Letem knižním světem (41. týden 2014)

16. 10. nás čeká další Velký knižní čtvrtek a v Neoluxoru budeme opět rozdávat poukázky k nákupu podzimních bestsellerů. Palác knih Luxor navíc nabídne hned 3 akce. Více informací najdete v tomto článku. Kromě VKČ vás zveme také na dnešní křest knihy Zdeňka Svěráka, zítra představí Marcela Remeňová už druhý díl své série Osm světů a ve středu křtíme Pekáč buchet Kateřiny Petrusové.

Letošní Nobelovu cenu za literaturu získal francouzský spisovatel Patrick Modiano. Favorizovaný Haruki Murakami opět neuspěl. Modiano se narodil v roce 1945 v Boulogne-Billancourt, studoval v Paříži a později byl představen literárnímu světu. Jeho první román La Place de l’Étoile byl vydán v roce 1968. Na svém kontě má už přes 20 vydaných knih. V češtině mu naposledy v roce 2007 vyšla Dora Bruderová. Nobelovu cenu míru získala společně s indickým aktivistou Kailášem Satjárthím i Malala Júsufzaiová, která bojuje za vzdělání dívek v Pákistánu. Je nejmladší laureátkou v historii ocenění. Na začátek prosince chystá Ikar knihu Já jsem Malála.

Spisovatel Jan Němec získal za svou knihu Dějiny světla Cenu Evropské unie za literaturu. Vyhlášení proběhlo na letošním Mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Charitativní aukce literárních laviček, o kterých jsme informovali už dříve, vynesla £250,000. Aukci pořádala síň Sotheby’s a za nejvíc peněz se vydražila lavička Jeeves and Wooster (£9,500). Neverwhere Neila Gaimana se prodala za £5,000. Peníze dostane National Literacy Trust.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Nakladatelství Argo zveřejnilo nový ediční plán
  • Připravuje se sborník písní Boba Dylana. Všechny jeho texty se objeví ve více než 900 stránkové knize.
  • Nakladatelství Argo chystá další knihu Dana Rhodese s názvem Vezmi si mě, která svou formou navazuje na Antropologii. Obsahuje stovku tragikomických, absurdních, poťouchlých i cynických historek a situací spjatých se vstupem do manželství.
  • 29. října vyjde v nakladatelství Fortuna Libri, další kniha pro všechny školáky, kteří bojují s matematikou. Po knize Matematika pro trojkaře přichází Matematika pro páťáky.
  • Na začátku prosince vyjde v češtině nová kniha Kena Folletta s názvem Muž s podivnou minulostí. Tento dobrodružný román je stejně jako autorovy nejnovější prózy (Pád titánů, Zima světa) zasazen do klíčového období moderních dějin a hýří napínavými zápletkami, barvitým dějem i dramatickými rozuzleními.
  • První díl erotické trilogie Hotel v Paříži, která je označována jako francouzská odpověď na Fifty Shades, vyjde už 20. října.
  • Young adult bestseller rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski vyjde v nakladatelství Fragment. Kniha Saeculum – Uprostřed lesů začíná boj o život… dorazí na pulty knihkupectví 27. října.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

Zveřejněny byly nové plakáty s postavami z filmu Hobit: Bitva pěti armád. V kinech od 17. prosince.

Podívejte se na nový trailer filmu Dřív než půjdu spát (podle stejnojmenné knižní předlohy). Ze všech dosud zveřejněných videí toho z příběhu odhaluje nejvíce. Premiéra je 18. října.


Chystá se filmová adaptace knihy (Ne)obyčejný kluk. Film bude režírovat John Krokidas, scénář napíše Jack Thorne.

Ve filmové adaptaci knihy Papírová města bylo potvrzeno obsazení dalších rolí. Austin Abrams si zahraje Bena, Halston Sage ztvární Lacey a Justice Smith se představí jako Radar. Všichni jsou nejlepší kamarádi hlavní postavy, Quentina.

CBS potvrdilo, že se seriál Under the Dome (na motivy knihy Pod kupolí Stephena Kinga) dočká 3. série. Uvedena bude v létě 2015.

Podívejte se na promo první epizody druhé řady seriálové adaptace knihy Prvních 100. Premiéra je 22. října.


Zveřejněn byl nový klip z filmu Stonehearst Asylum, který je natočený podle předlohy Edgara Allana Poea. Premiéra je 24. října.


Constantin Film, studio, které drží filmová práva na knihy Cassandry Clare, chce uvést Nástroje smrti jako TV seriál. Produkce by měla začít příští rok.

Zdroje: Shelf-life.ew.com, Theguardian.com, Collider.com, Insidemovies.ew.com, Pagetopremiere.com, Hypable.com, Hollywoodreporter.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Co říkáte na další role ve filmu Papírová města, trailer, klipy a plakáty? Která knižní novinka vás nejvíce zaujala? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *