6f5d00f6

Letem knižním světem (17. týden 2018)

Křty a autogramiády v Luxoru

Luxor tipy

Knih s označením bestseller se v knihkupectvích objevuje jako hub po dešti. Žluté razítko “Sunday Times Bestseller” na přebalu detektivky Hon na mrtvého tak možná nechá mnohé zcela v klidu. Stejně tak tvrzení z titulky, že autor Tim Weaver je nová hvězda moderního thrilleru. Existují ale dobré důvody, proč právě po takové knize sáhnout… ČÍST DÁL

Často slýcháváme, že počítače a umělá inteligence v budoucnu zcela převezmou otěže nad naší planetou. Co když ale zatím touží po obyčejné lidské společnosti? … ČÍST DÁL

Akce v Luxoru

Připravované tituly

1. Nakladatelství Jota na konci dubna vydává knihu Podzemní železnice. Cora je otrokyně na bavlníkové plantáži, kde lidé žijí v příšerných podmínkách. Vede se jí ještě o něco hůř než ostatním, odvrhla ji totiž i samotná černošská vesnice. 

2. Umírání přece není konec světa! Rabbit Hayesová patří mezi šťastlivce. Miluje svůj obyčejný život a neobyčejné lidi v něm. Má plány pro celý svět — ale ten si pro ni připravil něco jiného: zhoubnou diagnózu. Jsou toto Poslední dny Rabbit Hayesové

3. Než se z ní stane Wonder Woman, musí vyhrát velký boj. Diana touží ostatním bojovnicím Rajského ostrova ukázat, že je silná jako ony. Když ale nastane den závodů, poruší zákon. Zachrání smrtelnou dívku. 

4. Za projektem Terapie sdílením, aktuální internetovou senzací, stojí kreativní dvojice Ester Geislerová a Josefina Bakošová. Před několika měsíci vystavily na svých sociálních sítích několik mrazivých, a zároveň cynický úsměv vzbuzujících vět, kterými se jistý muž rozešel s jejich kamarádkou. Toto malé gesto spustilo lavinu. 

5. Druhý, ještě napínavější díl Černá díra série Freyja & Huldar. Na školním hřišti je po deseti letech vyzvednuta časová kapsle s představami tehdejších školáků o budoucnosti. Jedna ze zpráv však nese nenávistnou předpověď smrti několika lidí. Uvádí ale jen jejich iniciály. Je opravdu třeba brát vážně vzkaz třináctiletého teenagera? 

Knižní novinky týdne

1. Uprostřed alžbětinské Anglie sní Richard Shakespeare o oslnivé herecké kariéře. Prozatím se díky využívání hezké tváře, obratného kradení a pozoruhodné výmluvnosti protlouká, jak se dá. Vztah ke staršímu bratrovi, jehož hvězda právě stoupá, proto není vůbec přátelský. Blázni a smrtelníci právě vyšli. 

2. Sedm lidí na odlehlém ostrově v orwellovském státě. Dvoudenní test, který má rozhodnout o jejich začlenění do tajných služeb. A jedna žena, která musí předstírat svou smrt… aby si zachránila život. Píše se rok 2037 a Hra na smrt právě začíná.

3. Caroline Audenová získá práci ve špičkové právní kanceláři v Los Angeles a je nadšená z nové výzvy – a vděčná za to, že může zapomenout na svou temnou minulost počítačové hackerky. Její nový šéf ji hned pověří důležitým úkolem, který v ní ale probouzí jistou Pochybnosthr.

4. U nakladatelství Plus vyšla kniha Delfín z louže. Na mokrém vysvědčení se mu neúprosně plazí želva, ale jeho strýc v něm brzy rozpozná delfína! Začnou s pravidelným tréninkem a semínko naděje ve skvostnou budoucnost pozvolna vyrůstá. 

5. Pod vycházejícím sluncem se zabývá otázkou průběhu, vývoje a proměnlivosti korejsko-japonských vztahů v 19. a 20 století s odkazem na rozvoj vzájemného postoje v 21. století. 

Filmové a televizní novinky

Tento týden se bude zcela jistě nést ve jménu Avengers. Třetí díl s podnázvem Infinity War dorazí do kin již 25. dubna. Film si tak budete moci vychutnat o den dříve, nežli je oficiální celosvětová premiéra. S kým se uvidíme v kině?

Hororový sci-fi román Tommyknockeři z pera samotného krále hororů Stephena Kinga po vzoru dalších autorových děl pravděpodobně zamíří na plátna kin. Kdy? To se zatím neví. Produkční společnost Universal teprve získala filmová práva a tak je budoucnost tohoto projektu prozatím ve hvězdách. 

V loňském roce zažíval seriál Příběh služebnice velký úspěch a již tento týden se budeme moci ponořit do nových dílů druhé série. Exklusivně v časopise Entertainment Weekly vyšly nové fotografie, díky kterým se budete těšit ještě více. Všechny naleznete v galerii na konci článku.

Alexandra Bracken, která sklízí úspěch se svou doulogií Pasažérka, debutovala již před lety s young adult trilogií The Darkest Minds. Ta se letos dočká filmové adaptace, jejíž první trailer byl nedávno zveřejněn. 

Pátá řada oblíbeného dystopického seriálu Prvních sto, jenž je zcela volně inspirovaný stejnojmennou sérií, se již zítra 24. dubna vrací na televizní obrazovky. Podívejte se prozatím na úplně první ukázku z první epizody. 

Autorka: Lucie Želenská

Zdroj: www.news.avclub.com, www.ew.com, www.collider.com, www.vulture.com, www.youtube.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *