Letem knižním světem (7. týden 2016)

Tento týden vás zveme na dvě akce do Paláce knih Luxor: v úterý 16. února od 16:00 křtíme knihu spisovatele Jana Bauera Karel, císař a král a ve středu v 17:00 se můžete zúčastnit křtu knihy jednoho z nejuznávanějších odborníků na zdravou výživu u nás Petra Fořta.

Kolikrát je zmíněn polibek v Pýše a předsudku, Anně Kareninové či Jane Eyrové? Dozvíte se v naší nové infografice.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • K premiéře nové divadelní hry Harry Potter and the Cursed Child Parts I & II – dvoudílného pokračování příběhů Harryho Pottera, které se odehrává 19 let poté – vyjde knižně scénář. Česky jej pravděpodobně vydá nakladatelství Albatros. Hra má premiéru v London’s West End 30. července 2016, kniha se začne prodávat o den později. Osmý příběh napsala J. K. Rowlingová s Jackem Thornem a Johnem Tiffanym. Den po oznámení se kniha vyhoupla na přední příčky knižních žebříčků.
  • Bruce Springsteen podepsal smlouvu s nakladatelstvím Simon & Schuster a chystá autobiografii pod názvem Born to Run. Kniha by v originále měla vyjít 27. září.
  • Koncem února se dočkáme audiozpracování románu Marťan od Andyho Weira. Uvízněte na Marsu s hlasem Jana Zadražila a Jana Vondráčka.
  • Jak se chovat, to je podobné jako umění dělat v řeči pauzy – dnes nás už to nikdo neučí, a podle toho také naše společnost vypadá. Ve snaze pomoci vyhnout se nepříjemným trapasům, shromáždila Sandi Taksvigová ve své knize Minová pole moderní etikety sumu rad, jak se chovat v moderním světě. Tato kniha jednak pobaví, ale hlavně přinese užitek všem, kdo plánují se narodit, zemřít, a mezitím žít někde jinde než na opuštěném ostrově.
  • Mladá fronta vydá v březnu první díl nové série od autorky knih o Ireně Hussové. Revír vypráví příběh mladé policistky Embly, která se při vyšetřování dostala tak blízko k vrahovi, že se málem stala jeho další obětí.
  • Na březen chystá nakladatelství Fragment Habermannův mlýn – kultovní příběh s předmluvou Juraje Herze, který osudy Augusta Habermanna převedl na filmové plátno.
  • Vedoucí produkce seriálu Arrow Marc Guggenheim a Andrew Kreisberg se dali dohromady nejen s oblíbeným výtvarníkem komiksu Green Arrow Mikem Grellem, ale i se Sergiem Sandovalem, Erikem Nguyenem, Jorgem Jimenezem a dalšími, aby společně dál rozvíjeli Arrowův svět. Arrow 1 vyjde začátkem března.
  • Mladá Pařížanka Diane je přesvědčená, že šťastní lidé čtou a pijou kávu, a proto tak nazve svou kavárnu. Když však při automobilové nehodě zahyne její manžel i malá dcerka, Diane ztratí smysl života. Co se stane dál? Zjistíte začátkem března v románu Šťastní lidé čtou a pijou kávu.
  • Sochař, kterého autor tvořil pět let a který dosáhl téměř pěti set stran, je zároveň oslavou komiksové formy i nádherným grafickým románem. Vyjde v březnu.
  • Kniha Lahůdky ze sklenice přináší jednoduché a rafinovaně zabalené obědy na každý pracovní den. Nepotřebujete nic jiného, než zavařovací sklenici a několik surovin, abyste byli schopni vrstvením vykouzlit skvělé jídlo, které se po otočení sklenice vzhůru nohama promísí a jednotlivé chutě se spojí v lahodný celek.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Podívejte se na nové fotky ze 6. řady seriálu Hra o trůny, která má premiéru 24. dubna. Všechny zveřejněné fotografie najdete na webu HBO.

Ještě před odvysíláním první řady seriálové adaptace Mágů Lva Grossmana potvrdila stanice SyFy druhou sérii. Třináct nových dílů se v televizi objeví začátkem příštího roku.

Filmová adaptace Sandmana získává konkrétní obrysy. Ještě nedávno se spekulovalo o tom, že si Morphea zahraje Joseph Gordon-Levitt, podle Neila Gaimana, který na projektu úzce spolupracuje, ale zůstane Levitt na režisérské stoličce a pro roli Morphea se uvažuje o Benedictu Cumberbatchovi nebo Tomu Hiddlestonovi.

Další informace k obsazení filmové adaptace Padesát odstínů temnoty – roli Jacka Hydea, Anina šéfa z nakladatelství, pravděpodobně získá Eric Johnson.

Zveřejněn byl nový plakát a trailer k filmu Aliance, který je natočen podle 3. dílu série Divergence Veronicy Rothové. Česká premiéra bude 10. března.


Podívejte se na první teaser trailer nového filmu s Jasonem Bournem, který je natočen na motivy knih Roberta Ludluma a Erica Van Lustbadera. V hlavní roli se představí Matt Damon. Premiéra u nás bude 4. srpna.


Zveřejněn byl nový trailer filmové adaptace Knihy džunglí, která bude mít v českých kinech premiéru 21. dubna.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Pottermore.com, HBO.com, Kniznivesmir.cz, Adweek.com, Crossmap.com, Vanityfair.com, Pagetopremiere.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *