Letem knižním světem (18. týden 2015)

Byly vyhlášeni vítězové Edgar Award 2015. Cenu za nejlepší knihu vyhrál Stephen King s románem Pan Mercedes.

Jaké knihy se nejvíce kradou v knihkupectvích ve Velké Británii? Ty od Terryho Pratchetta.

Na webu právě soutěžíme o vstupy na předpremiéru filmu Zabijáci v Praze, Brně, Hradci Králové a ve Zlíně.

V rámci BookConu bylo zveřejněno 12 exkluzivních ukázek z očekávaných knih této sezóny – např. Carry On od Rainbow Rowell, Another Day od Davida Levithana, Soundless od Richelle Mead, The Rest of Us Just Live Here od Patricka Nesse, Off the Page od Jodi Picoult a další. Všechny ukázky jsou k dispozici na iBooks.

Nakladatelství Kniha Zlín zpracovalo část svého jarního edičního plánu do opravdu originální formy a představuje videoedičák.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství Host vydalo podzimní ediční plán. Prohlédnout si ho můžete na Issuu. Těšit se můžete nejen na pokračování Milénia s názvem Dívka v pavoučí síti, ale také na šestý případ oddělení Q – Nesmírný – novou knihu Petera Maye – Ostrov Entry – a pokračování Kostičasu – Vidořád.
  • Nového vydání se dočká hned několik knižních klasik, např. Devatenáct set osmdesát čtyři od George Orwella a Stopařův průvodce Galaxií 1.
  • 40. titul v sérii Zeměplocha s názvem Pod parou vyjde už 11. května.
  • Na začátku září vydá Knižní klub v edici Světový bestseller knihu Budoucnost, která se odehrává v Evropě v roce 2400. Od doby, co byla technickými prostředky poražena smrt, je celý kontinent přelidněný a změnil se v gigantickou megapolis tvořenou obytnými věžemi vypínajícími se vysoko do nebe. V těchto věžích panuje brutální řád.
  • V září vyjde další román Paulliny Simonsové s názvem Bellagrad. Děj předchází událostem Měděného jezdce a hlavními postavami jsou rodiče Alexandera.
  • Kniha Zlín ve své edici TEMA vydá další tituly o umění a uměleckém trhu pro laiky. Dvojici tvoří publikace Snídaně u Sothebyho a B jako Bauhaus, společně s londýnským nakladatelstvím Phaidon chystá ještě Sbírání umění.
  • Již tento týden se dočkáme nové knihy Emila Hakla – Konec světa, která nabídne deset povídek, deset přesných popisů deseti situací, deset prožitků, které se buď odehrávají přímo uprostřed magických 90. let, nebo se skrz špinavé sklo přítomnosti ohlížejí zpět na magická léta osmdesátá.
  • V červnu vydá Argo román Scotland Yard, který se odehrává v Londýně roku 1889. Hrůzovláda Jacka Rozparovače zrovna skončila, ale další éra nepochopitelného násilí právě začíná.
  • Kniha Praha u piva líčí historii pražských lidových hostinců, hospod, šenků a pivnic zhruba od poloviny 19. do poloviny 20. století a navazuje na autorovu úspěšnou monografii Zlatá doba štamgastů pražských hospod (2003), jejíž náklad je rozebrán. Nová publikace Karla Altmana vyjde 25. května.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Podívejte se na nový trailer seriálové adaptace knihy Jonathan Strange and Mr Norrell. V hlavních rolích se představují Bertie Carvel a Eddie Marsan, BBC America začne sedmidílnou minisérii vysílat letos v létě.

Ron Howard zveřejnil na svém Twitteru první fotky z natáčení filmové adaptace Brownova Inferna. Premiéra je plánována na 14. října 2016.

Podívejte se na první fotky z filmové adaptace Macbetha, kterou natočil režisér Justin Kurzel. V hlavních rolích uvidíme Michaela Fassbendera a Marion Cotillard. Světovou premiéru má film letos v říjnu.

Hilary Swank a Tom Wilkinson si zahrají ve filmu Denial na motivy knihy Historie před soudem. Režie se ujme Mick Jackson.

Novinky k obsazení dalších rolí ve filmové adaptaci Aliance: Jeff Daniels byl obsazen do role Davida, ve filmu si zahraje také Bill Skarsgard (pravděpodobně Matthewa). Poslední díl je rozdělen do dvou filmů a první z nich uvidíme v kinech v březnu 2016.

Připravovaný seriál Shadowhunters na motivy série Nástroje smrti má potvrzené osazení dalších rolí. K Dominicovi Sherwoodovi se přidá Alberto Rosende jako Simon a Emeraude Toubia jako Isabelle.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Variety.com, Adweek.com, Tor.com, Hollywoodreporter.com, Hypable.com, Collider.com

Na kterou knihu se těšíte nejvíce? Co říkáte na nový trailer, fotky a casting? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *