Letem knižním světem (17. týden 2015)

Román Anthonyho Doerra Jsou světla, která nevidíme, který nakladatelství MOBA připravuje na podzim 2015, obdržel prestižní Pulitzerovu cenu v kategorii próza. Kniha se dočkala i řady dalších ocenění: Finalista prestižní Národní knižní ceny v USA za rok 2014, držitel druhého místa Best Books of the Year za rok 2014 na Amazon.com, nejlepších kniha roku 2014 podle New York Times, držitel ceny Nejlepší kniha roku 2014 Goodreads v kategorii Historical Fiction, kniha roku 2014 u Washington Post, San Francisco Chronicle, Guardian, Seattle Times, kniha roku 2014 podle Hudson Booksellers.

Dnes vyšel květnový magazín Neoluxor živě! Přečíst si ho můžete na Issuu, nebo vyzvednout v jakémkoliv našem knihkupectví.

Tento týden zveme na dvě zajímavé akce do Paláce knih Luxor. V úterý 28. dubna bude od 17:00 naším hostem švédská spisovatelka a autorka krimikomedií Catharina Ingelman-Sundbergová (můžete se přihlásit i na event na Facebooku) a ve středu od 16:00 bude podepisovat svou knihu Markéta Harasimová.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Jonas Jonasson vydá svou třetí knihu. Mördar-Anders vyjde ve Švédsku letos na podzim. Česky se bude kniha pravděpodobně jmenovat Zabiják Anders a Panteon ji chystá na příští rok. 
  • 3. kniha s Cormoranem Strikem od Roberta Galbraitha se bude v originále jmenovat Career of Evil a vyjde na podzim.
  • 19. května vydá nakladatelství YOLI knihu Napůl divoký. Volné pokračování fantasy příběhu Half Bad – Napůl zlý vás opět přivede do novodobé Anglie, kde mezi obyčejnými lidmi, „blažeji“, žijí Bílé a Černé čarodějnice.
  • V květnu vydá Kniha Zlín už 5. detektivku s Johnem Coreym. Lev se držel čtrnáct týdnů v žebříčku prodejnosti deníku The New York Times a první náklad vyšel v počtu milion kusů. Máme se na co těšit.
  • 7. května vyjde nová kniha Michala Viewegha – Zpátky ve hře. Jedná se o knihu povídek, ve které autor vystavuje svou oblíbenou postavu – Oskara – kritickým životním momentům.
  • Na srpen chystá nakladatelství Jota knihu Enigma od Andrewa Hodgese, podle které byl natočený film Kód Enigmy s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli.
  • 20. května vyjde v nakladatelství Práh strhující románový debut Carova tajná dcera autorky Jennifer Laamové, který splétá dohromady příběhy tří žen: Veroniky, Leny a Charlotty. Veronika je ctižádostivá historička žijící v současném Los Angeles, Lena je služebná u carského ruského dvora z roku 1902, Charlotta je bývalou balerínou žijící za druhé světové války v okupované Paříži.
  • Pokračování úspěšného titulu Zvěrolékař a spol. vyjde pod názvem Zvěrolékař v divočině v Ikaru.
  • Nový, samostatný román Joa Nesbøho s názvem Syn vydá nakladatelství Kniha Zlín letos v říjnu. Dokonce budeme mít tu čest se opět potkat s osloskou policií, nikoliv však s Harrym Holem.
  • Audioverzi nového románu Harper Lee, Go Set a Watchmen, natočí v originále herečka Reese Witherspoon.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Byl zveřejněn nový trailer filmové adaptace knihy Mr. Holmes, která má v Anglii premiéru 19. června (distribuce u nás nebyla zatím potvrzena). Jako zestárlý detektiv, který se rozhodne vyřešit svůj poslední případ, se představuje Ian McKellen.

V seriálu Shadowhunters, který se natáčí podle série Nástroje smrti od Cassandry Clareové, si hlavní roli Jace zahraje Dominic Sherwood.

3. prosince bude mít u nás premiéru film Malý princ na motivy stejnojmenné knihy Antoina de Saint-Exupéryho. Anglické znění namluvily přední hvězdy Hollywoodu včetně Jamese Franca, Marion Cotillard a Jeffa Bridgese. Podívejte se na nový mezinárodní trailer.


Filmová práva ke knize Selekce zakoupilo Warner Bros. studio. Scénář k adaptaci bude psát Katie Lovejoy. Práva původně držela stanice CW, která plánovala seriál, z toho nakonec sešlo.

9. července má u nás premiéru filmová adaptace knižní klasiky Thomase Hardyho – Daleko od hlučícího davu. Podívejte se na nové klipy z filmu.




Scénář k filmové adaptaci Fifty Shades Darker / Padesát odstínů temnoty napíše manžel E L Jamesové, Niall Leonard. Produkce by měla začít na začátku roku 2016, premiéra je plánována na 10. února 2017. Třetí díl trilogie pak uvidíme v únoru 2018.

Zveřejněny byly první fotky z natáčení filmu Victor Frankenstein, dalšího snímku, který je inspirován slavným dílem Mary Shelley. Režíruje Paul McGuigan (Sherlock), scénář napsal Max Landis, v hlavních rolích se představí James McAvoy a Daniel Radcliffe. Světová premiéra je naplánována na 2. října.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Hypable.com, Hollywoodreporter.com, Vanityfair.com, Variety.com, Adweek.com, Theguardian.com, Snitchseeker.com, Collider.com

Na kterou knihu se těšíte nejvíce? Co říkáte na nové trailery a klipy? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *