Letem knižním světem (8. týden 2016)

Ve věku 89 let zemřela spisovatelka Harper Lee, autorka slavného románu Jako zabít ptáčka. Kniha poprvé vyšla v roce 1960, rok poté získala prestižní Pulitzerovu cenu. Minulý rok vyšel její druhý román Go Set a Watchman (česky vyjde v květnu v nakladatelství Mladá fronta).

Ve věku 84 let zemřel italský spisovatel Umberto Eco, který se proslavil hned svým prvním románem Jméno růže. Jako poslední vyšel vloni jeho román Nulté číslo.

Tento týden si můžete na našem webu zasoutěžit o knihu Brooklyn a lístky do kina.

Ve středu 24. února křtíme od 17:00 v Paláci knih Luxor Kreativní diář. Zveme vás.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • V květnu vydá nakladatelství Metafora životní příběh britské zpěvačky Adele. Kniha mapuje životní osudy Adele až do listopadu 2015, kdy jí vyšlo nejnovější CD Adele 25.
  • Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu? Dozvíte se v young adult románu Jodi Picoultové Láska mezi písmenky, který vyjde v březnu.
  • V češtině vyjde další série Sarah J. Maasové, autorky Skleněného trůnu. První díl s názvem Dvůr trnů a růží je úžasný a mrazivý příběh na motivy příběhu Krásky a Zvířete.
  • Knihu Jak (ne)být divný na netu od průkopnice online zábavy, herečky a „královny podivínů“ Felicii Day vydá nakladatelství Jota koncem března.
  • David Danaher patří k nejuznávanějším americkým slavistům mladší generace. Jeho monografie o literárním díle Václava Havla, nazvaná Číst Václava Havla, jež současně s českým vydáním vychází anglicky v prestižním nakladatelství University of Toronto Press, je – jak už název napovídá – především literárněhistorickým a literárněkritickým rozborem Havlova uměleckého díla.
  • Leda chystá další ze série pokračování příběhů dcer Elizabeth a Darcyho od Elizabeth Astonové. Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové vyjde 8. března,
  • Gastronomické novinářky Kristina Šemberová a Eva Všetíčková se rozhodly oživit sladké tuzemské dědictví a posbíraly jedinečné recepty na české sladkosti z let 1918–1938. Výsledkem je kolekce více než 100 nejzajímavějších receptů v kuchařce Sladká první republika.
  • Nakladatelství Plus vydá v březnu první díl vesmírné trilogie, která se ve světě sci-fi stala hned po vydání naprostou senzací. Kniha Ve službách Spravedlnosti krom celé řady jiných získala všechny tři nejprestižnější ceny v žánru sci-fi: Nebulu, Huga i cenu Arthura C. Clarka.
  • Black Mask je legendární americký magazín, který v době své největší slávy ve dvacátých a třicátých letech 20. století vydával první práce Dashiella Hammetta, Raymonda Chandlera, Erlea Stanley Gardnera a dalších skvělých autorů detektivek. Mnozí z nich se časem proslavili jako zakladatelé dodnes oblíbené „drsné školy americké detektivky“. O časopise, jehož křiklavé obálky se staly samy o sobě kultem, se stále hodně mluvilo, novodobých antologií však bylo k dispozici jen pomálu. Napravil to svými dvěma reprezentativními antologiemi až skvělý editor a znalec pulpových periodik Otto Penzler. Český výbor na jejich základě pořídil Pavel Medek.
  • Siiri, Irma a Anna-Liisa znovu na stopě ve druhém díle finské trilogie. V březnu vychází Babičky: Na útěku.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Nový teaser 6. řady seriálu Hra o trůny sice opět nenabízí žádné pohledy do děje, Hall of Faces však může mnohé naznačovat. Premiéra první epizody bude 24. dubna.

Podívejte se na nový trailer Alenky v říši divů, který byl představen během udílení cen Grammy. Česká premiéra filmu je naplánována na 26. května.


Entertainment One připravuje seriál na motivy knihy Ostré předměty od Gillian Flynnové. Režie se ujme Jean-Marc Vallée (Divočina), samotná autorka píše scénář. Hlavní roli si pravděpodobně zahraje Amy Adams.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Collider.com, Hypable.com, Adweek.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *