Letem knižním světem (48. týden 2014)

Známý autor thrillerů James Patterson zveřejnil kontroverzní video, kterým chce upozornit na malou podporu čtenářství v Americe. Internetem koluje také petice, která vyzývá prezidenta Baraca Obamu, aby se objevoval na veřejnosti s knihami, navštěvoval knihovny a knihkupectví a veřejně mluvil o nutnosti podporovat čtení.

Britská spisovatelka P. D. Jamesová, mistryně detektivního románu, zemřela ve věku 94 let. Její knihy byly přeloženy do řady jazyků včetně češtiny a byla označována jako nová Agatha Christie. V roce 1991 byla za své dílo povýšena do šlechtického stavu a je také členkou Crime Writing Hall of Fame.

Čerstvému držiteli Nobelovy ceny za literaturu, Patrickovi Modianimu, právě vyšly 2 knihy v češtině. Nakladatelství Barrister & Principal vydalo román Dora Bruderová, nakladatelství Mladá fronta připravilo knihu Ulice Temných krámků, jedno z nejoceňovanějších autorových děl.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • V červnu 2015 vydá Kniha Zlín nový krimi román Joa Nesbøho, který nese název Krev na sněhu. Jedná se o první díl plánované trilogie. Připravuje se také filmové zpracování, v hlavní roli by se měl objevit Leonardo DiCaprio. Ke knize byla zveřejněna krátká anotace: Nedokáže jezdit autem pomalu, je měkký jako máslo, příliš snadno se zamilovává, jestliže se rozčilí, ztrácí hlavu a je mizerný v matematice. Něco málo přečetl, ale moc toho neví a rozhodně nemá takové znalosti, které by byly k něčemu užitečné. A píše pomaleji, než roste stalaktit. K čemu se tedy hodí? Je skvělý zabiják. Nemusí přitom jezdit autem, zabíjí většinou lidi, kteří si to zasluhují, a nejsou to žádné složité počty. Alespoň prozatím nebyly. Dokud od šéfa nedostal nový úkol: vyřídit jeho manželku.
  • Na 5. prosince se chystá vydání další knihy Orhana Pamuka – Tichý dům. Román, ověnčený domácími i zahraničními cenami, je jak brilantním rodinným dramatem, tak dramatem celého Turecka, v němž děsivě utichá komunikace mezi politickými skupinami, společenskými vrstvami i generacemi.
  • Na konec ledna připravuje nakladatelství Jota nový román Katherine Pancolové a názvem Muchachas. Milovníci jejích předešlých knih (Líbejte měVeverky z Central parku bývají v pondělí smutné, Pomalý valčík želviček, Žluté oči krokodýlů) si novinku jistě nenechají ujít.
  • Druhý díl Husitské epopeje Vlastimila Vondrušky vyjde na konci dubna a ponese podtitul 1416-1425 – Za časů hejtmana Jana Žižky.
  • Další krimi Hakana Nessera vyjde 30. dubna a bude se jmenovat Muž bez psa. Připravuje se i novinka Thomase Engera – Horká půda.
  • Nakladatelství MOBA vydalo ediční plán na leden až červen 2015. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Tvůrci seriálu Hra o trůny zveřejnili krátký teaser na novou sérii, který se soustředí na Aryu Stark.

Na příští rok se chystá do kin známý příběh o Petru Panovi, chlapci, který nechtěl nikdy vyrůst. Hranou adaptaci knihy spisovatele Jamese Matthewa Barrieho přinese studio Warner Bros. se vskutku hvězdným obsazením. Zveřejněn byl první trailer.


BBC One na svém Twitteru a Facebooku zveřejnila první lákačky (foto scénáře a hlavních hrdinů) na vánoční speciál seriálu Sherlock, který bude uveden příští rok. Inspirován bude příběhem The Adventure of the Missing Shoulder.

Neil Gaiman oznámil na svém Twitteru uvedení rádiové adaptace knihy Dobrá znamení, kterou napsal s Terrym Pratchettem. Vysílat se začne 22. prosince na BBC Radio 4 a v hlavních rolích uslyšíme např. Colina Morgana, Charlotte Ritchie, Marka Heapa, Petera Serafinowicze a další.

Zveřejněny byly další promo fotografie k filmové adaptaci Fifty Shades of Grey, které představují vedlejší postavy – Kate Kavanagh, Christianovy rodiče a sestru.

Podívejte se na další fotografii z chystané adaptace knihy Prázdné místo J. K. Rowlingové, která bude uvedena jako minisérie v koprodukci BBC a HBO. Na snímku je Samantha Mollison a Shirley Mollison.

Minulý týden jsme vás informovali o tom, že se chystá adaptace knihy Svědectví Stephena Kinga. Nyní se začalo spekulovat o možném obsazení hlavních rolí. Ústředního záporáka Randalla Flagga by si mohl zahrát Matthew McConaughey.

Zdroje: Vanityfair.com, Theguardian.com, Mediabistro.com, Tor.com, Hypable.com, Hollywoodreporter.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *