Letem knižním světem (19. týden 2016)

Tento týden vás zveme na tři akce do Paláce knih Luxor: 11. května v 11:00 pokřtíme komiks Karel IV. – Pán světa a těšit se můžete i na workshop s ilustrátory, 12. května přivítáme dva významné zahraniční autory – od 16:00 bude naším hostem Dmitry Glukhovsky, od 17:30 proběhne autogramiáda německého spisovatele Markuse Heitze.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Argo vydalo ediční plán. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • Nakladatelství Epocha vydalo nový ediční plán. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • V září vydá nakladatelství Host autorskou knihu výtvarnice Terezy Ščerbové. Krtník je filozofická pohádka pro dospívající, které jednou čeká svět dospělých, i pro dospělé, kteří si chtějí nebo potřebují vzpomenout.
  • Obrázkové putování po dvaačtyřiceti zemích a šesti kontinentech na jednapadesáti dvoustranách s nádherně zdobenými okraji, které připomínají mapy dávných objevitelů a mořeplavců. Ilustrovaný atlas plný fascinujících detailů je oslavou rozmanitosti světa, od obrovských hor po malinké broučky – a všeho mezi tím. Mapy jsou atlas světa, jaký svět ještě neviděl! Vyjde v září.
  • Po úspěšných románech Selský baroko a Rybí krev završuje Jiří Hájíček svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“ knihou Dešťová hůl. Vyjde v září.
  • Význačná a mnoha cenami ověnčená americká spisovatelka Lois Lowryová, podobně jako v prvním svazku své světoznámé tetralogie, který vyšel česky pod názvem Dárce, stvořila v knize Hledání modré tajuplný svět budoucnosti: Lidské společnosti vládne krutost a klam. Slabí, staří a nemocní jsou nežádoucí. Vyjde v září.
  • Román Thomase Hardyho Tess z D’Urbervillů patří k nejslavnějším viktoriánským románům a na čtenářské oblibě neztratil dodnes. Nakladatelství Argo jej znovu vydá ještě tento měsíc.
  • Nový případ sdílí tentokrát detektiv Richard Krauz se svým mladým parťákem Jozefem Fischerem alias Josém, talentovaným vyšetřovatelem a nenapravitelným sukničkářem v jedné osobě. Další krimi Dominika Dána vyjde letos v létě pod názvem Cela číslo 17.
  • První díl dobrodružné trilogie o benátském kupci, jehož snem bylo spatřit konec světa, chystá nakladatelství Slovart na červen. Marco Polo I – Karavana z Benátek sleduje mladého Marca, které se i přes otcův nesouhlas vydává s karavanou do Jeruzaléma a zažívá první radosti a strasti cestování.
  • Jeden Brit v Bruselu. Dvě Francouzky. A opravdu velká kupa merde. Konečně jsme se dočkali dalšího proklatě zábavného pokračování v bestselerové řadě Merde. V Merde po evropsku si Stephen Clarke vzal na mušku svého britského ostrovtipu vpravdě ohromné zvíře – byrokratický aparát Evropské unie.
  • Young adult autoři chystají ve spolupráci s booktuberama antologii povídek Because You Love to Hate Me, která bude zaměřená na záporáky. Každý booktuber navrhne 3 náměty a jemu přidělený autor si jeden vybere a napíše. Spolupracujícími spisovateli jsou např. Renée Ahdieh, Soman Chainani, Marissa Meyer, Victoria Schwab a Samantha Shannon. V originále vyjde kniha v červenci 2017 v nakladatelství Bloomsbury.
  • Veronica Roth, autorka série Divergence, napsala další knihu. Carve the Mark vyjde v originále 17. ledna 2017. Tady je anotace a nově zveřejněná obálka: Na planetě, kde vládne násilí a pomsta, v galaxii, kde někteří jsou privilegovaní, jsou všichni obdařeni jedinečnou mocí utvářet budoucnost. Zatímco řada lidí má z této speciální schopnosti užitek, Akos a Cyra ne – jejich dary je dělají zranitelné, mohou je ovládat jiní. Dokáží znovu získat kontrolu nad svou mocí, svým osudem i životem a obnovit rovnováhu ve světě? Cyra je sestrou tyrana, který vládne Shotetům. Její dar jí dává moc, ale způsobuje také bolest – její bratr ji využívá, aby potrestal své nepřátele. Ale Cyra je mnohem víc než jen čepel v rukou svého bratra – je rychlá, mrštná a chytřejší, než si myslí. Akos pochází z mírumilovného národa Thuvevů a je absolutně oddán své rodině. Navzdory tomu, že ho jeho moc chrání, je i s bratrem zajat Shotetovými vojáky. Akos se zoufale snaží svého bratra osvobodit, ať to stojí, co to stojí. Když je Akos vržen do Cyřina světa, nevraživost mezi oběma rodinami se zdá nepřekonatelná. Oba si ale musí navzájem pomoci, aby přežili – nebo zničit jeden druhého.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Letos v říjnu můžete zajít do kina na filmové Lichožrouty. Podívejte se na první trailer.

Julia Roberts a Jacob Tremblay si zahrají matku a syna ve filmové adaptaci knihy (Ne)obyčejný kluk. Režie se ujme Stephen Chbosky (Charlieho malá tajemství).

Byly obsazeny hlavní role ve filmové adaptaci knihy Anna krví oděná, kterou připravuje produkční společnost Stephanie Meyerové Fickle Fish Films. Case Lowooda si zahraje Cameron Monaghan a Annu ztvární Maddie Hasson. Režírovat bude Trish Sie (Step Up: All In).

Podívejte se na nový klip filmové adaptace knihy Alenka v říši divů: Za zrcadlem. Premiéra v Česku je naplánována na 26. května.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Epicreads.com, Collider.com, Hypable.com, Adweek.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *