Letem knižním světem (42. týden 2015)

Tento týden, 22. října, začíná Knihománie, která během měsíce představí 22 knižních novinek. K nákupu titulů z nabídky Knihománie dostanete navíc velkou knihu křížovek.

Minulý týden se ve Frankfurtu konal knižní veletrh. Podle The Guardian vzbudily největší zájem memoáry čínského umělce a aktivisty Ai Weiweie a biografie muzikanta Phila Collinse. Zatím nemáme žádné informace o tom, zda byla práva na vydání zakoupena i do ČR.

Tento týden vás zveme na autogramiádu významného irského autora Donala Ryana, která se koná 22. října od 17:00 v knihkupectví Quadrio a několik akcí v Paláci knih Luxor:

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • David Lagercrantz, autor knihy Dívka v pavoučí síti, napíše 5. a 6. díl Milénia
  • Koncem října vyjde v Argu kniha Stanice 11, která není ani tak románem o apokalypse, ale spíše nadmíru strhující knihou o lidské paměti a ztrátě, nostalgii a snech a o povznášející síle umění, které dokáže přehlušit samotu a zachytit prchavost okamžiku.
  • Román Vězněná je bezkonkurenčně nejlepším thrillerem z pera Pavla Renčína. Při čtení se vám možná vybaví jméno Stephena Kinga, jehož dílům se román žánrově blíží. Vyjde 29. října.
  • Chystá se knižní vydání pořadu Na plovárně, ve kterém oblíbený moderátor Marek Eben zpovídá osobnosti z řad umělců, vědců, sportovců, ochránců přírody, historiků a válečných veteránů.
  • Computer Press vydá knihu Tohle není matika, která prý není učebnicí matematiky. Nebo je? Její autorka, Anna Weltmanová, je učitelkou v New Yorku. Její vášní je vyučovat děti matematiku a ukazovat jim, že matematika je součástí světa kolem a že ji lze najít v hudbě i umění.
  • Podruhé v češtině vychází kniha Šantaram, která je také označována jako „novodobý Motýlek“ a po vydání okamžitě získala mezinárodní věhlas a uznání. Filmová práva vlastní Johny Depp, v roce 2016 je očekávána premiéra filmu.
  • Po pěti letech se mohou příznivci poezie „dekadenta geniálního“ J. H. Krchovského potěšit četbou jeho nové sbírky nazvané Já už chci domů. Vychází 2. listopadu v nakladatelství Host.
  • Albatros vydá knihu Spáčka a vřeteno od Neila Gaimana, pohádku spředenou z nití černé magie, která se kroutí a stáčí a pableskuje a září.
  • 9. listopadu vyjde Karolína – Domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně, která navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima.
  • Young adult autor David Levithan a Nina LaCour spolu napíšou knihu s názvem You Know Me Well. Bude o dvou teenagerech, kteří se potkají na Pride Week v San Franciscu a začnou se přátelit. Každý z autorů bude psát kapitoly z pohledu jedné z postav. Pro Davida Levithana to není první spolupráce a jiným autorem, např. s Johnem Greenem napsal knihu Will Grayson, Will Grayson, která vyjde v češtině příští rok v dubnu.
  • Soman Chainani, autor série Škola dobra a zla, vydá průvodce pro studenty, kteří chtějí akademicky uspět. Nejlepší studenti se totiž stanou hlavními hrdiny i záporáky v pohádkách. Kniha vyjde v originále 19. ledna 2016.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Zveřejněn byl nový teaser z chystané seriálové adaptace Nástrojů smrti. Premiéra na ABC je plánována na 12. ledna 2016.

Stanice MTV nabídla další trailer chystaného seriálu na motivy série Shannara od Terryho Brookse. Pilotní epizoda bude uvedena 5. ledna 2016.


Podívejte se na první dlouhý trailer seriálové adaptace knihy Mágové, kterou připravuje stanice SyFy. Premiéra je naplánována na leden 2016.

Victoria Aveyard, autorka připravované knihy Rudá královna, prozradila v rozhovoru pro Yahoo, že možnou filmovou adaptaci by měla režírovat Elizabeth Banks.

K novému dramatu Toma Hoopera (The King’s Speech, Les Miserables) podle knihy Dánská dívka (znovu vydá nakladatelství Domino v lednu 2016) byl zveřejněn další trailer. V hlavních rolích se představí Eddie Redmayne a Alicia Vikander. Premiéra v Česku je naplánována na 4. února 2015.


Jennifer Lawrence si nakonec nezahraje ve filmové adaptaci knihy Projekt manželka. Na oznámení nového obsazení hlavních rolí stále čekáme.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Adweek.com, Pagetopremiere.com, Tor.com, Collider.com, Hypable.com, Theguardian.com

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *