a7377c63

Letem knižním světem (24. týden 2018)

Křty a autogramiády v Luxoru

Luxor tipy

Dvě mladé sestry se nechaly přesvědčit, že boj ve jménu Alláha je jediná cesta, jak zachránit sebe i své blízké. Jejich posláním se stala obhajoba cílů Islámského státu. Dívky se vzdaly rodiny i veškerého pohodlí, které měly, aby ukázaly svou oddanost a víru v ISIS, peklo, odkud nevede cesta zpátky… ČÍST DÁL

Svět fantastiky nebo magického realismu je vždycky lákavý. O to víc, když se objeví někde, kde to není tak časté. Třeba ve Švédsku. Sobí hora představuje sbírku pozoruhodných a silně bizarních povídek, které zasahují nejen do fantazie, ale i do science fiction nebo severských pověstí… ČÍST DÁL

Akce v Luxoru

Připravované tituly

  • 18. června dorazí do knihkupectví kniha Hon na motýly. Jsou mladé, bohaté, některé i krásné a přesto nejsou šťastné. Tak lze shrnout osud pěti žen, které jsou hrdinkami nového románu Jiřího Hanibala. Spojuje je společný úděl: samota.
  • Kniha Krása je stigma je vyprávěním o indonésko-holandské prostitutce Dewi Ayu, jejích dcerách, jejich nápadnících i manželích, potomcích i protivnících začíná fantaskním obrazem zmrtvýchvstání.
  • Rachel se s Jackem znají jen pár měsíců a už spolu čekají dítě. Jednou v noci se ovšem Rachel probudí a všimne si zářícího displeje iPadu. Jackovi přišel e-mail a Rachel neodolá a podívá se. Na druhý den Jack e-mail zapře, a pak už se nedá nic vzít zpátky… Čeká jí Všechno, jen ne pravda.
  • Iris už od dětství milovala módu a šití. Nakreslit model a vdechnout mu život pomocí jehel a nití, to byla její představa štěstí. Rodiče však v jejím vysněném povolání viděli pouhý rozmar, a tak to Iris vzdala. Teď jí je třicet, má nudnou práci v bance a prostředí provinčního města ji ubíjí. A jak by sama řekla: Štěstí mi uniká mezi prsty.
  • Cassii Jensenovou přivážejí do nemocnice Svaté Kateřiny na jednotku intenzivní péče. Vrchní sestru Alici Marlowovou ke krásné mladé ženě cosi přitahuje. Zdá se jí povědomá. Sestra záhy odhalí tajemství, které Cassie střežila přede všemi včetně milujícího manžela a rodiny. Teď mlč vychází již tento pátek. 

Knižní novinky týdne

  • Vyšla dlouhoočekávaná young adult kniha Slunce je také hvězda. Natasha je dívka, která věří ve vědu a fakta. Rozhodně ne na osud! Nebo na sny, které se nikdy nesplní. A už vůbec není ten typ holky, která se na rušné ulici v New Yorku potká s klukem a hned se do něj bláznivě zamiluje. 
  • V autobiografické knize To že byl život? Tomáše Halíka sledujeme autorovo dětství, atmosféru rodinného zázemí a jeho vysokoškolská studia na pražské filozofické fakultě v době pražského jara. 
  • V rozvalinách po bitvě na turecké řece Sakarya najdou vojáci ohořelý sešit popsaný poznámkami. Jedná se o zápisky Ahmeta Celala, který v bojích za tureckou nezávislost utrpěl zranění a léčí se v zapadlé anatolské vísce. To a mnohem více nabídne kniha Cizinec.
  • Ve Firgaardu neexistuje člověk, který vzbuzuje větší strach než Asha, královská dcera a proklínaná i obávaná lovkyně draků, poznamenaná dračím ohněm. Asha je Iskari – dítě krve a měsíčního svitu. Ničivá síla, co rozsévá smrt. Spíše zbraň než lidská bytost. 
  • Doppler je zpátky. Po letech strávených v lesích si uvědomí, že má rodinu. Losa Bonga umístí do útulku pro jelení zvěř a putuje zpět do Osla. Jenže doma ho čeká překvapení. A ačkoli si myslí, že dna už dosáhl, jeho utrpení sotva začíná. Možná ho čeká Konec světa, tak jak ho neznáme.

Filmové a televizní novinky

Není žádným tajemstvím, že nás v příštím roce bude čekat animovaný film Jak vycvičit draka 3 na motivy dětské série spisovatelky Cressidy Cowell. Tvůrci filmu nás však minulý týden překvapili s prvním, velmi povedeným, trailerem.

Oblíbený seriál Shadowhunters, inspirovaný jednou z nejpopulárnějších young adult sérií Nástroje smrti, bohužel přináší špatnou zprávu. Momentálně běžící třetí série bude tou poslední, kterou fanoušci uvidí. Seriál byl z finančních důvodů ukončen. Druhá polovina třetí série se na televizní obrazovky vrátí v příštím roce.

Letos nás bude čekat další sci-fi fantasy adaptace knihy Smrtelné nástroje. Tisíciletí poté, co většina země byla zničena, se civilizace přizpůsobila novému životu. Gigantická pojízdná města se toulají světem a kvůli zdrojům pronásledují menší městečka. Tom Natsworthy, obyvatel putujícího Londýna, narazí na uprchlici Hester Shaw a nakonec musí bojovat i o svůj život.

Nedávná knižní novinka Podzemní železnice se díky společnosti Amazon posune o krůček blíže svým fanouškům. Již v příštím roce se tak dočkáme seriálu. Režie se ujme Barry Jenkins, jenž má za sebou oscarový film Moonlight.

Podívejte se také na trailer k filmu Ostré předměty, jehož knižní předlohu má na svědomí spisovatelka Gillian Flynn. Hlavní role připadla herečce Amy Adams a kromě ní se setkáme i s Patricii Clarkson (Labyrint) či Henrym Czernym (Quantico). 

Jistě jste již slyšeli o chystané nové verzi příběhu Zlatý kompas. V roli lorda Asriel vystřídá Daniela Craiga další šarmantní brit a to Jamec McAvoy. Tato volba nás těší a jsme zvědaví, kdo další se tomuto rebootu připojí.

18. říjen se ponese ve jménu filmu Dívka v pavoučí síti. Za touto, pro změnu, americkou verzí stojí jihoamerický režisér Fede Alvarez. Hlavní roli hackerky Lisbeth připadla herečce Claire Foy. A pokud stále nevíte, zdali na film pak zajít či, tak omrkněte trailer. 

Autorka: Lucie Želenská

Zdroj: www.theverge.com, www.digitalspy.com, www.independent.co.uk, www.variety.com, www.slashfilm.com, www.comingsoon.net

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *