Letem knižním světem (30. týden 2014)

Byly oznámeny nominace na Man Booker Prize. Letos poprvé mohou soutěžit i spisovatelé mimo Velkou Británii a její bývalé kolonie. Známými jmény mezi vybranými jsou například Howard Jacobson (nominace za román J., u nás mu vyšla kniha Finklerovská otázka), David Mitchell (nominace za román The Bone Clocks, u nás mu vyšla mimo jiné kniha Atlas mraků) a David Nicholls (nominace za román Us, u nás mu vyšly knihy Jen jeden den, Otázka za deset, Záskok).

Minulý týden proběhl v San Diegu Comic-Con. Online už je k dispozici řada záznamů. Podívat se můžete třeba na panely Game of Thrones a Hobbit.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Nakladatelství CooBoo vydá na jaře příštího roku novinku autorky Jenny Han s názvem To All the Boys I’ve Loved Before. Na tuto knihu jsou už prodaná i filmová práva a adaptaci chystá Overbrook Entertainment. Od této autorky vyšla v Česku série Léto.
  • Dark Horse Comics a Chuck Palahniuk připravují komiksové pokračování románu Klub rváčů. Ilustrovat ho bude Cameron Stewart a vydání je plánováno na květen 2015.
  • Také George R. R. Martin chystá komiks. In the House of the Worm je komiksová adaptace jeho novely, kterou napsal v 80. letech a která je inspirovaná dílem Jacka Vance. Ilustrace pochází od Ivana Rodrigueze.
  • Chystá se další kniha v sérii Deníků malého poseroutky. V originále vyjde pod názvem The Long Haul 4. listopadu, český překlad se chystá na jaro 2015. K dispozici je první ukázka.
  • 16. září vyjde v originále pokračování dystopického románu Pátá vlna s názvem The Infinite Sea. Přečtěte si první ukázku.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Podívejte se na teaser trailer filmu Mockingjay (podle knihy Síla vzdoru), který byl zveřejněn na letošním Comic-Conu.

Zveřejněn byl i první trailer filmové adaptace Fifty Shades of Grey.

Prvního teaseru filmu Hobit: Bitva pěti armád se dočkáme dnes ve 21:00 našeho času.

Zveřejněn byl nový trailer filmu If I Stay podle knihy Jestli zůstanu (nové vydání s názvem Zůstaň se mnou vyjde v nakladatelství YOLI v srpnu). Česká premiéra filmu je naplánována na 18. září. Odtajněn byl také playlist soundtracku, několik písní si můžete poslechnout na Pagetopremiere.com. K dispozici je také nový klip.

Tim Burton byl spatřen při průzkumu Aberystwythu (ve Walesu) a okamžitě se začalo spekulovat o tom, zda se zde plánuje natáčení filmové adaptace Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti, kterou Burton režíruje.

Na panelu Game of Thrones na Comic-Conu bylo představeno obsazení nových rolí v 5. sérii seriálu, která se dnes začíná natáčet. Podívat se můžete i na video plné kiksů ze 4. série.

Chystá se filmová adaptace knihy Kukuřičný město: Zápisky z konce světa, která u nás vyjde v prosinci v nakladatelství Host. Režie se ujme Edgar Wright.

Zveřejněna byla první fotka z filmové adaptace knihy Pokoření Philipa Rotha. Ústřední postavou příběhu je pětašedesátiletý Simon Axler, obdivovaný herec předních divadelních scén, který v životě ztvárnil snad všechny nejvýznamnější divadelní role. A nyní zcela náhle a bez příčiny ztratí schopnost hrát. Po několika katastrofálních představeních se psychicky zhroutí. Manželka od něj odejde a rozvede se s ním. Hlavní roli si zahraje Al Pacino, dále se představí Mandy Patinkin, Dianne Wiest a Greta Gerwig. Světová premiéra bude v září.

Připravuje se filmová adaptace knihy Ivan je jen jeden, kterou uvede Walt Disney Pictures.  

Chystá se filmová adaptace knihy Volání netvora od Patricka Nesse, ve které si zahrají Liam Neeson a Felicity Jones. Režie se ujme J. A. Bayona a premiéra je zatím naplánována na 14. října 2016.

V září bude mít premiéru filmová adaptace dramatu Slečna Julie od Augusta Strindberga. Podívejte se na první trailer. Drama z roku 1888 je označováno za manifest skandinávského naturalismu. Příběh trojice mladých lidí rozdělených společenským postavením se odehrává za magické svatojanské noci, kdy se dostávají na povrch skryté touhy a vášně, od začátku spěje k neodvratné tragédii. 


Na rok 2015 je plánována premiéra filmové adaptace knihy Ještě jsem to já s Julianne Moore, Kristen Stewart, Kate Bosworth, Hunterem Parrishem a Alecem Baldwinem. Hlavní hrdinka Alice Howlandová je hrdá na to, co dokázala. Ačkoli jí bude teprve 50, je uznávanou profesorkou kognitivní psychologie na Harvardu a proslulou odbornicí v oboru psycholingvistiky, má tři děti a úspěšného manžela. Zničehonic se však u ní začne projevovat nezvyklá zapomnětlivost a chvilkové ztráty orientace a do jejího života vstoupí tragická diagnóza časné formy Alzheimerovy choroby. Zveřejněna byla první fotografie.

Podívejte se na dva nové plakáty k filmové adaptaci knihy Rohy.

Další fotky z chystaného filmu Batman v Superman: Dawn of Justice. Ben Afflec v roli Batmana a Gal Gadot jako Wonder Woman. Připomínáme i předchozí zveřejněné foto Supermana. Obsazena byla i další role, zloducha Lexe Luthora si zahraje Jesse Eisenberg.

Zveřejněn byl nový plakát filmové adaptace knihy Labyrint: Útěk. Připravuje se už i druhý díl, který by se měl začít natáčet letos na podzim. Vše bude ale záležet na tom, jak si povede první film během premiérového týdne.

Podívejte se na nový trailer filmové adaptace knihy Rohy s Danielem Radcliffem v hlavní roli. Film má premiéru 31. října.

Zdroje: Mediabistro.com, Collider.com, Pagetopremiere.com, Shelf-life.ew.com, Hypable.com, Redcarpetendings.com, Tor.com

Autorka: Olga Biernátová

Na kterou knihu či filmovou adaptaci se těšíte nejvíc? Co říkáte na trailery Fifty Shades of Grey, Mockingjay, Horns a další? Která novinka vás zaujala nejvíc? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *