Design není potrhlá židlička, na které se nedá sedět

Hybatel změn

Kniha Zdravím, světe je vlastně taková informační smršť. Ve třinácti kapitolách představuje design od základů, odpovídá na fundamentální otázky Co to je design?, Kdo je designér?, Jak se pozná dobrý design?, Proč je design důležitý? Nejde jen o nějaké kecy v kleci – kniha je nabitá informacemi, jmény, fakty, výzkumy, příběhy. Alice Rawsthornová rozebírá aktuální témata jako ekologie a dlouhodobá udržitelnost, proč všichni touží být „novým Apple“ a osvětluje i vztah mezi designem a uměním. Podobně jako Malcom Gladwell nebo Dan Ariely řeší problematiku komplexně a doplňuje ji poutavými příběhy a historkami. Ať jde o příběhy velkých značek jako Apple, Braun, 3M, Wedgewood, nebo osobní příběhy jako ten Aimee Mullinsové, americké herečky, modelky a atletky, o vývoji protéz dolních končetin. Neměli bychom však nabýt dojmu, že design je všelék na problémy světa. I přesto je však jedním z nejmocnějších nástrojů k jejich řešení, pokud se ovšem použije inteligentně.

Všechno, co nás obklopuje, je výsledkem nějakého designového procesu. Design nám může dodat, nebo sebrat sílu i v kterékoliv oblasti našeho života. Co víc, designové myšlení může pomoci zlepšit životy i nám samotným, našemu okolí a můžeme je aplikovat v každé oblasti lidské činnosti – ačkoli designu jinak vůbec nerozumíme.

Pro laiky nebo odborníky?

Laici se dovtípí, co to ten design vlastně je, proč o něm všichni mluví a že nejde jen o nějakou nepraktickou potrhlou židličku, na které se nedá sedět. Pro studenty designu a podobných oborů je to povinná literatura, která jim dá pevný základ pro tvorbu a studium. Designéři se mohou díky knize konfrontovat sami se sebou a svou prací.

Autorka v závěru knihy poukazuje na to, že nikdo z nás se vlivu designu nevyhne, protože je to natolik všudypřítomná součást našeho světa, že určuje, jak se cítíme, co děláme a jak vypadáme. Ani si to často neuvědomujeme. Právě protože nás nemůže minout, platí, že čím lépe mu porozumíme, tím spíš ho dokážeme využít ke svému prospěchu.

Jak můžeme díky designu žít lepší život? Zjistíte v novince Knihy Zlín s názvem Zdravím, světe. Další skvělý přírůstek do edice TEMA. #kniznitip

Fotka zveřejněná uživatelem neoluxorcz (@neoluxorcz) dne Lis 11, 2014 at 4:37 PST

O tom, že je design velké téma, kterým stojí za to se zabývat, se můžete přesvědčit třeba i ve dvaceti minutové přednášce o významu designu v naší společnosti. Pro zapálenější zájemce tu mám hodinovou diskuzi Alice Rawsthornové a Charlese Saumareze Smitha na téma design versus art.

Už tedy na nic nečekejte a vstupte do světa designu, prozkoumejte ho, pak se vraťte zpátky do svého života a aplikujte do něj nové nápady a myšlenky. Buďte kritičtí a otevření. A myslete designově.

Hodnocení: 87 %

Autorka: Anežka Adamíková

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *