Letem knižním světem (7. týden 2015)

Tento týden pořádáme v Paláci knih Luxor hned 2 skvělé akce. V úterý 17. února se na vás od 17:00 bude těšit Jan Němec, který představí svoji knihu Dějiny světla, a ve středu 18. února budeme v pět křtít knihu Zapomenutý král od Ludmily Vaňkové. 

Audioknižní zpracování knihy Já jsem Malála získalo Grammy za nejlepší album pro děti.

14. ročník knižních cen Magnesia Litera byl vyhlášen minulý čtvrtek v Knihovně Václava Havla. Do výběru je přihlášeno 349 knih, vítězové budou oznámeni 14. dubna, slavnostní večer budete moci sledovat v přímém přenosu na ČT Art.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás. 

  • Další knihu Vilmy Kadlečkové, autorky série Mycelium, vydá nakladatelství Argo v červnu pod názvem O snovačce a přemyslovi.
  • Nová kniha Emila Hakla, Konec světa, vyjde v březnu. Deset povídek, deset přesných popisů deseti situací, deset prožitků, které se buď odehrávají přímo uprostřed magických 90. let, nebo se skrz špinavé sklo přítomnosti ohlížejí zpět na magická léta osmdesátá… Barmanka, feťáci, bezdomovec, restituent zavazujícího majetku, ukrajinský gastarbeiter a další Haklovy postavičky jsou lidé snažící se uprostřed stále bublající vyvřeliny naší nové doby (většinou neúspěšně) zachovat si vnitřní nezávislost, najít si oblast, kde by dokázala přežít jejich potřeba svobody a pozitivních vztahů. 
  • Třetí díl série Labyrint od Jamese Dashnera vyjde v nakladatelství YOLI v dubnu. Po Labyrint: Útěk a Spáleniště: Zkouška následuje Vražedná léčba
  • Podobně jako detektiv Hercule Poirot Agathy Christie, i sluha Jeeves nyní ožívá dávno po smrti svého tvůrce, anglického humoristy P. G. Wodehouse. Má nového autora, jímž je Sebastian Faulks, a ten se s jeevesovskou tradicí vyrovnal na výbornou. 31. března vychází román Jeeves a svatební zvony.
  • Johna Luthera můžete znát z kultovního seriálu BBC. Nyní díky nakladatelství MOBA ožije i na stránkách knihy Posedlost. Vychází v květnu.
  • Nový román Stephena Kinga s názvem Revival vyjde v červnu. Vypráví o knězi, který před lety přijel do novoanglického městečka, získal si zdejší obyvatele a stal se přítelem a mentorem mladého chlapce. Při nehodě však přišel o rodinu. V plamenném kázání proklel boha a z městečka odešel. Po několika desetiletích se chlapec, nyní narkoman, s knězem náhodou setká. Životní příběh obou mužů, jejich setkání a střety jsou stejně šokující a nevyhnutelné jako ohromující vyvrcholení knihy.
  • Pokračování čerstvě vyšlého románu Vášnivý svůdník od spisovatelského dua Christina Laurenová, se dočkáme pod názvem Vášnivý sprosťák v říjnu díky nakladatelství Jota.
  • Pokud jste si oblíbili knihy Davida Walliamse, můžete se těšit na další. Na konci roku vyjde Příšerná teta.
  • V červnu vyjde v Argu další kniha Irvina Welshe s názvem Špína. Welsh ve svém románu nezůstává nic dlužen své pověsti kronikáře lidské spodiny, jenž ve snaze o autenticitu nezavírá oči ani uši před špínou, kterou dokáže člověk zplodit.
  • Jim Butcher chystá na letošní podzim novou sérii a tentokrát zabrousí do žánru steampunk fantasy. První kniha se bude jmenovat The Cinder Spires: The Aeronaut’s Windlass.
  • Cassandra Clare se dá dohromady s dalšími třemi autorkami (Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Robin Wasserman) a napíše další sérii s názvem Tales From The Shadowhunter Academy. Celkem vyjde 10 novel, které budou elektronicky vycházet každý měsíc. První, Welcome to Shadowhunter Academy, se chystá na 17. únor.
  • Richelle Mead chystá novou, samostatnou knihu, která se bude jmenovat Soundless. Je inspirována čínským folklórem a odehrává se ve vysokohorské vesnici, jejíž obyvatelé nepromluvili už celé generace. Vyjít by měla letos na podzim. Více se dozvíte ve videu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Režisérka filmové adaptace Padesáti odstínů šedi, Sam Taylor-Johnson, uvedla, že budou následovat další dva filmy a zpracování se tak dočká celá trilogie E L Jamesové.

Samuel L. Jackson bude hrát ve filmové adaptaci Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Zařadí se tak po bok Asy Butterfielda a Evy Green. Premiéra filmu je naplánována na březne 2016, režíruje Tim Burton.

Jeff Bridges si zahraje ve filmové adaptaci knihy Císařovy děti nemají šaty. Scénář napsal Noah Baumbach. 

Podívejte se na nový trailer filmové adaptace Rezistence. V kinech od 19. března.

Byly zveřejněny 2 vystřižené scény ze 4. řady seriálu Hra o trůny. Jedna scéna se odehrává po rozchodu Tyriona a Šae, druhá pak představuje rozhovor mezi Daenerys a Missandei. Další řada se začne vysílat v dubnu. HBO nedávno odvysílala také půlhodinový dokument Den na natáčení, který můžete s českými titulky shlédnout na HBO GO. Dostupný je bez předplatného.



Podívejte se na nový trailer filmové adaptace známé pohádky O Popelce a Popelčiny svatební šaty (tohle není spoiler, všichni přece víme, že to dobře dopadne :-D). Film má premiéru 13. března.


Na Valentýna zveřejnilo studio 20th Century Fox nový trailer filmové adaptace knihy Nejdelší jízda. V Česku má film premiéru 9. dubna.


Do nového seriálu stanice MTV, The Shannara Chronicles (dříve pod názvem Shannara), byli obsazeni další 3 herci. Jako první se můžeme těšit na Brooke Williams, která se v seriálu objeví jako Catania, nejlepší kamarádka Amberle, dále uvidíme Daniela MacPhersona, který ztvární Ariona, Amberlina strýce, a do třetice bude v seriálu účinkovat i Marcus Vance v roli Bandona. Již dříve bylo potvrzeno, že si v seriálu zahrají Poppy Drayton, Austin Butler, Ivana Baquero, Manu Bennett a John Rhys-Davies. Natočeno podle knih Terryho Brookse.

Podívejte se na dvě vystřižené scény z filmové adaptace Síly vzdoru. Scénu s Katniss a Effie a scénu s Katniss a Haymitchem.



Zdroje: Edna.cz, Adweek.com, Tor.com, Pagetopremiere.com, Hollywoodreporter.com, iDnes.cz, Collider.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která kniha/adaptace/video vás zaujalo nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *