Dovedete si představit svět bez lásky?

Na jednu stranu se dá tohle rozhodnutí společnosti pochopit. Láska je emoce, která vyvolává spory a konflikty. Může způsobit války a krveprolití. Ale je její násilné potlačení tím správným způsobem, jak žít líp? Opravdu je život bez lásky bezpečný a předvídatelný? Všechny tyto a další otázky si budete klást, pokud se vrhnete na čtení dystopické trilogie Delirium. Děj prvního dílu se točí kolem hlavní hrdinky Leny a jejího prozření, že s nastavením společnosti není vše tak docela v pořádku. Byla zvyklá přijímat stav věcí, jak je. Na léčbu se vlastně vždycky těšila. Doufala, že se jí uleví. Ale pak ji samozřejmě potká něco nemyslitelného. Zamiluje se. A zjistí, že existuje svět „za zdí“ a hnutí odporu proti stávajícímu režimu.

Autorka příběh staví velmi poeticky, knihy jsou plné líčení emocí a vjemů, které občas může působit až patetickým dojmem, ale vzhledem k tématu jí to čtenář rád odpustí. V druhém díle, Pandemoniu, se sice nevyhne některým klišé, jako je naznačený milostný trojúhelník, ale to k příběhům tohoto typu zkrátka patří a na celkovém dojmu to vůbec neubírá. Na téhle trilogii se mi nejvíce líbilo, že vás opravdu nutí se zamýšlet nad tím, co by kdyby. Dystopický svět Lauren Oliver je tak věrohodný a pravděpodobný, že si zkrátka budete klást otázky tohoto typu. Jak byste se vy zachovali v rolích hlavních hrdinů? Vedle Leny je tu ještě velmi významná postava její nejlepší kamarádky Hany. Dívky se na čas jedna druhé ztratí a Hana má díky léčbě docela jiný pohled na svět. Tomu se věnuje závěrečné Rekviem, které v těchto dnech vychází. Autorka ráda střídá vyprávěcí perspektivy, v Pandemoniu to bylo TEĎ a retrospektivní TEHDY a v Rekviem čtenáře příběhem provází právě střídavě Lena a Hana. A obzvlášť Haniny pasáže jsou velmi palčivé. Měla by být zbavena „nemoci“, brzy se provdat a je zmatená ze svých pocitů, které jsou v ní někde hluboko ukryty… Bojuje sama se sebou a vlastně moc nerozumí, co se s ní děje. Nechápe, která strana je ta správná, protože to není jednoznačné.

Delirum, Pandemonium a Rekviem lze doporučit romantickým duším, ale i milovníkům dystopických dramat. Máte-li rádi spojení obojího, jistě si přijdete na své. A pokud i vy budete mít problém s rozhodnutím, zda byste se nechali vyléčit, kdyby byla láska chorobou, zkuste interaktivní trailer! 

Autorka není ve světě literatury žádným nováčkem, má za sebou již jednu úspěšnou knihu, která v Čechách vyšla pod názvem Chvíle před koncem, a napsala i dvě knížky pro mladší čtenáře.

Hodnocení trilogie: 85 %

Autorka: Tereza Pecková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *