Dvojí tvář Victorie Bergmanové

Úvodní část trilogie nazvané Slabost Victorie Bergmanové s podtitulem Vraždy a psychoterapie je prvotinou švédské dvojice autorů píšících pod pseudonymem Erik Axl Sund. Pod touto zkratkou se skrývají skutečná jména autorů – výtvarníka, hudebníka a zvukaře Håkana Axlandera Sundquista a jeho producenta Jerkera Erikssona.

Příběh Vraní dívky nás zavede do Stockholmu, kde se setkáváme s psychoterapeutkou Sofii Zetterlundovou, jež se nyní zabývá dvěma obtížnými případy mnohačetných poruch osobnosti. Zatímco bývalý dětský voják ze Sierry Leone, Samuel Bai, bojuje se záchvaty zuřivosti, Sofiina druhá klientka, Victorie Bergmanová, zápolí se sexuálním zneužíváním, jemuž byla vystavena již do raného dětství.

Ve stejnou chvíli je nedaleko vchodu do stockholmského metra nalezeno zohavené tělo chlapce, jenž byl podle pitvy umučen. Jeho případ dostává na starost kriminální komisařka Jeanette Kihlbergová, která jako jediná žena mezi samými muži musí neustále svým nadřízeným dokazovat, že si svou pozici zaslouží. Jenže vyřešit chlapcovu vraždu nebude vůbec snadné. Jedná se totiž o cizince bez identity, kterého nikdo nehledá…

Přestože nás přebal knihy upozorňuje, že je tento román „jen pro silné povahy“, nejedná se o knížku, po které se budete bát usnout. Autoři sice všechny drastické scény popisují surovým způsobem, ale takovéto pasáže se ve Vraní dívce příliš často neobjevují, takže nemusíte mít obavy, že by vás na více než třech stovkách stran čekal pouze popis ukrutného násilí.

Krátké kapitoly dodávají tomuto psychologickému thrilleru svižní spád, naopak časté flashbacky do různých období života hlavních postav působí občas trochu chaoticky a nesrozumitelně. Vše se však zavčas vysvětlí a každý díl této spletité skládanky nakonec zapadne na své místo.

Samotný závěr je dost překvapující. I když jsem díky velmi nepatrným nápovědám tušila, kam příběh směřuje, i mě překvapilo, jak závěr knihy autoři uchopili. Tímto krokem si jistě zajistili, že každý, kdo bude chtít zjistit, jak to s Vraní dívkou dopadne, bude netrpělivě vyhlížet další díl trilogie. Ten by měl v Česku vyjít až v prosinci.

Vraní dívka patří mezi psychothrillery, které vás strhnou. Psychologie postav je propracovaná do nejmenšího detailu, stejně jako příběh, jenž se neustále vyvíjí méně očekávatelným směrem, takže většinou nebudete vůbec vědět, co vás čeká na následující stránce. Každopádně si zaslouží vaši pozornost.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Eva Korytářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *