Civilizace, která se celá vejde do 136 pater

Dystopie se dají dělit jednoduše na dobré a špatné. Silo patří mezi ty dobré: čtivý příběh s uvěřitelnou, přesto originální zápletkou, a postavami, které dokáží nešustit papírem. O světě Sila jsem přemýšlela ještě pár dní po dočtení, a během četby se mi dokonce zdál příběh ze Sila – lepší hodnocení chytlavosti příběhu asi neexistuje. 🙂

Co je Silo?

Silo. 136 pater hluboký podzemní komplex, v němž žije celá soběstačná, velmi malá civilizace. Každý přesně ví, co je jeho úkol, co smí dělat a co si smí myslet. Silo funguje zcela bez problémů – aspoň podle toho, co ukazují záznamy. Až na to, že končí 150 let zpět, v době posledního Povstání.

Nahoře nad Silem je zapovězený svět na povrchu země – svět vyprahlý, šedivý, zamořený toxiny, s výhledem na polorozpadlé mrakodrapy a beze stopy jakéhokoliv života. Obyvatele Sila s ním spojují jen senzory a kamery, které je potřeba jednou za čas vyčistit. Ten, kdo je vyslán na Čištění, ví, že už se nikdy nevrátí. Dosud všichni odsouzenci na smrt poslušně šli a senzory vyčistili.

Nyní se však uvnitř začíná něco hýbat a křehká rovnováha je jen krok před zhroucením. Zdá se, že někdo narazil na informace, které měly zůstat přísně utajené, a chce dobrovolně ven. Ven! Z hlubin Sila se začíná zvedat vlna, která může smést všechno a všechny… A také odhalit, proč jsou vlastně odsouzeni k životu v podzemí, vydaní napospas všemocnému IT úseku.

Dojem z knihy

Post-apokalyptické romány slibují vždy skvělou zábavu (pokud je nenapsal někdo po lobotomii, což se bohužel občas také stává). Silo potěší nejen dystopické fanatiky, ale také ty, kteří si prostě jen rádi přečtou svěží, dramatický, rychle odsýpající román. V Silu najdete jadernou katastrofu, bláznivé ajťáky i boj o moc ála Pán much, vše namixované do čtivých cca 400 stran.

Hugh Howey vdechl život poměrně reálným postavám, kterým lze věřit jejich slova, činy i motivace. Dovedu si představit, že postavená do obdobné situace, jednala bych (nebo chtěla jednat, ale neměla na to odvahu) vcelku podobně. No dobře, jeden vztah, který má docela výrazný vliv na vyvrcholení příběhu, si Howey vycucal z malíčku, ale protože ho vložil až do části, kde jste zcela pohlcení příběhem, asi mu to stejně jako já odpustíte.

Za vtipný bonus považuji, že jde vlastně o velmi volnou a vůbec ne násilnou variaci na jednu z nejslavnějších divadelních her, která se příběhem prolíná jako nenápadná spodní linka.

Schválně jsem se ještě nekoukala na casting filmu, ale takhle si představuju jednotlivé postavy:

!!! SPOILER ALERT !!!

  • starostka: Judi Dench (M z Jamese Bonda)
  • šerif: ostříhaný a zestárlý Sean Benn (Ned Stark z Game of Thrones)
  • zástupce šerifa: Garry Oldman (Shelly Runyon z Kandidátů)
  • Jules: Jennifer Lawrence (Katniss z Hunger Games)
  • Lukas: Tom Felton (Draco Malfoy z Harryho Pottera, ale až v posledním filmu)
  • šéf IT oddělení: Leonardo DiCaprio („Monsieur“ Calvin J. Candie z Nespoutaného Djanga)

Chytlavý příběh s uvěřitelnou zápletkou, přesto se najde pár nedotažených technických detailů, které sice neruší, ale po dočtení vám můžou trochu vrtat v hlavě.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Marie Grafová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *