Letem knižním světem (41. týden 2015)

Nobelovu cenu za literaturu za rok 2015 získala běloruská spisovatelka Světlana Alexijevičová. Autorka byla favorizována mnoha odborníky a jejich předpovědi se potvrdily. U nás jí vyšel román Doba z druhé ruky, mimořádná kniha, ověnčená řadou nejprestižnějších cen – ve Francii zvítězila v anketě časopisu Lire o Nejlepší knihu roku 2013 a získala Prix Médicis 2013, v Německu Mírovou cenu německých knihkupců 2013, předávanou na Frankfurtském veletrhu, autorka sama se již před tím stala laureátkou dalších významných cen v Německu, Švédsku, Polsku, Francii, Rusku a USA.

Švédský spisovatel Henning Mankell, autor série o komisaři Wallanderovi, zemřel ve věku 67 let. Před necelými dvěma lety přiznal, že trpí rakovinou a o svém boji s nemocí psal pravidelný sloupek do Göteborgs-Posten

K 10. výročí vydání série Stmívání napsala Stephanie Meyerová nový příběh, jehož ústředními hrdiny jsou upírka Edythe, do které se zamiluje smrtelník jménem Beau. Ten, stejně jako Bella, přijíždí do Forks žít se svým otcem. Jde tedy o docel přesný retelling původního příběhu. Meyerová prozradila, že nový příběh napsala proto, aby kritikům dokázala, že Bella není jen pouhou kráskou v nesnázích, ale charakterem, který se dá aplikovat i na opačné pohlaví.

15. října nás čeká Velký knižní čtvrtek. Vychází 16 nových bestsellerů a v Neoluxoru rozdáváme poukázky. Na našem blogu můžete právě teď vyhrát jeden z velkočtvrtečních titulů – thriller Syn.

Přijďte se podívat na akce, které pořádáme tento týden v Paláci knih Luxor:

Další dvě akce pořádáme v knihkupectví Quadrio na Národní třídě:

Nakladatelství Host připravilo speciální web ke knihám o Vikingovi Tappim. Můžete si na něm zahrát i skvělou hru s Chichotkem.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Argo vydalo nový ediční plán na podzim a zimu 2015. Prohlédnout si ho můžete na Floowie.
  • Kniha Nebezpečné ženy nabídne zbrusu nové povídky o silných ženách z dob minulých, přítomných i budoucích od „některých z největších autorů na poli současné science fiction a fantasy“, které dali dohromady George R. R. Martin a Gardner Dozois.
  • Nakladatelství Mladá fronta vydá další knihu v edici Erotic, opět od Emmy Chaseové, tentokrát s názvem Zkrocený.
  • Druhý díl ilustrovaného vydání Stopařova průvodce Galaxií se chystá na konec října.
  • Dopřejte si se svými blízkými ve sváteční dny nápadité nepečené sladké snídaňové dobroty, jako je voňavé ovocné máslo či rýžové kuličky s ovocem, na výlet si místo obvyklé tatranky připravte nepečené laskominy, třeba dortíčky do skleničky nebo sezamové tyčinky. V listopadu vyjde kniha Dnes nepeču
  • Yotam Ottolenghi se po úspěchu svých restaurací a knih řadí ke světovým kulinářským špičkám. Proslulost mu přináší nejenom psaní o jídle, ale také osobitý přístup k vaření zeleninových jídel. V publikaci Hojnost naleznete 120 jedinečných zeleninových receptů. Vyjde koncem října.
  • Snadné víkendové vaření na celý rok nabídne kuchařka Easy weekends – Když muž vaří o víkendu. Vydá Mladá fronta.
  • V listopadu vydá nakladatelství Plus knihu My dva – ve své upřímnosti okouzlující, místy hodně legrační, místy zase dojemný román o životě a o lásce a také o tom, že spoléhat, že vše půjde vždycky hladce, je hodně ošidné.
  • 3. díl série Mr. Mercedes od Stephena Kinga vyjde v originále 7. června 2016. Bude se jmenovat End of Watch.

  • Novou knihu Karin Slaughter s názvem Krásný holky vydá Harper Collins už koncem října.
  • Doktor Proktor a prdící prášek vyjde znovu s filmovou obálkou. Na adaptaci můžete jít do kina od 12. listopadu.
  • Nejen příručka pro mladé JůTubery, kteří propadli fenoménu internetových videí, vyjde v nakladatelství CooBoo. Já, JůTuber prozradí, jak správně natočit video a jak získat co nejvíce odběratelů, jak se dá vydělat na YouTube a jak se prosadit.
  • Závěrečný díl trilogie Pátá vlna vyjde v originále 24. května 2016 pod názvem The Last Star.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Byl zveřejněn první trailer vánoční epizody seriálu Sherlock od BBC. V tomto speciálním díle, který nijak nenavazuje na předchozí či následující řady, se vrátíme do 19. století. Sherlocka bude možné letos vidět i ve vybraných kinech – zda se ho dočkáme i v ČR, zatím není jisté.

Podívejte se na nový trailer filmové adaptace Síly vzdoru, která zamíří do českých kin už v listopadu.


Zveřejněn byl první trailer filmové adaptace knihy Rudý kapitán od Dominika Dána. V kinech od 10. března 2016.


Poprvé také můžete zjistit, jak bude vypadat chystaná filmová adaptace knihy Pýcha, předsudek a zombie, kterou chystá studio Lionsgate.


Podívejte se na první zveřejněný klip z filmové adaptace biografie Waltera Isaacsona Steve Jobs a několik nových fotek. Film má premiéru 12. listopadu.


Zveřejněn byl nový plakát k filmové adaptaci knihy Pátá vlna. Premiéru v Česku má film 28. ledna 2016.

Zveřejněn byl první teaser a klip ze seriálové adaptace Nástrojů smrti. Seriál uvede stanice ABC příští rok.



Podívejte se na vystřižené scény z filmové adaptace Marťana, která vtrhla do kin 1. října a zaznamenává vysokou návštěvnost. Dokonce se už spekuluje o nominaci na Oscara.


8. října měla v Německu premiéru filmová adaptace knihy Už je tady zas. Hlavní roli – Adolfa Hitlera – ztvárnil Oliver Masucci.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Theguardian.com, Adweek.com, iDnes.cz, Pagetopremiere.com, Collider.com, Hypable.com

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *