Letem knižním světem (42. týden 2016)

Nobelovu cenu za literaturu letos získal písničkář Bob Dylan za „nové formy poetického vyjádření“ v rámci své hudby. Nobelova cena za literaturu poputuje do USA po více než dvaceti letech. Naposledy ji získala spisovatelka Toni Morrison v roce 1993. 

Vyhrajte na našem blogu Knihu zvláštních nových věcí od Michela Fabera. Soutěžíme až do neděle.

Tento týden vás zveme na 4 velké akce do Paláce knih Luxor: Dnes v 17:00 budeme křtít knihu StarDance… když hvězdy tančí, zítra bude od 17:00 naším hostem Zbigniew Czendlik, 19. října od se 17:00 koná autogramiáda fotografa Roberta Vana a 20. října v 16:00 pokřtíme knihu Hudební divadlo Karlín – Od varieté k muzikálu.

Tento týden, 19. října, se koná Knihománie, v rámci které se představí 22 knižních novinek. K nákupu titulů z Knihománie navíc dostanete velkou knihu omalovánek, nebo křížovek (platí do 20. listopadu 2016). Těšit se můžete na tyto knihy:

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Přemýšleli jste někdy nad tím, jak dokázal Harry Potter proběhnout zdí na nástupišti devět a tři čtvrtě, nebo jako je možné, že herec v roli Hagrida vypadal jako poloobr? Stejně jako profesoři v Bradavicích a bystrozoři na KOKUSA, i filmaři mají zvláštní schopnosti. Kniha Kouzelnický svět J. K. Rowlingové: Filmová magie je plná zajímavých informací a autentických fotografií z natáčení filmu Fantastická zvířata a kde je najít a všech osmi snímků o Harrym Potterovi. Vychází v listopadu.
  • 10. listopadu vyjdou Pionýři a roboti, objevná monografie badatelů v oblasti výtvarné kultury, která mapuje zlatou éru československé ilustrace, kdy po létech stalinistického socialistického realismu začaly do vizuální tvorby pronikat nejprogresivnější postupy.
  • A co když nepatříš mezi vyvolený? Mezi ty, co maj za úkol zlikvidovat zombíky nebo bojovat s duchomorama (nebo co má to modrý světlo a všechny ty mrtvoly zase sakra znamenat)? Co si počít, když jsi jako Mikey? Kluk, kterej chce prostě jenom odmaturovat, užít si maturitní ples a možná už konečně sebrat odvahu a pozvat Hennu na rande dřív, než se něco semele a někdo už zase vyhodí školu do vzduchu. Navnadili jsme vás na novou knihu Patricka Nesse? My ostatní tu prostě žijem vydá v listopadu nakladatelství Slovart.
  • Těšte se na další dvě detektivky Dominika Dána – v listopadu vyjde Něžná fata morgána, třetí příběh z období detektivních začátků Richarda Krauze, a na únor 2017 se chystá Nestydaté neviňátko.
  • V prosinci vyjde Doctor Who – Obrazový průvodce seriálem Pán času, nyní aktualizovaný a rozšířený, s novou postavou Doktora.
  • Po fenomenálním úspěchu první knížky se modrovlasá rozumbrada vrací ve dvou nových dobrodružstvích! Hilda se vrací v listopadu.
  • 21. listopadu vyjdou Dívky nalehko, které jsou dalším setkáním s majorem Holinou z pražského Oddělení vražd, kterého známe ze seriálu Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem, Richardem Krajčem a Hanou Vagnerovou v hlavních rolích. Stejně jako Muž na dně, i Dívky nalehko předchází událostem seriálu.
  • Jak nejlíp potrestat boha? Tím, že z něj uděláte smrtelníka! Další kniha Ricka Riordana vyjde v listopadu pod názvem Apollónův pád – Utajené Orákulum.
  • Tušili jste, že Betlémské kaple jsou v Praze hned dvě? Jak se stalo, že Sputnik přeletěl ze Stromovky na Babu? Kde se v Praze vzal hotel, který má jediný pokoj, a ještě k tomu sedm desítek metrů nad zemí? Dá se na Smíchově svézt lanovkou, a navíc k tomu zadarmo? A trefili byste do první čistě bitcoinové kavárny na světě? Netradiční výběr pražských pozoruhodností v knize 111 míst v Praze, která musíte vidět se vymyká zavedeným představám o tom, co je při návštěvě Prahy „povinné“. Vyjde v listopadu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Podívejte se na nové featurette video a plakáty (ve velkém pod článkem) k filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Rowlingová navíc oznámila, že místo tří bude nakonec pět filmů. Ten první má v českých kinech premiéru 17. listopadu.

Podívejte se na nový klip z filmu Jack Reacher: Nevracej se, natočeném podle stejnojmenné knihy Lee Childa (recenzi čtěte zde). V českých kinech od 20. října.


První klip představili i tvůrci filmové adaptace knihy Volání netvora od Patricka Nesse. Česká premiéra byla z letošního podzimu přesunuta na 16. února 2017.

Televizní stanice MTV připravuje TV adaptaci románu Válka světů od H. G. Wellse.

Disney se hodlá pustit do hrané adaptace knihy Důmyslný rytíř Don Quijote de La Mancha. Scénář napíše Billy Ray (The Hunger Games, Captain Phillips). Tón filmu bude podobný jako u Pirátů z Karibiku.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Comingsoon.net, Lidovky.cz, Collider.com, Hypable.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *