Letem knižním světem (46. týden 2014)

Cenu Josefa Škvoreckého letos získal Martin Reiner za svou knihu Básník.

Jualia Donaldson, autorka knih Gruffalo a Gruffalinka, vydělává v Anglii víc než samotná J. K. Rowling nebo Dan Brown a stává se 4. nejprodávanějším autorem v britské historii. Pět let za sebou dosáhla na částku £10 000 000.

Dnes začíná na facebookové stránce Paláce knih soutěž o 5 balíčků k filmu MY 2, který je natočen podle stejnojmenné knihy Radky Denemarkové. Tu budeme 20. listopadu křtít od 16:00 v Paláci knih Luxor. Zveme i na další akce: Křest knihy Vladimíra PlešingeraKřest knihy Daniely KovářovéAutogramiádu Melissy Joulwan.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Na rok 2015 připravuje Mladá fronta vydání knižní předlohy filmu Sufražetky, britského dramatu s Carey Mulligan, Helenou Bonham Carter a Meryl Streep v hlavních rolích.  
  • Novinka Jojo Moyesové se bude jmenovat Stříbrná zátoka a vyjde v nakladatelství Ikar 12. ledna 2015. Zveřejněna byla obálka. Další její kniha se chystá už na říjen téhož roku pod názvem Dívka, kterou jsi opustil.
  • V letech 2016 a 2017 u nás vyjde nová trilogie spisovatelského dua Erik Axl Sund s názvem Melancholie. První díl s podtitulem Skleněná těla plánuje Knižní klub vydat v květnu 2016. Českým čtenářům je dosud známá trilogie Vraní dívka, v rámci které vyšly knihy Vraní dívka a Hladový oheň, třetí díl s názvem Pýthiiny rady vychází v září 2015.
  • Nakladatelství Host chystá další knihy Henninga Mankella. Po románu Ve slepé uličce, který vyjde 5. prosince, se příští rok těšte na knihy O krok pozadu a Pátá žena.
  • Vydání 3. dílu série Labyrint plánuje nakladatelství YOLI na červen 2015. Druhý díl vychází už 8. prosince.
  • Další kniha Rainbow Rowellové (autorky nedávno vyšlého románu Eleanor & Park) s názvem Fangirl vyjde v květnu 2015. U nás si zatím můžete koupit anglický originál.
  • Na duben 2015 se chystá další kniha Johna Greena. Jmenovat se bude Příliš mnoho Kateřin. V našem knihkupectví je k dispozici anglický originál.
  • V březnu 2015 vyjde další román Samanthy Youngové (autorka knih Dublin Street a London Road) s názvem Jamaica Lane.
  • Po Uzlu přichází další detektivka nejprodávanějšího slovenského autora současnosti, Dominika Dána, s názvem Bestie. Vyjde 20. února 2015.
  • První díl nové série spisovatelského dua Christina Laurenová s názvem Sladký rošťák vyjde v nakladatelství Jota 20. února 2015. 

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

23. ledna 2015 přijde do kin nový film George Lucase, tvůrce Hvězdných válek. Animovaný muzikál Strange Magic je inspirovaný Snem noci svatojánské Williama Shakespeara.

Jonathan Nolan připravuje pro HBO seriálovou adaptaci Asimovy série Nadace

Universal Pictures plánuje po úspěchu filmu Zůstaň se mnou adaptovat knihy Jen jeden den a Jen jeden rok Gayle Formanové jako jeden film.

Začíná projekt The Storytellers — New Voices of The Twilight Saga, který na svém konci přinese 6 krátkých filmů s postavami ze série Stmívání.

Zveřejněn byl první teaser filmového zpracování 2. dílu dystopické série Divergence. Rezistence má premiéru 20. března 2015.

Podívejte se na tři nové TV spoty k filmové adaptaci Síly vzdoru (1. část). Česká premiéra filmu je 20. listopadu.

Poslechněte si ústřední píseň z filmu Hobit: Bitva pěti armád, kterou nazpíval herec Billy Boyd (hrál v adaptaci Pána prstenů). Celá píseň je k poslechu na Billboard.com. Zveřejněny byly i 3 TV spoty.




Zveřejněn byl druhý trailer filmové adaptace Fifty Shades of Grey a 2 plakáty. Premiéra filmu je 12. února 2015. 

Zdroje: Billboard.com, Theguardian.com, Tor.com, Pagetopremiere.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Vybrali jste si mezi připravovanými knihami tu svou? Jaký klip/trailer/teaser vás zaujal? Těšíte se na nové adaptace? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *