Letem knižním světem (37. týden 2015)

Od 14. do 17. září bude v knihkupectví Neoluxor Quadrio probíhat historicky první kontinuální psaní detektivního románu. Šest spisovatelů, v čele se zkušenými Josefem Pecinovským a Jiřím Walkerem Procházkou, bude psát nepřetržitě 72 hodin detektivní román z českého prostředí. Diváci online na iDnes.cz budou moci sledovat komunikaci tvůrců, textový editor plnící se obsahem knihy, jeho korektury, ale i případné chyby a opravy. Psaní románu bude probíhat za běžného provozu knihkupectví Neoluxor, fanoušci se tudíž budou moci dostavit osobně na místo akce a spisovatele pozdravit, poradit jim a motivovat je. Po zavírací době knihkupectví Neoluxor a obchodního centra Quadrio budou autoři odděleni od fanoušků prosklenými stěnami knihkupectví a pokrok románu bude na místě promítán na LCD televizi. 

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Albatros chystá na 12. října nové vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců, tentokrát bohatě vypravené ilustracemi Jima Kaye. Hypable nabídl náhledy do originálního vydání.
  • Už za měsíc vyjde další kniha Michala Viewegha s názvem Biomanžel, který je volným pokračováním Biomanželky.
  • Jota vydá v říjnu knihu Všechno, úplně všechno – originální prvotinu o dívce, která je doslova a do písmene alergická na celý svět. Je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Když se ale do sousedního domu přistěhuje nová rodina a s ní i kluk jménem Olly, začíná se odvíjet komplikovaná „lovestory“, která obrátí naruby všechno, úplně všechno, co osmnáctiletá Madeline dosud znala.
  • V březnu příštího roku představí nakladatelství Argo prequel ke knize Genome s názvem Tance na sněhu od Sergeje Lukjaněnka, autora Noční hlídky.
  • Peter Reinhart, zakladatel legendární pekárny Brother Juniper’s Bakery a vynikající instruktor největší světové kulinářské akademie, stojí v čele amerického hnutí řemeslného chleba už více než 15 let. Jeden den se mu něco povede a druhý hned pokračuje ve vylepšování receptů a technik na nikdy nekončící cestě za vynikajícím chlebem. V knize Pekařský učeň, která vyjde už 17. září, popisuje zásadní pokroky a objevy v oblasti pečení chleba, ke kterým dospěl při studijním pobytu ve francouzských boulangeriích a během poučných hodin, strávených v kuchyni kulinářské akademie spolu se svými studenty.
  • Nakladatelství XYZ vydá znovu Mágy od Lva Grossmana, kteří se dočkají i seriálové adaptace na stanici SyFy.
  • Další kniha Davea Eggerse s názvem Kruh vyjde už na začátku října. Po románu Hologram pro krále je to druhá do češtiny přeložená kniha tohoto autora.
  • Miliony lidí navštěvují každý měsíc web whole30.com a dělí se o své osobní příběhy o zlepšení zdravotních potíží, psychického stavu i o shozených kilech. Statisíce čtenářů z celého světa (z toho tisíce v Česku) již také přečetlo knihu Jídlo na prvním místě, která vysvětluje principy programu Whole30 na vědecké bázi. Autoři však po jejím vydání pocítili obrovskou poptávku nejen po konkrétních receptech, ale po radách, jak se na program připravit a jak se vypořádat s úskalími, kterým se zájemce během inkriminovaných třiceti dní nevyhne. Kniha Whole30 je tedy vlastně propracovanou odpovědí na nejčastější otázky čtenářské komunity. Vychází 20. října.
  • Další román Umberta Eca se představí již na začátku října v nakladatelství Argo. V Nultém čísle se vrací Ecovo oblíbené prostředí redakce. Ztroskotaný nájemný spisovatel připravuje nulté číslo bulvárního plátku Zítřek, jehož cílem je spíš vydírat než informovat. Zaplete se přitom do šíleného příběhu, v němž hraje roli mrtvola lži-Mussoliniho, vražda papeže Jana Pavla I., Rudé brigády, CIA, mafie a houfy spiklenců. 
  • První jedinečná autorizovaná biografie cestovatelské legendy Miloslava Stingla vyjde v nakladatelství Jota 18. listopadu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Studio 20th Century Fox představilo nová videa k filmové adaptaci Marťana, která má v českých kinech premiéru 1. října. Zveřejněny byly první klipy a další video na kanálu ARES: live.

Podívejte se na další klip z adaptace druhého dílu Labyrintu. V kinech už za pár dní.

Proslýchá se, že Michael Fassbender, který hraje Jobse v novém filmu o zakladateli Applu, by se mohl objevit v adaptaci krimi Sněhulák od Joa Nesbøho. Zatím není jisté, o jakou roli se jedná, ale spekuluje se samozřejmě o hlavní postavě – Harrym Holeovi. Projekt filmu je v běhu už od roku 2010. Původně ho měl režírovat Martin Scorsese, ten se však pravděpodobně objeví pouze v roli producenta a režisérskou taktovku převezme Tomas Alfredson (Tinker Tailor Soldier Spy). 

Podívejte se na nový trailer adaptace knihy Pokoj. Film a kniha vypráví příběh pětiletého Jacka, který žije celý život se svou mladou Mami mezi čtyřmi stěnami Pokoje. Je pro něj celým světem, ale pro jeho matku vězením. Nakonec zosnují odvážný, ale nebezpečný plán útěku. Celosvětovou premiéru má film 16. října.

Zveřejněn byl oficiální český trailer filmové adaptace knihy Dánská dívka, ve které hlavní roli hraje držitel Oscara – Eddie Redmayne. Premiéra u nás je naplánována na 4. února 2016.

Do role Art3mis ve filmové adaptaci knihy Ready Player One obsadil Steven Spielberg herečku Olivii Cooke. Premiéru má film 15. prosince 2017.

Poslední díl série Divergence bude rozdělen do dvou filmů – Allegiant a Ascendant. 

Podle španělského vydavatele knih George R. R. Martina by dlouho očekávaná kniha The Winds of Winter měla vyjít příští rok. Sám autor se nechal vyfotit jako zombie s Příslibem jara – titulem, který odkazuje na závěrečný díl série Píseň ledu a ohně.

Potvrzen byl třetí film s Bridget Jonesovou (adaptace knihy Láskou šílená). Do hlavní role se vrací Renée Zellweger, jako další by se ve filmu měl objevit i Patrick Dempsey. Hugh Grant bohužel účast na projektu odmítl.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Collider.com, Hypable.com, Theguardian.com, Tor.com

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *