Dobře živeni, paleo kuchařka nejen o jídle

Dostat k recenzi kuchařku byla pro mě výzva. Můžete jí číst odpředu dozadu nebo naopak, ale pokud nevyzkoušíte recepty, nemá to smysl. V téhle knize je však podstatné a hlavně obohacující přečíst si kapitoly, které samotným receptům předcházejí. Dozvíte se nejen to, co je paleo styl, jaké potraviny jsou zakázané, které se naopak doporučují, ale také to, co přivedlo Melissu Joulwan k tomu, aby začala žít podle paleo zásad. A pozor, nenechte se odradit tím, co je uvedeno na obalu – totiž že se vaří bez mléka, obilí, luštěnin a cukru.

Samotná kuchařka je členěna na sekce bílkoviny, zelenina a ovoce, kde jsou recepty, díky kterým budete schopni poskládat menu na celý týden. A příprava vám zabere jen hodinu intenzivního vaření. Tomu je věnována celá jedna kapitola. Osobně doporučuji ji nepřeskakovat, protože je to výborný návod, jak si ušetřit hodiny a hodiny u sporáku, když to jde mnohem jednodušeji. Mě to stálo trochu víc energie, protože jsem malinko chaotická, ale výsledkem byly porce skvělého jídla na skutečně celý týden.

Nestihla jsem vyzkoušet všechny recepty, ale to, co jsem zkusila, bylo jednoduché na přípravu, rychle uvařené a opravdu chutné. Mým prvním pokusem byly České karbanátky z mletého masa. Už a obrázku vypadají úžasně a o to víc jsem byla překvapená, že stačí smíchat pár ingrediencí, „uplácat“ karbanátky, v mém případě spíš koule a na plechu strčit do trouby. Za pár minut máte chutnou masovou složku vašeho menu. Chuťově záleží na vás, jestli dáte sladkou nebo pálivou papriku a ve skutečnosti se s tímhle receptem dá skvěle experimentovat. Přílohu jsem zvolila jednoduchou pečenou mrkev. V receptu je obalená ve směsi se skořicí, tu jsem sice vynechala, protože ji nemám ráda, ale nahradila jsem ji kajenským pepřem a skutečně se povedla.

Z příloh jsem kromě pečené mrkve zkusila i pečenou špagetovou dýni. Než jsem si přečetla Dobře živeni, netušila jsem, co za poklad se mi ukrývá v kuchyni. Já totiž opravdu špagetovou dýni doma měla, jen jsem netušila, že to je skutečně ona a hlavně co s ní. Tahle dobrota se dá připravit snad na sto způsobů – jako příloha, jako hlavní chod, nahradí těstoviny, rýži. Je to opravdu univerzální potravina, a pokud se vám povede, je to chuťový zážitek.

Už na autogramiádě Melissy Joulwan v Paláci knih Luxor byla ochutnávka muffinů – masových muffinů, tak jsem si řekla, že je zkusím. Zase je to otázka pár minut, kdy připravíte směs, hodíte na pánev a následně do trouby. Udělala jsem špenátové, ale hodně mě zaujaly další doporučené verze.

Ohodnotit kuchařku Dobře živeni je vlastně jednoduché tak, jako vaření podle ní. Je to skvělý průvodce životním stylem paleo, a i když nejste jeho vyznavači, na jídlech si pochutnáte. Během zkoušení receptů jsem zjistila, že se opravdu vyplatí investovat do kvalitního masa s minimem tuku, že ani mražená zelenina není špatná a že kvůli tomu, abyste si uvařili pestrou stravu, nemusíte trávit v kuchyni všechen volný čas. Za mě kuchařka dostává jedničku s hvězdičkou, protože je skutečně pro všechny, i pro ty, co se do vaření moc nehrnou. Už jste zkusili nějaký recept z této paleo kuchařky?

Hodnocení: 100 %

Autorka: Kristýna Pekárková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *