Letem knižním světem (5. týden 2016)

Mezinárodní PEN klub předá letos cenu spisovatelce J. K. Rowlingové. Oceněná není jen za svoji knižní tvorbu, ale také za propagaci svobody slova, založení charitativní nadace Volant, která podporuje výzkum roztroušené sklerózy, a organizace Lumos. Cena se bude předávat na ceremoniálu v New Yorku 16. května.

Vyšlo další číslo magazínu Neoluxor živě! Vyzvedněte si časopis zdarma v jakémkoli našem knihkupectví nebo jej prolistujte online na Issuu.

Minulý týden jsme oslavili 203. výročí vydání knihy Pýcha a předsudek Jane Austenové. Při té příležitosti jsme připravili speciální infografiku.

2. února od 17:00 křtíme v Paláci knih Luxor knihu Fotbal v drápech smrti. Zveme vás.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

Jarní Velký knižní čtvrtek se bude letos konat 17. března a nabídne 14 novinek od 9 nakladatelů:

  • Simon Mawer: Provazochodkyně – Pokračování románu Dívka, která spadla z nebe, ve kterém potkáváme hlavní hrdinku Marian Sutro po 2. světové válce.
  • Alice Horáčková: 7x ve vedlejší úloze – Novinářka Alice Horáčková se dopodrobna vyptávala osmi sourozenců sedmi výjimečných lidí na to, jaké to je, žít svůj život ve vedlejší úloze. 
  • Ben Aaronovitch: Měsíc nad Soho – Další, ještě napínavější a zábavnější, případ Petera Granta, kterého znáte z bestselleru Řeky Londýna.
  • Audhild Solbergová: Válka proti Superkrávám – Knížka, která se stala bestsellerem a byla zvolena nejlepší dětskou knihou norského knihkupeckého řetězce ARK za rok 2014 v anketě, v níž hlasovalo 10 000 dětí.
  • Michael Žantovský: Ochlazení. Špionážní thriller z blízké budoucnosti – Sci-fi thriller z blízké budoucnosti, který není míněn pouze v přeneseném smyslu – v tomto případě se ochlazují vztahy mezi Ruskem, Evropskou unií a NATO –, ale i doslovně. 
  • Ian Manook: Jerúldelger – Komisař Jerúldelger, rázný muž, jehož vychovali mniši ovládající bojová umění, se ujímá dvou případů plných krutosti a násilí. Pátrání se odehrává v hlavním městě Ulánbátaru, ale i v mongolských stepích.
  • Petra Dvořáková: Sítě. Příběhy o (ne)sebevědomí – Tři příběhy o tom, jak nízké sebevědomí ovlivňuje náš život. Jste ohroženi jen do té míry, do jaké sami sobě nevěříte. Kde je nízké sebevědomí, stojí nablízku i manipulátor. A hledá, jak by vás využil ve svůj prospěch.
  • Richard Askwith: Stopy v oblacích. Příběh o běžecké vášni a utrpení – Uznávaný autor a běžec se rozhodl, že svět běžců do vrchu zažije na vlastní kůži. Potkával se s běžeckými legendami, účastnil se mnohadenních závodů, objevoval tvrdé borce, kteří pamatují doby, kdy běh ještě hodně bolel…
  • Paula McLainová: Létala jsem za sluncem – Bestseller časopisu New York Times od autorky beletrizovaného životopisu Hemingwayovy první ženy Hadley, Pařížská manželka.
  • Emer Stamp: Čuníkův supertajný deník – Čuník je štěstím bez sebe. Má svého vlastního nejlepšího kamaráda Kačera a je si docela jistý, že ho má farmář ze všech zvířat nejraději. Jediným Čuníkovým problémem jsou Zlá kuřata.
  • Robert Littell: Amatér – Nesmírně napínavá kniha proslulého autora, který snese srovnání jen s těmi nejlepšími. Jeho romány se pravidelně stávají bestsellery.
  • Aleš Palán: Ratajský les – Ratajský les v Posázaví se stal v lednu 1952 místem vraždy. Na hromadě klestí zde byla nalezena komunistická funkcionářka Anna Felbabová s prostřelenou hlavou. Román vychází ze skutečných událostí, dotváří je a fabuluje. 
  • Kate Atkinsonová: Bůh v troskách – Další kniha Kate Atkinsonové, která již podruhé získala cenu Costa Book Awards.
  • Abnousse Shalmani: Chomejní, Sade a já – Teheránská spisovatelka ve svém debutu pouze nevypráví svůj životní příběh, ale podrobuje ostré kritice jak íránskou, tak francouzskou společnost.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Podívejte se na několik fotek z natáčení nového filmu s Bridget Jonesovou. Bridget čeká dítě a neví s kým – je otcem Darcy (Colin Firth), nebo Jack Qwant (Patrick Dempsey)? Premiéra v Česku bude 29. září.

Nahlédněte do zákulisí natáčení filmu Fantastická zvířata a kde je najít. V českých kinech od 17. listopadu.


Kim Basinger by si mohla zahrát ve filmové adaptaci Padesáti odstínů temnoty. Právě je v jednání její obsazení do role Eleny Lincoln, Christianovy bývalé milenky.

Ricky Whittle, který hraje Lincolna v seriálové adaptaci Prvních 100, získal hlavní roli v novém seriálu stanice Starz na motivy knihy Američtí bohové od Neila Gaimana. Natáčení začne letos v dubnu.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: iDnes.cz, Elle.cz, Collider.com. Hypable.com, Adweek.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *