Letem knižním světem (36. týden 2015)

Na našem blogu si můžete zasoutěžit o vstupy na předpremiéru filmu Zkoušky ohněm v Praze a ve Zlíně.

U příležitosti 125. výročí narození Agathy Christie hlasovali lidé po celém světě v anketě o nejoblíbenější dílo této slavné autorky. Vítězem se stala kniha Deset malých černoušků

Vítězem 20. ročníku Literární ceny Knižního klubu je osmadvacetiletý učitel Radovan Menšík. Jeho kniha Vedlejší pokoje bude brzy vydána. Autor získá také finanční odměnu. Porota, ve které zasedli Tereza Brdečková, Pavel Brycz, Petra Soukupová, Pavel Janáček a Jiří Seidl, vybírala ze 136 zaslaných prací. Radovan Menšík se stal nejmladším laureátem v historii ceny.

15. října proběhne další Velký knižní čtvrtek. Letos nabídne celkem 16 novinek:

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Made in Sweden je román o nejbezohlednějším a současně nejvynalézavějším gangu, který kdy Švédsko zažilo. O bankovních lupičích, kteří přišli odnikud. Ale také o jedné rodině, sourozenecké lásce, která nezná hranic a o otcích a synech. O skutečnosti, která se stává fikcí – je to příběh volně inspirovaný činností takzvaného Vojenského gangu, který působil ve Švédsku v 90. letech. Vychází v listopadu.
  • Srdce na obrtlíku – první vydaná kniha, která svého autora ihned proslavila, je volným pokračováním jeho prvotiny Prosinec už je takovej a odehrává se ve stejném místě po deseti letech. Vydá Kniha Zlín letos v říjnu.
  • „Pokud milujete nervy drásající příběhy, letos jsem žádný lepší než tenhle nečetl.“ říká Stephen King o knize Nehoda. Působivý, důmyslný a mnohovrstevný thriller Chrise Pavoneho (držitele prestižních cen Edward Award a Anthony Award za debut Bez domova) vyjde 6. října.
  • 15. října vydá Mladá fronta další knihu Marty Davouze s názvem Vypadni z mýho života – autobiografický román vycházející ze stejnojmenné novely, která byla vydána v roce 2004.
  • Volné pokračování knihy Příliš dlouhá swingers party od Františka Kotlety vyjde pod názvem Velké problémy v malém Vietnamu letos v listopadu.
  • Knížka Jirkův vesmírný lov pokladů, kterou napsali Lucy Hawkingová a její otec, profesor Stephen Hawking, nejslavnější vědecký génius ve vesmíru, navazuje na úspěšný první díl Jirkův tajný klíč k vesmíru. Vyjde na konci září.
  • Fortuna Libri chystá novou českou detektivní řadu pro milovníky románů Agathy Christie od autora trilogie o Karlu IV. Kniha Paní Grimmová se představuje aneb Případ zapomenuté vraždy vyjde už za pár dní.
  • Mládí je kniha ve formě scénáře, napsaná duchaplnou a zábavnou formou, jejíž hlavní osu tvoří nahořkle vtipné dialogy úspěšných mužů na sklonku života. Paolo Sorrentino, který přitáhl mimořádnou pozornost svým předcházejícím filmem Velká nádhera, natočil podle tohoto svého scénáře stejnojmenný film s hvězdným obsazením: Michael Caine a Hervey Keitel v hlavních rolích. Mládí bylo s velkým ohlasem slavnostně uvedeno roku 2015 na filmových festivalech v Cannes a v Karlových Varech, kde získalo cenu diváků. Knižně vyjde v nakladatelství Jota koncem září.
  • Fragment připravuje novou knihu Zdeňka Svěráka – Filmové příběhy

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Herec Nicholas Hoult si zahraje spisovatele J. D. Salingera (autora románu Kdo chytá v žitě) v připravovaném filmu Rebel in the Rye. Scénář napsal Danny Strong, bude také režírovat.

Showtime připravuje minisérii na motivy knihy Just Kids / Jsou to jen děti od Patti Smith.

Připravuje se filmová adaptace knihy Dívka ve vlaku (česky vyjde v Ikaru v listopadu) v produkci studia DreamWorks. Hlavní role si zahrají Emily Blunt, Rebecca Ferguson s Haley Bennett. Tate Taylor bude režírovat, Erin Cressida Wilson píše scénář. Premiéra je naplánována na příští rok.

Kenneth Branagh bude režírovat připravovanou adaptaci Artemise Fowla

V lednu 2016 jde do českých kin filmová adaptace knihy Pátá vlna od Ricka Yanceyho. Podívejte se na první sneak peek.

Chystá se třetí řada seriálu The 100, který je inspirován knihami Kass Morgan – Prvních 100 a 21. den. Zde je první zveřejněná fotka. Seriál se bude vysílat příští rok.

Steven Spielberg vybírá představitelku pro roli Art3mis v adaptaci knihy Ready Player One. Zvažuje herečky Elle Fanning, Lolu Kirke a Olivii Cooke. Premiéra je naplánovaná na 15. prosince 2017.

Weinstein Company představila nový trailer adaptace Shakespearova Macbetha. U nás bude film uveden do kin 5. listopadu.

BBC Two zvažuje natočení adaptace knihy Město & Město od Chiny Miévilleho. Do čtyřdílné minisérie by měl román přepsat Tony Grisoni.

MTV nabízí nový trailer chystaného seriálu na motivy Shannary od Terryho Brookse. V televizi uvidíme od ledna 2016.

Na oslavu výročí smyčky (3. září) zveřejnil 20th Century Fox video k adaptaci knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, kterou natáčí Tim Burton.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Variety.com, Bookriot.com, Adweek.com, iDnes.cz, Hypable.com, Tor.com, Collider.com

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *