Letem knižním světem (33. týden 2015)

The Shepherd’s Crown, 41. díl v sérii Zeměplocha od Terryho Pratchetta a zároveň jeho poslední kniha, bude v originále uvedena 26. srpna půlnočním předčítáním. Londýnské knihkupectví Waterstones prodávalo na tuto událost dokonce lístky – 200 uvolněných vstupenek zmizelo do několika minut.

Porota Ceny Josefa Škvoreckého vybrala 20 knih, z nichž bude v tajném hlasování volit 5 titulů, které postoupí do dalšího kola. Mezi nominovanými jsou například knihy Evžena Bočka, Alice Horáčkové, Vladimíra Poštulky, Andrey Sedláčkové, Petra Šabacha, Marka Šindelky, Michala Viewegha a Vlastimila Vondrušky. Vyhlášení vítězů bude v listopadu.

Harukimu Murakamimu vyšla v Japonsku další kniha a ihned se stala bestsellerem. Jedná se o soubor autorových odpovědí na otázky fanoušků, kteří je pokládali prostřednictvím webové stránky U pana Murakamiho. Tištěná verze knihy obsahuje 473 otázek a odpovědí, elektronická je sbírkou všech 3716, které autor napsal.

George R. R. Martin slíbil, že konec jeho série Píseň ledu a ohně bude spíše hořkosladký než apokalyptický. Ačkoliv nemá závěr ještě napsaný, na otázku, zda na konci všichni prohrají, odpověděl, že ne. “Není žádným tajemstvím, že velký vliv na mne měl Tolkien. Líbí se mi způsob, jakým ukončil Pána prstenů – končí vítězstvím, i když trochu hořkosladkým vítězstvím.”

Na Indiegogo.com probíhá odvážný crowdfundingový projekt, v rámci kterého chce skupina anglických architektů získat prostředky na výstavbu skutečného města Minas Tirith z Tolkienova Pána prstenů.

Bílý dům zveřejnil Obamův letní reading list, obsahuje také knihu Jsou světla, která nevidíme, která vyjde letos v září v nakladatelství MOBA.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • V květnu příštího roku vydá nakladatelství Panteon už třetí knihu Jonase Jonassona s názvem Zabiják Anders a jeho přátelé (a občas i nepřátelé).
  • V září vydá Jota dalšího Doctora Who, tentokrát s podtitulem Silueta.
  • Těšte se na knihu Šťastně až navěky, ve které se autorka erotických románů setká s fiktivním hrdinou své nejnovější knihy v reálném životě a musí se rozhodnout, zda ho chce dostat zpět mezi stránky, nebo do postele. Vyjde koncem září.
  • Nový román Chucka Palahniuka – Tvé překrásné já – vyjde v Odeonu v půlce září. A má opravdu odvážnou obálku.
  • Kniha Zlín chystá novou sérii od Kristiny Ohlssonové, autorky severských detektivek. První díl s názvem Lotosové blues vyjde v říjnu.
  • Svéráznou knihu záhad připisují její autoři, Jorge Luis Borges a Adolfo Bioy Casares, fiktivnímu spisovateli jménem Bustos Domecq. A aby nás o jeho existenci přesvědčili, doplňují knihu Domecqovým životopisem a předmluvou rovněž fiktivního akademika. V knize Šest problémů pro dona Isidra Parodiho se setkáváme s detektivem, který podobně jako Nero Wolf nemůže vycházet z domu – ne však kvůli tloušťce, ale proto, že je vězněn (byť neprávem) za vraždu. V příbězích plných humoru a ironie navštěvují hrdinové povídek celu č. 273 a předkládají Parodimu záhady, které on s důvtipem a na základě logické úvahy řeší.
  • V říjnu čekejte nového Miloše Urbana. Sci-fi román Urbo Kune je součástí unikátního stejnojmenného projektu, který v sobě zahrnuje architekturu, literaturu, film, výtvarné umění a hudbu. Tento román vychází ze zadání názvu a místa fiktivního hlavního města Evropy, vše ostatní berou zúčastnění tvůrci na sebe a jejich příběhy o Urbu Kune se mohou naprosto lišit.
  • Dosud nepublikovaný příběh od J. R. R. Tolkiena – The Story of Kullervo – se chystá na vydání. 27. srpna vyjde v Anglii, 27. října pak v USA. Jedná se o nedokončený manuskript, který Tolkien napsal podle finského eposu z 19. století s názvem Kalevala. Děj se odehrává během Prvního věku a Kullervo je předkem Túrina Turambara, jedné z ústředních postav Silmarillionu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Stanice CW zvažuje přípravu seriálové adaptace slavné knihy Nicholase Sparkse – Zápisník jedné lásky.

BBC zveřejnilo první fotky z chystané adaptace knihy Vojna a mír, kterou připravuje jako šestidílnou minisérii. Vysílat se bude letos v zimě.

Tom Hardy chce produkovat filmovou adaptaci komiksu 100 nábojů pro New Line Cinema.

Zveřejněn byl první plakát k hrané filmové adaptaci Knihy džunglí od Rudyarda Kiplinga. Na Disney’s D23 Expo byl představen také trailer, ovšem na internetu se zatím neobjevil. Adaptace má opravdu hvězdné obsazení v čele se Scarlett Johansson, Billem Murraym, Benem Kingsleym a Lupitou Nyong’o. Premiéra je naplánována na 15. dubna 2016.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Vanityfair.com, Theguardian.com, Hollywoodreporter.com, Collider.com, Hypable.com, Art.ihned.cz, Ceskenoviny.cz

Na kterou knihu a film/seriál se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *