektní srozumitelnost a čtivost. Austin Kleon mohl ústřední téma knihy okecávat v pětisetstránkové bichli. Ano, mohl, protože recepty na úspěch, štěstí a krásu dnes sype z rukávu kdekdo. Stačí to jen umět dobře a dostatečně přesvědčivě prodat. Přede mnou však leží lehoučká, na první pohled (i omak) velice sympatická kniha, která jde rovnou na věc, bez dlouhých průtahů a zbytečné omáčky okolo. 

“V mysli začátečníka jsou spousty možností,” řekl zenový mnich Shunryu Suzuki. “V mysli odborníka je jich jen pár.” 

Kleon se při sdělování myšlenek vyjadřuje naprosto jasně, stručně a hlavně výstižně. Ke každému principu používá výroky, které se k němu vztahují, čímž dokazuje jeho relevanci, posouvá ho do praxe, činí jej představitelným a uchopitelným. A proč jsem se zmiňovala o tužce? Někteří z vás by možná rádi namítli, že čmárat do knihy je barbarství, ale já si to nemyslím. Zpětně se pak můžete vrátit k tomu, co vás zaujalo, a přemýšlet nad tím. A v tomto případě to zcela bezpochyby platí. 

“Kéž bych mohl pořád chodit s plným vědomím toho, že to jednou skutečně všechno skončí. To je ten trik.”

Atraktivní a názorný vizuální styl je jen příjemným benefitem celkového dojmu z knihy. Kleon podporuje svá slova grafickým znázorněním, což jistě ocení nejeden z vás. Protože, co si budeme nalhávat, texty, obzvlášť v této tematice, bývají často jednolité a člověk ztrácí pozornost. To je přesně to, co se vám tady nestane. Vizuálně založená část mého mozku si tak při čtení vrněla blahem stejně tak, jako ta logická.  

Je jasné, že žádná kniha (dokonce ani tato) vám neřekne, jak být úspěšný, šťastný, bohatý nebo efektivní. Point je v tom být ve správnou dobu na správném místě. Náhoda tomu chce, že se někomu podaří prorazit tam, kde to už před ním zkoušela řada jiných. A čím to je? Že by byl lepší než oni? Pojďme na chvíli zauvažovat nad možností, že jeho úspěch je prostě jen čistá souhra událostí. Protože když by šel další odvážlivec přesně ve stejných stopách, uspěl by též? Domnívám se, že nikoli. Chyběly by mu ty stejné okolnosti. 

Důležité při čtení této knihy tedy není hledat návod na úspěch, ale na to, jak se na něj připravit, jak mu vyjít naproti a počkat si na příznivé okolnosti. Protože když jste vidět, okolnosti si vás najdou. 

Já byla stoprocentně nadšená a věřím, že vy budete také. 

“Dělejte věci, které milujete, a mluvte o věcech, které milujete – tak přilákáte pozornost lidí, kteří milují váš druh věcí. Tak jednoduché to je.”

Hodnocení: 100 %

Autorka: Jana Sklenářová

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *