Letem knižním světem (21. týden 2014)

První díl ságy Mycelium: Jantarové oči spisovatelky Vilmy Kadlečkové získal hned dvě ocenění od Akademie sci-fi, fantasy a hororu. V rámci veletrhu Svět knihy jej akademici ocenili cenou za Nejlepší původní českou sci-fi a zároveň získal cenu hlavní – Knihu roku. Nejlepším vydavatelstvím podle akademiků je Argo.

Byla vyhlášena Zlatá stuha, cena udělována knihám pro děti a mládež. V kategorii Beletrie pro děti zvítězil Kosprd a Telecí, v kategorii Beletrie pro mládež byla oceněna kniha Julie mezi slovy. Kompletní výsledky najdete na webu IBBY.

V roce 1958 cestoval J. R. R. Tolkien do Rotterdamu na speciální „Hobití večeři“, kterou uspořádal jeho nakladatel. Pro téměř 200 fanoušků se podávala jídla ze Středozemě. Během večeře měl Tolkien proslov, který byl nahrán a poté dlouho ztracen. Nyní bude konečně remasterován a zveřejněn. Tady si můžete poslechnout ukázku.

31. května a 1. června slavíme Den dětí a nabízíme 15% slevu na dětské knihy. Náš Neoš sepsal článek, ve kterém doporučuje ty nejlepší kousky z dětského oddělení.

Vyšel nový magazín Neoluxor živě! K dostání je ve všech našich knihkupectvích nebo online na http://issuu.com/neoluxorcz/docs/neoluxor_zive_05_2014

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a zjistěte, jaké knihy vyjdou co nevidět u nás.

  • 3. června vyjde v originále další kniha Stephena Kinga s názvem Mr. Mercedes. Setkáváme se v ní s osamělým jezdcem, který ve svém ukradeném Mercedesu zabíjí lidi. Na svědomí má už 8 vražd a 15 zraněných. Případ vyšetřuje bývalý policista Bill Hodges. Exkluzivní ukázku z knihy si můžete přečíst zde: http://shelf-life.ew.com/2014/05/23/stephen-king-mr-mercedes-excerpt/ Podívejte se také na čerstvě zveřejněný book trailer.
  • Marie Lu, autorka trilogie Legenda, zveřejnila exkluzivní ukázku ze své další knihy The Young Elites. Přečíst si ji můžete na http://www.nerdist.com/2014/05/exclusive-the-first-chapter-of-marie-lus-the-young-elites/
  • Na podzim vyjde v nakladatelství Argo kniha Roky pod psa, první díl nové trilogie o bratrech Wolfových spisovatele Markuse Zusaka. Příběh patnáctiletého australského kluka s širokým srdcem a praštěnými nápady je dojemný a zábavný zároveň a Zusak opět nezůstává nic dlužen své pověsti výjimečného vypravěče.
  • Nakladatelství BB/art zveřejnilo nový ediční plán.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy.

Filmové novinky

31. července 2015 bude mít premiéru nový film Tima Burtona Miss Peregrine’s Home for Peculiars podle knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti.

Na motivy knihy Městečko Pines chystá televizní stanice FOX seriál Wayward Pines. Podívejte se na první trailer.

Podívejte se na nové plakáty k filmu Giver podle knihy Dárce.

Představujeme novou grafiku k filmu Hvězdy nám nepřály. Tvůrci na YouTube i nadále zveřejňují nové klipy a vyšel soundtrack.

Tye Sheridan, Nick Robinson a Mitchell Hope se ucházejí o hlavní mužskou roli ve filmu na motivy knihy Pátá vlna. Uvidíme, který z nich se bude nejvíce hodit ke Chloe Moretz, která již byla obsazena.

Zveřejněn byl plakát filmu Saphirblau natočeného podle knihy Modrá jako safír (2. díl v sérii Drahokamy). FIlm zatím není plánován do české distribuce.

Zveřejněna byla první fotografie z druhé řady seriálu Under the Dome natočeného podle knihy Pod kupolí Stephena Kinga.

Zdroje: Hollywoodreporter.com, Mediabistro.com, Shelf-life.ew.com, Nerdist.com, Tor.com, Pagetopremiere.com, Collider.com

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *