Duchové neexistují!?

Do chvíle, než Chloe na školní chodbě potkala mrtvého mokvajícího školníka, žila poměrně obyčejný život běžného teenagera. Teď ale vidí mrtvé lidi, což je jinými slovy jednosměrná jízdenka do blázince. A tak se ocitá v Lylově domově, spolu s ostatními poctivě bere prášky, chodí na sezení s psychiatrem, věří, že je schizofrenik a že se dokáže vyléčit. Až na to, že nekromancii vyléčit nelze. Ani ostatní v domově se navíc nezdají být blázny a větší koncentrace lidí se zvláštními schopnostmi na jednom místě začíná být podezřelá. Chloein dar navíc začíná sílit a za zamčenými dveřmi sklepa čeká spoustu těl, které si s ní chtějí promluvit. Ty však nejsou tím největším nebezpečím.

Přivolávání je první díl série Nejtemnější síly. A přesně to od knihy očekávejte – úvod pro další díly. Ano, bavíme se o příběhu s otevřeným koncem, a proto se bez pokračování nakonec neobejdete. To pravé dobrodružství totiž pravděpodobně začne až příště. Ne že by kniha nebyla nabitá záhadami a akcí, nicméně si s hlavní hrdinkou musíme projít spoustu stran váhání nad tím, kým vlastně je, jestli má nebo nemá halucinace a komu věřit. Na druhou stranu velkým plusem knihy jsou kromě ústředního tématu nekromancie i hlavní postavy. Nejsou to jen plytké, krásné, charakterní a přívětivé osoby, a i když autorka v povahách svých hrdinů uplatnila mnohé pro žánr young adult tak typické znaky, dokázala jim vtisknout špetku originality. Nejvýraznějším hrdinou tak pro mě je Derek, kluk se špatnou pletí a ještě horším přístupem. Jednoznačně nejlépe napsaná postava celé knihy, nepochybuji o tom, že po přečtení budete mít stejný názor. Vyzdvihnout musím i to, že se všichni aktéři příběhu chovají velice uvěřitelně. Např. Chloe je z duchů opravdu vyděšená, neustále zpochybňuje své psychické zdraví a při setkání s mrtvolou ječí tak, že to až skoro slyšíte ze stránek knihy. Není tedy typem nebojácné superhrdinky, která okamžitě ovládne své schopnosti, začne komandovat mrtvé a všechno bere s nadhledem a v pohodě.

Přivolávání je trochu hororový příběh, který rozhodně umí zaujmout. Romantická linka je v něm jen lehce naťuknutá, což umožňuje naplno rozvinout zápletku a fantasy prvky knihy – magie, duchové, astrální cestování…

Hodnocení: 85 %

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *