Letem knižním světem (44. týden 2014)

Na portálu Pottermore.com byl zveřejněn nový bonus od J. K. Rowlingové týkající se Dolores Umbridgeové. Přečíst si ho můžete po bezplatné registraci. Prozrazuje například, že jejími rodiči byli čaroděj a mudlovská žena, že se nikdy nevdala, ačkoli to původně kvůli posílení moci na Ministerstvu plánovala, a že je inspirována skutečnou osobou, kterou J. K. Rowlingová znala. 

V Londýně byl otevřen hotel inspirovaný Harry Potterem, kde se můžete ubytovat ve stylových pokojích, jejichž vybavení nepostrádá kufry, lektvary, kotlíky a knihy čar a kouzel. 

Neil Gaiman přiznal, že by rád napsal další epizodu seriálu Doctor Who. Je momentálně ale natolik zaneprázdněný vlastní prací, že to pravděpodobně nestihne během „působení“ 12. Doctora, Petera Capaldiho.

Vyhrajte knížky v našich soutěžích. Na Facebooku aktuálně soutěžíme o 5 výtisků knihy Havel od Michaela Žantovského a na blogu můžete vyhrát pohádku Tři bratři.

Tento týden pořádáme v Paláci knih Luxor hned 4 křty: v pondělí křtíme knihu Matematika pro páťáky, v úterý knihu Návod na přežití pro ženu, ve středu knihu Hřbitovní kvítí a ve čtvrtek knihu Nože v kuchyni.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • 10. listopadu vychází další kniha populárního spisovatele Davida Walliamse s názvem Ďábelská zubařka. Pokud máte rádi jeho Babičku drsňačku, Pana Smraďocha, Malého miliardáře a další, tuhle si nenechte ujít.
  • 27. listopadu vyjde v češtině další Kingův román – Pan Mercedes
  • Pokud se zajímáte o výzkumy čtenářství, které u nás pravidelně provádí Jiří Trávníček, tak si 15. prosince pořiďte Překnížkováno, knihu která vychází z výsledků třetího statistického výzkumu čtenářů a čtení v České republice, který organizovala v roce 2013 Národní knihovna spolu s Ústavem pro českou literaturu AV ČR. 
  • Jeden z nejúspěšnějších a nejoceňovanějších nizozemských románů roku, Bonita Avenue, vyjde 14. listopadu v nakladatelství Odeon.
  • Doporučujeme další dvě skvělé kuchařky: Sladké bary – 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete vychází 18. listopadu (představuje umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků) a Pečeme sladké i pikantní vychází 1. prosince (400 receptů na sladké a slané pečení).

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněny byly první plakáty k filmu Insurgent (podle knihy Rezistence). Film má premiéru 20. března 2015 a bude uveden také ve 3D.

Finální trailer Mockingjay (podle knihy Síla vzdoru) je tady! V českých kinech od 20. listopadu. Ke shlédnutí jsou i další dva TV spoty – Peeta a Courage.

Steva Wozniaka v adaptaci knihy Steve Jobs Waltera Isaacsona by si mohl zahrát Seth Rogen. Steva Jobse bude hrát Christian Bale. Ani jeden z herců však ještě nepodepsal smlouvu.

Podívejte se na nové video Johna Greena, který navštívil natáčení nové adaptace jeho knihy Papírová města.

Zveřejněna byla první fotografie z chystané filmové adaptace knihy Pýcha, předsudek a zombie. Na fotografii je Elizabeth (Lily James), Lydia (Ellie Bamber), Mary (Millie Brady), Jane (Bella Heathcote) a Kitty (Suki Waterhouse).

Herci filmu Hobit: Bitva pěti armád zvou na slavnostní premiéru v Londýně. A i když se do Londýna nechystáte, můžete si užít pár skvělých prostřihů z filmu v následujícím videu.


AMC chystá minisérii na motivy knihy The Night Manager Johna Le Carré (nedávno byl zfilmován jeho Nejhledanější muž). Potvrzená jména na seznamu herců jsou zatím Tom Hiddleston a Hugh Laurie.

Web seriál na motivy knih Upíři z Morganville. Je v plném proudu. Aktuálně je k dispozici celkem 6 epizod, které jsou volně dostupné na YouTube.

A nakonec něco pro pobavení. Filmová adaptace Zmizelé a kočkami v hlavní roli 😀

Zdroje: Tollywoodreporter.com, Hypable.com, Insidemovies.ew.com, Kniznivesmir.cz

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Co říkáte na kočičí Zmizelou? Na jakou knihu se těšíte nejvíce? Které video vás zaujalo? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *