Letem knižním světem (3. týden 2016)

Tento týden vás zveme na dvě akce v Paláci knih Luxor: 20. ledna od 17:00 křtíme knihu Motorkářský průvodce po Čechách a 21. ledna nás navštíví Monika Urbanová a uznávaný mezinárodní motivační řečník Jiří Vokáč Čmolík s knihou Emoční kód úspěchu.

Blíží se 88. ročník udílení Cen Akademie. Které filmové adaptace knih mají šanci na Oscara? Zjistíte v naší infografice.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • V březnu 2017 vyjde celosvětově (včetně Česka) 11. díl série s detektivem Harrym Holem od Joa Nesbøho.
  • Fakt, že česky vychází již čtvrtý román Delphine de Vigan, znamená, že tato francouzská autorka si u nás našla svoje početné věrné publikum. Vždy si však pro ně připraví nové překvapení: tentokrát je to román Podle skutečného příběhu, dramaticky gradující líčení vztahu dvou současných žen, které se postupně mění v opravdový psychologický thriller.
  • Čas žen je oceňovaný román významné ruské prozaičky Jeleny Čižovové, který vypráví příběh tří osamělých stařen žijících v jednom z typických leningradských komunálních bytů, které se stanou adoptivními babičkami šestileté dcery dělnice Antonie.
  • Argo chystá povídkový soubor Zavraždění Margaret Thatcherové, který vyvolal v Británii skandál – jedná se sice o sbírku textů vesměs publikovaných časopisecky, ale titulní povídka vyšla v tomto souboru poprvé. Autorka Hilary Mantelová se za znevážení britské ikony dočkala nevybíravých útoků, jenomže kritici jako by nebrali na vědomí, že v povídce se sice objevuje Margaret Thatcherová a míří se na ni puškou, ale že Mantelové jde o něco jiného.
  • Nakladatelství Host vydá v dubnu Ódinovo dítě, první díl úspěšné norské fantasy trilogie Havraní kruhy, která se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.
  • Další kniha Liane Moriarty vyjde v březnu pod názvem Zamilovaná hypnotizérka. Vypráví příběh hypnoterapeutky Ellen, která se přes internet seznámí se sympatickým Patrickem a jejich vztah se od začátku vyvíjí až podezřele dobře. Když Ellen napadne, že by Patrick mohl být tím pravým, překvapí ji její milý nečekanou zprávou – už roky jej prý pronásleduje jeho expřítelkyně Saskia.
  • České dějiny nabízejí spoustu různých tajemných a nevysvětlených událostí i zajímavých osobností. Jednou z nich je rozporuplná postava Václava Vchynského z Vchynic a Tetova, příslušníka starobylého českého rodu, který známe z pozdějších dějin jako rod Kinských. Jeho napínavý příběh nabídne kniha Fantom staré pevnosti.
  • 29. ledna vyjde epická fantasy Jiskra v popelu, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši. V zahraničí se kniha dočkala velké pozornosti, nenechte si ji ujít.
  • „Románový debut Jordiho Llobregata má všechny předpoklady, aby se stal stejně hvězdnou knihou jako Stín větru.“ píše El Mundo o knize Vesaliovo tajemství. Vyjde v březnu.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Podívejte se na nové plakáty s postavami filmové adaptace knihy Pýcha, předsudek a zombie. Vidíme na nich Elizabeth, Jane, Kitty, Darcyho, Bingleyho, pana Collinse, Wickhama a Catherine de Bourgh. Světová premiéra je naplánována na únor, uvedení v Česku zatím nebylo potvrzeno.

Podívejte se na klip z filmové adaptace knihy Volba od Nicholase Sparkse. Světovou premiéru má film 5. února.


Další klip z filmové adaptace knihy Pátá vlna, kterou v českých kinech uvidíme 14. dubna.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Kniznivesmir.cz, Hypable.com, Collider.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *