Karin Fossumová: Indická nevěsta

Indická nevěsta je ale jiná. Podtrhnout a zvýraznit. Indická nevěsta totiž nezačíná příběhem zločinu, ale příběhem lásky. Gunder Jomann je starý mládenec a má jen jediného člověka: Svou milovanou sestru. Život osamělého stárnoucího vlka ho už přestává bavit, a tak se rozhodne nesedět s rukama v klíně, a vypraví se do Indie najít nevěstu. Bláhový nápad vyjde a on se tam ožení. O několik týdnů později očekává příjezd své ženy do Norska, připraví dům a natěšeně vypráví své sestře o nenadálém štěstí, které na něj dosedlo. Jeho žena přilétá a on míří na letiště. Cestou se dozví o nehodě své sestry, která je v komatu v nemocnici. Místo na letiště letí za svou sestru a na letiště posílá známého, taxikáře. Ten ji tam nenajde. Púna, jak se jmenuje Gunderova žena, se vydá na vlastní pěst za svým mužem…

Teprve v tomto okamžiku, zhruba v pětině knihy, se začíná vyprávět kriminální příběh. Gunder, který v krátké době prožil nečekané štěstí, je zpátky na dně. Od této chvíle se knížka stává tím, co bylo naznačeno v úvodu recenze – mimořádným počinem v žánru detektivního románu. Karin Fossumová vlastně vypráví dva příběhy. Příběh osobní ztráty. Příběh člověka, který v jedné chvíli ztrácí dva své milované lidi. A potom příběh vraždy, která zaskočila ospalé městečko a přinesla něco, s čím se dosud nikdo z místních nesetkal.

Autorka si dala velkou práci s vybudováním silných charakteristik zúčastněných postav. Jsou tu postavičky místního života – hostinský, prodavač z pumpy, slečna nebo mladík, který má problémy v osobním životě. Máme tu kriminalistu, kterému umírá pes, jeho letitý společník. Máme tu dalšího kriminalistu, kterého začne „uhánět“ jedna z aktérek případu. No a pak samozřejmě Gunder Jomann, čerstvý vdovec, který se vyrovnává se situací, kterou mu život připravil. Jeho postava je snad nejsmutnější z celého žánru severské krimi. Snad každý čtenář mu zezačátku drží palce v jeho novém životě, a když pak přijde zlom a svět se mu opět řítí do pekla, nechce se tomu ani věřit.

Knížka se stala velkým hitem a Karin Fossumová bývá označována za královnu norské krimi. Knížka si, mimo jiné, vysloužila ocenění Los Angeles Times Book Prize za nejlepší norský kriminální román všech dob. Právem.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *