Zemřel Ray Bradbury

Byl vášnivý čtenář – jako dítě trávil dlouhé hodiny v knihovně, kde čerpal inspiraci z knih H. G. Welse nebo Julese Verna. Že bude autorem se rozhodl právě tehdy, aby, podle svých slov, mohl žít věčně. Po střední škole, kde chodil do kurzů tvůrčího psaní, se místo dalších studií věnoval prodávání novin – tvrdil, že vysokou školu ke svému vzdělání nepotřebuje.

První text, za který dostal zaplaceno, vznikl už v roce 1941 – jednalo se o povídku “Pendulum” napsanou pro časopis Super Science Stories. O rok později už v časopisu pracoval na plný úvazek. Jeho první novelou byla Marťanská kronika z roku 1950. O tři roky později vydal knihu, která se stala výkladní skříní sci-fi literatury: 451 stupňů Fahrenheita. Tahle kniha, kterou milují tisíce čtenářů, vypráví o světě, kde vinou přísné cenzury hrozí zánik tištěného slova, a ukazuje, jak se společnost bez knih může změnit.

Jedenáct románů a stovky povídek, to je odkaz Raye Bradburyho. Přesto o sobě tvrdil, že není autorem sci-fi literatury. Tvrdil, že on vychází z fantazie a ne z reality, takže jeho žánrem je spíše fantasy. Byl kritikem vývoje společnosti a poukazoval na to, kam náš svět může dospět.

Jeho dětský sen, aby se prostřednictvím svých knih stal věčným, se mu vyplnil. Zemřel ve věku 91 let a jeho odkaz už navždy zůstane světovým kulturním dědictvím.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *