Letem knižním světem (46. týden 2016)

V Grenoble ve Francii představili automaty na krátké příběhy. Podle toho, kolik máte času, si můžete vytisknout krátkou povídku a strávit volný čas čtením místo koukání do mobilu. Projekt připravilo nakladatelství Short Édition ve spolupráci se starostou města.

Google představil Poetrics, interaktivní instalaci v místě svých budoucích kanceláří v Londýně. Poetrics vznikl ve spolupráci s University of the Arts a tvoří ji 17 LED panelů s mikrofony umístěnými kolem celé budovy. Instalace využívá voice search technologii Googlu a Google Speech platformu k rozpoznání toho, co lidé do mikrofonů říkají. Z toho pak náhodně tvoří poezii.

Připravujeme se na Vánoce! Pokud už pomalu sháníte dárky pod stromeček, inspirujte se v našem vánočním katalogu. V provozu je i dárková poradna – našich 6 konzultantů si poradí i se záludnými dotazy. Dnes navíc začíná soutěž o 100 telefonů iPhone.

Tento týden vás zveme na dvě akce v Paláci knih Luxor: dnes v 16:00 křtíme knihu Tajemství pergamenů, zítra budou od 16:30 našimi hosty Monika Valentová a Martin Veselovský.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Tento týden vyjde nová Šifra mistra Leonarda. Autor legendární bestseller jemně přepracoval pro mladší čtenáře. Co ho k tomu vedlo? Sám Dan Brown k tomu říká: „Mnozí moji přátelé mají dospívající děti. Některé z nich zhltli dospělou verzi Šifry mistra Leonarda a ohromně se jim líbila: některým však připadaly jisté aspekty románu příliš ,dospělé‘ a odrazovala je i délka. Adaptace pro mládež se proto pokouší teenagerům zprostředkovat svět díla tím, že se poněkud zkrátí rozsah, vysvětlí určitý historický kontext a celkově se přizpůsobí jejich myšlení…“ Děj je akčnější a autor zároveň více čtenářům popsal historický kontext napínavého příběhu.
  • Koncem listopadu vyjde Velká kuchařka Čech a Moravy – nejobsáhlejší kuchařská kniha autora knižních bestsellerů Romana Vaňka z dílny Pražského kulinářského institutu. Kniha obsahuje 762 fotografií a 431 receptů krok za krokem je přehledně řazeno do 23 kapitol. 
  • Nakladatelství Jota vydá román Dívka o půlnoci – detektivní thriller od „královny polské krimi.“
  • Koncem roku vyjde nový román světoznámého izraelského prozaika Amose Oze, jeden z nejpůsobivějších textů autorovy kariéry. Jidáš je příběhem o lásce, věrnosti a zradě a současně dramatickým obrazem neklidné podoby izraelského státu konce padesátých let.
  • Nakladatelství Argo vydá knihu známého britského moderátora, herce a filmového tvůrce Dannyho Wallace – Hamish a Světokazi. Vhodná četba pro fanoušky knížek Roalda Dahla, Davida Walliamse či Toma Gatese.
  • Kniha populárního kouče Joea Wickse Lean in 15 se v Británii už dlouho drží na žebříčku nejčtenějších titulů. Stovka receptů na chutná jídla, která lze připravit za pouhých 15 minut, ve spojení s 15minutovým cvičebním programem vás naučí, jak dopřát tělu to, co potřebuje, a jak to udělat v pravou chvíli. V prosinci ji u nás vydá nakladatelství Slovart.
  • Třetí ročník Magisteria měl být pro Calluma a jeho přátele, které celý kouzelnický svět oslavuje jako hrdiny, procházkou růžovou zahradou. Nebezpečí však číhá na každém rohu a Call zjišťuje, že bezpečno není nikde. 3. díl Magisteria s názvem Bronzový klíč vyjde začátkem prosince.
  • Tento týden vyjde Hrůzná vláda žen, detektivka ze série příběhů o Mary Russellové, učednici Sherlocka Holmese.
  • V Superjídelníčku II najdete 3 jídelníčky na měsíc, a to s hlavními recepty, ale i rozepsané od snídaně po večeři. Je určen pro inspiraci, jak si poskládat jídlo během dne tak, aby byly zastoupeny všechny hlavní živiny. Vyjde 25. listopadu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Distribuční společnost Freeman Entertainment zveřejnila otitulkované 3D featurette k filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Do kina jdeme už tento týden. Jdete s námi? Máme pro vás i pár novinek. V dalším díle (zaměří se na Grindelwaldův vzestup) se objeví mladý Albus Brumbál, kterého čeká několik scén s hlavním hrdinou – Mlokem Scamanderem. Právě probíhá casting na tuto roli. Tvůrci potvrdili, že Johnny Depp bude opravdu hrát Grindelwalda a David Yates je odhodlaný režírovat všech 5 dílů série, které podle vyjádření Rowlingové pokryjí období dlouhé 19 let – končit tedy bude v roce 1945, někdy kolem doby, kdy Brumbál porazil Grindelwalda a ukončil velkou válku kouzelníků. Grindelwald a jeho následovníci chtěli svrhnout Ministerstvo kouzel a založit Kouzelnické impérium, které by vládlo všem kouzelníkům a zotročilo mudly.


Podívejte se na první trailer filmové adaptace knihy Pod rouškou noci od Dennise Lehana. Film má v českých kinech premiéru 12. ledna 2017.


Stanice Syfy představila trailer druhé řady seriálu Mágové podle knih Lva Grossmana. Pokrývat by měla zejména události 3. knihy – Čarodějova země. Premiéra prvního dílu je naplánována na 25. ledna 2017.


Druhé řady se dočká i space opera Expanse, natočená na motivy románů Jamese S. A. Coreyho. První díl bude odvysílán 8. února 2017. Podívejte se na trailer.


Angus Fletcher napsal scénář k životopisnému filmu o spisovateli J. R. R. Tolkienovi, který se bude jmenovat Middle Earth. Fletcher strávil 6 let průzkumem podkladů k filmu a čtením všemožných rozhovorů. Režie by se měl ujmout James Strong. Film pokrývá ranou fázi Tolkienova života, seznámení s jeho láskou Edith Bratt, 1. světovou válku a počátky jeho příběhů ze Středozemě.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Hypable.com, Adweek.com, Collider.com, Bookpatrol.net, Tor.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *