Letem knižním světem (28. týden 2014)

Do osmého ročníku literární Ceny Josefa Škvoreckého bylo porotou nominováno 15 titulů. Autory, kteří mají šanci na podzim cenu vyhrát, jsou: Evžen Boček (Aristokratka ve varu), Irena Dousková (Medvědí tanec), Emil Hakl (Hovězí kostky), Petra Hůlová (Macocha), Václav Kahuda (Vítr, tma, přítomnost), Jan Němec (Dějiny světla), Markéta Pilátová (Tsunami blues), Roman Ráž (Lázeňské dobrodružství), Martin Reiner (Básník: román o Ivanu Blatném), Roman Sovák (Sabotáž: Dva příběhy ze spodních pater nebe), Roman Szpuk (Chraplavé chorály), Petr Stančík (Mlýn na mumie), Lucie Tučková (Suzanne Renaud), Vlastimil Vondruška (Král básník Václav II.), Anna Zonnová (Lorenz, zrady).

J. K. Rowlingová napsala krátkou povídku, která navazuje tam, kde série o Harry Potterovi skončila. Text má formu článku od Rity Holoubkové, která popisuje setkání Brumbálovy armády na Mistrovství světa ve famfrpálu. Dozvíte se tak, jak vaši oblíbení hrdinové právě vypadají, čím se živí a nechybí samozřejmě i pár drbů. Článek je po bezplatné registraci k dispozici na Pottermore.

V Orlandu se otevřela další část zábavního parku The Wizarding World of Harry Potter, Diagon Alley. Podívejte se, jak to probíhalo.


Mackevision zveřejnilo video, které odhaluje speciální efekty a počítačové úpravy ve 4. sérii Game of Thrones. Fascinující! 😀

Common Ventures připravuje řadu vín inspirovaných Písní ledu a ohně. Série The Wines of Westeros nabídne celkem 12 vín, každé pod znakem jednoho z rodů. Sauvignon blanc byl přiřazen Greyjojům, rod Baratheon nabídne pinot noir.

Jak ve skutečnosti vypadala Jane Austenová? Forenzní umělci zkonstruovali novou podobu slavné spisovatelky na základě jejích náčrtů a popisků.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • Byla zveřejněna obálka druhého dílu trilogie Half Life (první díl se jmenuje Half Bad). Kniha vychází v originále v březnu 2015, české vydání v nakladatelství YOLI je zatím plánováno na stejný termín.
  • Podívejte se na druhý book trailer 5. dílu série Pokrevní pouta od Richelle Mead (navazuje na Vampýrskou akademii). Kniha vyjde v originále 29. července, česky vyjde pod názvem Stříbrné stíny 3. prosince. Zveřejněny byly i první tři kapitoly, k dispozici jsou na Issuu.

  • Spisovatel Lev Grossman vytvořil promo video k závěrečnému dílu trilogie Magicians (česky vyšlo pod názvem Mágové). Ve videu vystupuje řada známých spisovatelů včetně Neila Gaimana, kteří čtou první kapitolu knihy. Podle knih se plánuje i seriálová adaptace.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

E L James na svém Twitteru uvedla, že první trailer filmové adaptace Fifty Shades of Gray bude zveřejněn 24. července.

Zveřejněn byl druhý teaser trailer k Mockingjay (podle knihy Síla vzdoru). Oproti prvnímu teaseru je nyní vysílání Panemu přerušeno pirátským prohlášením z 13. kraje.


Podívejte se na první trailer filmu Unbroken, který podle knihy Nezlomený natočila Angelina Jolie. Vychází z pravdivého příběhu o Louisi Zamperinim, synovi italských emigrantů, který našel něco, kam mohl napřít svou energii: běhání. Z rváče a zlodějíčka se stal nadějný běžec, který to roku 1936 dotáhl až na olympiádu v Berlíně. Zdálo se, že Louise čeká hvězdná kariéra vrcholového sportovce, ale jeho plány překazila válka. Louis narukoval k americkému letectvu a absolvoval mnoho letů jako bombometčík v těžkém bombardéru B-24 bez jediného škrábance, až do osudného květnového dne roku 1943. Při záchranné misi se jejich letoun zřítil do Tichého oceánu a zůstaly po něm jen trosky. Z deseti členů osádky se zachránili jen tři a přes čtyřicet dnů bojovali o přežití v malém člunu uprostřed nekonečné vodní plochy. Když konečně spatřili pevninu, padli do zajetí Japonců. Dva roky pak prožil v japonských zajateckých táborech, trýzněn hladem, otrockou prací i úchylnými japonskými dozorci. Přežil i zajetí, ale z války se vrátil zraněný na těle i na duchu. Muka válečných vzpomínek a nenávisti byla tak strašlivá, že svůj vztek začal utápět v alkoholu. Přece jen se však dokázal vzchopit a najít cestu k odpuštění a naplnění života. Louis Zamperini zůstal nezlomený a jeho životní příběh je tak mimořádným svědectvím o osobní statečnosti a nezlomnosti lidského ducha.


Zveřejněn byl první trailer filmu natočeném podle knihy Divočina. Vypráví autobiografický příběh ženy, která se po traumatických událostech rozhodne vyrazit na 1000 mil dlouhou pěší pouť po celém americkém pobřeží. Během cesty zažívá nejrůznější emoce: odhodlání, hněv, beznaděj, ale nakonec katarzi a naplnění. Hlavní roli hraje Reese Witherspoon, režie se ujal Jean-Marc Vallée. Premiéra je plánována na prosinec.


Nový, už druhý trailer filmu Gone Girl podle knihy Zmizelá Gillian Flynnové. Pokud máte pocit, že na konci číhá jeden velký spoiler, nebo vám trailer prozradí víc, než by bylo zdrávo, vězte, že věci nakonec nedopadnou tak, jak všichni čekají. Také další autorčina kniha, Ostré předměty, se chystá na adaptaci, tentokrát seriálovou z dílny Entertainment One Television.


Dobrodružství Sherlocka Holmese se dočkají dalšího filmového zpracování. Film Mr. Holmes (původní název byl A Slight Trick of the Mind) bude mapovat osudy již devadesátitříletého detektiva, kterého si zahraje Sir Ian McKellen. Příběh se odehrává v roce 1942 a Holmes si užívá zaslouženého důchodu ve společnosti své domácí a jejího syna. Děj je založen na novele od Mitch Cullin, ve které musí Sherlock vyřešit největší případ své kariéry a navíc bez Watsona po svém boku. Premiéra je plánována na rok 2015. Sir Ian McKellen na svém Twitteru zveřejnil první fotku.

Filmovou adaptaci třetího dílu série Divergence s názvem Aliance převede na filmové plátno Noah Oppenheim (napsal scénář k filmu Maze Runner podle knihy Labyrint: Útěk). Závěrečný díl trilogie bude rozdělen do dvou filmů.

Hudební skupina OneRepublic nahrála titulní píseň k filmu The Giver, podle knihy Dárce, s názvem Ordinary Human. Podívejte se na videoklip s řadou dosud nezveřejněných scén z filmu. Nový trailer bude uveden 29. července.


Producenti seriálu Downton Abbey oznámili nový projekt pro BBC America. Chystá se seriálová adaptace knižní série Bernarda Cronwella, která bude pojmenována po první díle – Poslední království.

Syfy chystá seriálovou adaptaci knihy Leviatan se probouzí od Jamese S. A. Coreyho. Hlavní roli si zahraje Thomas Jane.

Podívejte se na nové video k seriálu Outlander podle knih Diany Gabaldon s názvem Book to Series.


Maximum Ride Jamese Pattersona míří na YouTube. Minisérii připravuje Variety reports Collective Digital Studios. Jedná se o příběh šestice dětí, které jsou vlastně mutanty. Fantasy, v níž jsou namíchány podle osvědčeného receptu fantastické prvky, nebezpečí, akční scény, aktéry jsou děti, svázané pevným poutem přátelství. Pomocí genetického inženýrství v laboratoři vědci docílili, že vybranému malému vzorku dětí narostla křídla, a navíc tyto děti získaly schopnosti, kterým normální smrtelníci neoplývají.

Webová série se plánuje i na motivy Upírů z Morganville. Tvůrci získali přes 81 000 dolarů díky Kickstarteru. Vytvořeno má být celkem 6 dílů o délce osm až deset minut. Natáčení začne letos na podzim v Texasu.

Spekuluje se o tom, že se Rachel Weisz přidá k Michaelu Fassbenderovi v chystané adaptaci knihy Světlo mezi oceány, kterou bude produkovat studio Dreamworks. Režije se ujme Derek Cianfrance.

Zveřejněn byl TV spot k filmové adaptaci knihy Jestli zůstanu Gayle Formanové.


Zdroje: Hypable.com, iDnes.cz, Shelftoscreen.com, Shelf-life.ew.com, Huffingtonpost.com, Mediabistro.com, Pagetopremiere.com, Redcarpetendings.com, Insidemovies.ew.com, Collider.com

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *