Letem knižním světem (33. týden 2014)

George R. R. Martin v nedávném rozhovoru prozradil, že někteří fanoušci už uhádli řadu věcí a rozluštili spoustu tajemství jeho série Píseň ledu a ohně. Neplánuje ale nic měnit a bude se i nadále držet linky, kterou si připravil.

Román 1984 George Orwella se stal symbolem protestů v Thajsku. The Bangkok Post uvádí, že bylo policií ukončeno veřejné promítání filmu 1984, skupinky protestujících čtou na veřejných místech knihu a různě se objevují plakáty s nápisem „Thailand 1984“.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Zveřejněn byl book trailer nové knihy Harukiho Murakamiho Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage.

  • U příležitosti 105. narozenin sira Nicolase Wintona představila na české ambasádě v Londýně Barbara Winton biografii If it’s Not Impossible…: The Life of Sir Nicholas Winton, kterou o svém otci napsala. Jeho životní heslo „Když není něco nemožné, musí existovat způsob, jak se to dá uskutečnit“ ho vedlo k následování vlastního přesvědčení a provedení operace, záchraně židovských dětí z tehdejšího Československa, zatímco ostatním se zdála zbytečná nebo příliš náročná. Barbara Winton při své práci využívala otcovy písemnosti, hovořila se členy rodiny a jeho mnoha přáteli. 28. října udělí prezident republiky Nicolasi Wintonovi nejvyšší české vyznamenání, Řád bílého lva. České vydání se připravuje.
  • Jako příspěvek k výročí čtvrtstoletí od pádu komunistického režimu a vydáním biografie Václava Havla v češtině vyjde i anglický překlad s názvem Havel: A Life. Autorem je Havlův bývalý poradce a tiskový mluvčí, současný velvyslanec ve Velké Británii, Michael Žantovský.
  • 16. září vyjde poslední díl trilogie Století Kena Folleta, Edge of Eternity, česky Hranice věčnosti. Jak uvádí oficiální stránka autora, Follet opět sledoval z předchozích dílů známé, propojené příběhy pěti rodin odehrávajících se po celém světě, tentokráte na pozadí studené války. Přicházejí tak do vůbec nejbouřlivějšího období, do obrovských sociálních, politických a ekonomických zmatků let šedesátých, do let osmdesátých, od obhajoby lidských práv, atentátů, masového mírového hnutí, války ve Vietnamu k berlínské zdi, od kubánské krize, přes proces impeachmentu až k revoluci a rock’n’rollu.
  • Na 23. října je ohlášeno vydání nové knihy Johna Grishama s názvem Gray Mountain. Podle webu autora tentokráte budeme sledovat mladou právničku, Samanthu Kofer, která je nucená po pádu Lehman Brothers opustit New York a přijmout neplacenou stáž právní pomoci na klinice v zapadlém městečku. Poprvé v kariéře tak poznává skutečné klienty a jejich reálné problémy. Dostane se navíc k tajemství, které mělo zůstat ukryto hluboko ve zdejších horách.
  • Nakladatelství Argo chystá na konec srpna vydání dvou skvělých knih. 19. srpna vyjde nová kniha Markuse Zusaka s názvem Roky pod psa, která je prvním dílem trilogie o bratrech Wolfových. Na 26. srpna se chystá Havraní bratrstvo od Maggie Stiefvaterové, autorky úspěšné trilogie Mrazení.
  • 29. srpna se dočkáme nového vydání knihy Andělé všedního dne Michala Viewegha s filmovou obálkou. Adaptace jde do kin 9. října.
  • Naomi Novik, autorka knih Drak jeho veličenstva, Říše slonoviny, Vítězství orlů, Nefritový trůn a Dračí pomsta, připravuje novou knihu s názvem Unprooted.
  • Nakladatelství Argo vydá na Velký knižní čtvrtek tři novely G. R. R. Martina v jediné knize s názvem Rytíř Sedmi království. Anotace: Dlouho před událostmi, které znáte ze Hry o trůny, sedí Targaryenové pevně na Železném trůně. To ovšem neznamená, že v Západozemí panuje klid. Bratrovražedný boj uvnitř vládnoucí dynastie rozpoltil Sedm království. A právě v té době křižuje krajem potulný rytíř ser Duncan Vysoký. Anebo Dunk tupý jako lenochův meč? Všechno je to nějak zamotané, a to včetně původu jeho panoše Egga. Tři uzavřené, ale navazující novely ze světa Hry o trůny představují G. R. R. Martina tak, jak si jej čtenáři zamilovali dávno před slavnou ságou – jako jednoho z nejlepších povídkářů žánru.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Začalo natáčení seriálové adaptace knihy Prázdné místo J. K. Rowlingové. Podívejte se na první fotografie.

O Mary Shelley, autorce Frankensteina, se chystají hned dva filmy. A Storm in the Stars představuje sedmnáctiletou Mary, která se zamiluje do Percyho Bysshe Shelleyho. Hlavní roli si zahraje Elle Fanning. Druhý film s názvem Monsters představí Mary v pozdějším věku a bude laděn více jako gotický román. Hlavní roli si zahraje Sophie Turner (hraje Sansu v seriálu Game of Thrones).

Tvůrci filmové adaptace knihy Vampýrská akademie zahájili kampaň na Indiegogo, ve které se snaží získat prostředky pro další film. Přispět můžete zde.


Warner Bros. zveřejnil přes 40 promo fotek k filmu If I Stay podle knihy Zůstaň se mnou. Všechny si je můžete prohlédnout na collider.com.

Podívejte se na nové video k filmu Maze Runner podle knihy Labyrint: Útěk. Seznamte se s vybranými „placary“. Zveřejněn byl i další klip.


Podívejte se na čtyři nové klipy z filmové adaptace knihy Dárce. Česká premiéra je plánována na 11. září.


Ringer ve filmu podle knihy Pátá vlna si zahraje Maika Monroe.

Na obálce Entertainment Weekly se objevila další fotka k filmu Gone Girl (podle knihy Zmizelá).

Zveřejněny byly nové fotografie z filmu podle knihy Pokoření Philipa Rotha. Ústřední postavou příběhu je pětašedesátiletý Simon Axler, obdivovaný herec předních divadelních scén, který v životě ztvárnil snad všechny nejvýznamnější divadelní role. A nyní zcela náhle a bez příčiny ztratí schopnost hrát. Po několika katastrofálních představeních se psychicky zhroutí. Manželka od něj odejde a rozvede se s ním. Hlavní roli si zahraje Al Pacino, dále se představí Mandy Patinkin, Dianne Wiest a Greta Gerwig. Světová premiéra bude v září.

Podívejte se na první, oficiální fotku z filmu Mockingjay (Síla vzdoru).

Zdroje: Tor.com, Mediabistro.com, Shelf-life.ew.com, Redcarpetendings.com, Collider.com, Hypable.com, Pagetopremiere.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která z chystaných knih vás zaujala nejvíce? Co říkáte na nové fotky, klipy a trailery? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *