Letem knižním světem (45. týden 2015)

Komise pro data o knižním trhu Svazu českých knihkupců a nakladatelů jako již každoročně vydává v listopadu podrobný přehled údajů o českém knižním trhu. Přečtěte si letošní zprávu.

Tento týden vás zveme na jednu akci v Novodvorské Plaze – Křest knihy o Karlu IV. – a šest dalších v Paláci knih Luxor:

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • J. K. Rowlingová přiznala v rozhovoru pro BBC Radio 2, že píše novou knihu pro děti.
  • Brzy vyjde ve Slovartu další dánovka, tentokrát krimi Popel všechny zarovná. Jedná se o vůbec první knihu Dominika Dána, která byla v originále vydána v roce 2005.
  • V půlce listopadu vyjde publikace ke slavnému britskému seriálu Panství Downton. Tato kniha plná pestrých historických detailů zavede příznivce seriálu do samého víru událostí.
  • Nakladatelství CooBoo vydá sbírku DivergentCzech, která představí nejlepší příspěvky do soutěže o povídku k tématu divergence. 
  • BizBooks vydá knihu Tajemství vysmáté kozy. Zajímavý název, co myslíte? Hlavní hrdinku Shann Nixovou by ani ve snu nenapadlo, že se po čtyřicítce zamiluje do welšského farmáře. Nenapadlo by ji, že někdy opustí své velkoměsto a image městské holky a usadí se na 25akrové farmě ve Walesu. A už vůbec si nepředstavovala, že jednou bude svádět zoufalou bitvu za záchranu života svého milovaného manžela, vyzbrojená pouze přírodními prostředky a probiotickými nápoji, které společně s mužem začali vyrábět. 
  • Další román Melissy de la Cruz chystá Egmont. Následníci – Ostrov ztracených vás zavede do království Auradon, ze kterého byli před dvaceti lety byli všichni lotři a padouši na Ostrov Ztracených – temné strašidelné místo chráněné magickou klenbou, ze kterého není úniku. Nejhorší zločinci teď žijí bok po boku v naprosté izolaci, zbaveni magických schopností a zapomenuti světem. Ale kdesi v útrobách Zakázané pevnosti je skryto Dračí oko – klíč k dokonalému zlu a jediná naděje všech lotrů na vysvobození z tohoto ukrutného zajetí.
  • Na konci listopadu vyjde kniha Kečupová mračna. Vypráví příběh patnáctileté Zoe, která tráví noci neobvyklým způsobem: v zahradní kůlně píše dopisy Stuartu Harrisovi, usvědčenému vrahovi odsouzenému k trestu smrti, toho času v texaské věznici.
  • Na prosinec se chystá soubor Desátého prosince, který přináší desítku povídek od jednoho z nejčtenějších amerických povídkářů dneška, George Saunderse. Autor s pronikavým pozorovatelským nadáním nahlíží do životů pestré směsice hrdinů a antihrdinů. Protagonisté jednotlivých povídek se od sebe liší stejně jako vyprávěcí styl či čas a místo děje. Co však povídky navzájem spojuje, je nejspíše motiv ideálu.
  • Ikar vydá knihu Jürgena Todenhöfera – Inside IS – 10 dnů v „Islámském státě“. Jürgen cestoval jako první západní publicista, v doprovodu těžce ozbrojených džihádistů, po „Islámském státě“. Byla to dobrodružná akce s nejistým koncem. Jedině tak ale bylo možné poznat zblízka život nejnebezpečnějších teroristů na světě, jejich všední den a motivaci. Provést natolik podrobné rešerše v IS se dosud nikomu nepodařilo.
  • Před 105 lety se narodil geniální průkopník trikových filmů Karel Zeman, uznávaná osobnost světové kinematografie. Jak vznikaly jeho kultovní filmy Cesta do pravěku, Vynález zkázy nebo Baron Prášil? Přeneste se do světa fantazie a do svého dětství, do světa, který existuje snad jen v pohádkách. Nahlédněte pod pokličku rodinného archivu, který vám poodhalí dcera a vnučka Karla Zemana v knize Karel Zeman a jeho kouzelný svět.
  • Byla odhalena obálka závěrečného dílu série Selekce (původní trilogie + navazující duologie). Po The Heir přichází The Crown. V originále by měla vyjít v květnu 2016.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněny byly další klipy z chystané filmové adaptace Síly vzdoru, která má v českých kinech premiéru 19. listopadu.



Podívejte se na trailer seriálové adaptace série komiksů Kazatel od Gartha Ennise, kterou odvysílá stanice AMC. Hlavního hrdinu, Jessieho Custera, ztvární Dominic Cooper. 


Podívejte se na nový trailer seriálové adaptace románu Vojna a mír, který připravuje BBC One. Celkem šestidílná minisérie se začne vysílat během zimy.


BBC uvažuje o osmidílné seriálové adaptaci série Zlatý kompas Philipa Pullmana. Projektu se chce ujmout společnost Bad Wolf, za kterou stojí Jane Tranter a Julie Gardner (produkovala např. nového Doctora Who).

Na obálce Entertainment Weekly se objevila první fotka z filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Eddie Redmayne se představí jako Mlok Scamander, děj se bude odehrávat v roce 1926 v New Yorku. Na obálce vidíme v pozadí Magical Congress of the United States of America, americkou obdobu Ministerstva kouzel. Podívejte se i na další fotky. Tvůrci také naznačili, o čem chystaný film bude: 

Excentrický magizoolog Mlok Scamander přijíždí do New Yorku (z důvodu, který nebudeme zveřejňovat) se svým věrným kufrem. Samozřejmě se jedná o jedno z těch začarovaných zavazadel, do kterých se vejde mnohem víc věcí, než se na první pohled zdá, a obsahuje také kolekci vzácných a ohrožených kouzelných tvorů z Mlokových cest po celém světě.

Zjistí, že se americká kouzelnická komunita bázlivě skrývá před mudly (kterým se říká No-Maj – zkratka pro No Magic) a má z odhalení mnohem větší strach, než je tomu například v Británii (vzpomeňme si na čarodějné procesy ze Salemu). Film je o tom, co se stane, když tento neobvyklý kouzelník přicestuje do země, která se štítí kouzel, a některá jeho stvoření mu utečou z kufru… některá nebezpečná stvoření.

Premiéra filmu je naplánována na listopad 2016.

V chystané filmové adaptaci thrilleru Dívka ve vlaku nahradí Jareda Leta herec Luke Evans. Zahraje si manžela Haley Bennet, sousedky jedné z hlavních hrdinek. Film bude režírovat Tate Taylor, scénář píše Erin Cressida Wilson, v kinech od 7. října 2016.

Sony zvažuje adaptaci Dívky v pavoučí síti, 4. dílu série Milénium z pera Davida Lagercrantze. Bude to však bez dvou hlavních hvězd amerického remaku 1. dílu – Rooney Mara a Daniela Craiga. Spekuluje se o tom, že by si roli Lisbeth mohla zahrát Alicia Vikander.

Halston Sage, Diego Boneta, Logan Miller, Elena Kampouris a Kian Lawley se přidali k Zoey Deutch v adaptaci knihy Chvíle před koncem.

27. května 2016 bude mít premiéru adaptace knihy Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem. Tima Burtona vystřídá na režisérské stoličce James Bobin. Podívejte se na první trailer.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Vanityfair.com, Ew.com, Collider.com, Tor.com, Adweek.com, Hypable.com, Pagetopremiere.com

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *