I Netvor se může změnit

Kyle Kingsbury měl vždycky vše, co si jen mohl přát. Peníze, vzhled, partu kamarádů a obdivovatelů. Okolí i lidi neposuzoval podle toho, jací jsou uvnitř, ale jak vypadají zvenku. Na svém krásném zevnějšku stavěl svou popularitu a ostatním dával jasně najevo, že stojí až hluboko pod ním. Jenže jak už to tak bývá, osud si člověka vždycky najde. Po jednom nepěkném žertíku se z Kylea stane to, čeho se nejvíc obával. Ne, není z něj jen šereda. Je zvíře. A to doslova. Místo jemných a dechberoucích rysů mladého muže na něj ze zrcadla zírá chlupatá zrůda s pařáty na rukou místo prstů.

Čarodějka Kendra se totiž rozhodla, že mu dá ochutnat jeho vlastní medicíny a napraví jeho žebříček hodnot. Kyle tak musí najít někoho, kdo by jej miloval pro něj samotného, a to do dvou let. Pokud se mu nepodaří najít dívku, která se do něj zamiluje i přes jeho odpudivý vzhled a z lásky jej políbí, zůstane zvířetem už navždy. Kyle si myslí, že jeho život skončil…

Pokud se vám námět knihy zdá něčím povědomý, nemýlíte se. V knižní i filmové sféře existuje tolik variací na příběh krásky a zvířete, že byste se nemohli splést. Ačkoliv některým z nás možná z dětství utkvěla v paměti Disneyho verze (s obrovskou knihovnou, kterou Belle závidí nejeden knihomol), tato kniha v sobě spojuje hned několik známých i méně známých prvků různých příběhů. Ostatně se jim sama autorka v závěru knihy věnuje, a čtenář tak dostane lepší pohled i vysvětlení některých činů a chování postav.

Netvor je prvním dílem prozatím duologie Kroniky Kendry, který je převyprávěním již známého příběhu. Alex Flinn je totiž známá tím, že si ráda pohrává s oblíbenými pohádkovými příběhy a zasazuje je do moderní doby, tu a tam něco přidá, něco ubere a ačkoliv si čtenáři myslí, že dobře ví, co se bude dít dál, dokáže je něčím překvapit. V tomto případě šlo třeba o vložené ukázky chatovací místnosti, v níž se sešla další pohádková zakletá stvoření, jako třeba žabák, mořská panna či medvěd grizzly.

Kniha je vyprávěná nenáročným stylem, takže ji dokážete slupnout na posezení. Horší je to už s hloubkou některých postav. Jako by se příběh děl jen tak sám od sebe, aniž by měl na čtenáře jakýkoliv větší dopad. Těžko říct, jestli to je dáno předlohou, či českým překladem, který místy vyznívá, jako by vám knihu předčítal samotný Terminátor. Celkově vzato jde vlastně o příběh dvou teenagerů, jejichž život není zrovna procházkou růžovou zahradou.

Netvor byl dokonce v roce 2011 zfilmován. Hlavní role se ujal Alex Pettyfer a jeho vyvolenou se stala Vanessa Anne Hudgens. Film se bohužel nedočkal takového ohlasu, jak by si tvůrci přáli. Možná to bylo dáno tím, že byla Kyleova podoba pro potřeby filmu „upravena“ a fanoušci se tak nedočkali opravdového hrůzu nahánějícího zvířete, ale jen kluka s holou hlavou a zjizveným tělem i obličejem.

Pokud se vám zamlouvají, anebo vás třeba jen zajímají, knihy, které jsou variací pohádkových příběhů, do českého překladu se dostala také kniha Cinder z cyklu Měsíční kroniky. Jak už název napovídá, tentokrát se podíváme na Popelku, ovšem ne tak, jak ji známe. Tahle je totiž kyborg.

Hodnocení: 60%

Autorka: Petra Sýkorová (Syki)

Zdroj obrázků: Nimg.sulekha.com, CSFD.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *