Letem knižním světem (15. týden 2016)

V úterý 5. dubna byli vyhlášeni vítězové ceny Magnesia Litera 2016:

  • Kniha roku: Daniela Hodrová: Točité věty (Malvern) 
  • Litera za prózu: Anna Bolavá: Do tmy (Odeon) 
  • Litera za poezii: Ladislav Zedník: Město jeden kámen (Dauphin) 
  • Litera za knihu pro děti a mládež: Robin Král: Vynálezárium (Běžíliška) 
  • Litera za literaturu faktu: Milena Lenderová, Martina Halířová, Tomáš Jiránek: Vše pro dítě! Válečné dětství 1914-1918 (Paseka) 
  • Litera za nakladatelský čin: Barbora Baronová, Dita Pepe: Intimita (Wo-men) 
  • Litera za překladovou knihu: Joanna Batorová: Pískový vrch (z polštiny přeložila Iveta Mikešová, Paseka) 
  • DILIA Litera pro objev roku: Blanka Jedličková: Ženy na rozcestí (Academia) 
  • Kosmas cena čtenářů: Aňa Geislerová: P.S. (Ikar) 
  • Magnesia blog roku: Tomáš Princ: Humans of Prague

Židle J. K. Rowlingové, na kterém napsala první dva díly Harryho Pottera, se vydražila za téměř 400 000 dolarů.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Rozkazy z Berlína jsou strhujícím thrillerem z období druhé světové války, který letos na podzim představí nakladatelství KNIHA ZLIN. Autor Simon Tolkien sugestivně vykresluje atmosféru válečného Londýna a drží čtenáře v napětí až do poslední stránky.
  • Šedesátá léta znamenala zemětřesení, které navždy proměnilo tvář moderní kultury. Jedním z jeho epicenter byl New York. Kniha Popismus, již s Andym Warholem napsala jeho dlouholetá spolupracovnice a přítelkyně Pat Hackettová, je věrným a upřímným záznamem oné vzrušené doby a zároveň kaleidoskopem drbů, anekdotických historek i niterných zamyšlení, které ocení každý, koho zajímá pop-art, popkultura i šedesátá léta jako taková. Vydá Argo.
  • Dystopickou novinku Illuminae připravuje na podzim nakladatelství CooBoo. Příběh se odehrává v roce 2575 a dvě korporace válčí o planetu, která je stěží víc než kusem ledu na okraji galaxie. Škoda že nikoho nenapadlo varovat její obyvatele.
  • Chris Anderson, hlavní tvůrce a kurátor slavných TED konferencí, ukázal celému světu, jakou sílu může mít mluvené slovo. Nyní se ujal nového úkolu: proměnit posluchače v další rétory. Do své knihy Přednášejte jako na TEDu vložil vše, co se naučil během těch čtrnácti let, kdy připravoval na vystoupení například exprezidenta USA Billa Clintona, zpěváka kapely U2 Bona či vědce Kennetha Robinsona, Susan Cainovou, Hanse Roslinga a stovky dalších osobností. Vyjde v květnu.
  • Žádný rok v Krauzově krátké detektivní kariéře nebyl tak těžký jako rok 1992. Více se dozvíte v nové detektivce Dominika Dána Krev není voda, kterou chystá Slovart na květen.
  • Vzduchem, mořskými hlubinami i rozžhaveným peklem podzemních propastí procházejí hrdinové třísvazkového cyklu Tajemství pěti světadílů. Po sto letech ožívá svět takový, jaký by si ho přál Jules Verne, duchovní patron díla Ondřeje Neffa.
  • Prozkoumejte tajemný, vzrušující svět George R. R. Martina a seriálu Hra o trůny. Rušná velkoměsta, starobylé památky i věčně zasněžené vrcholky hor. Tohle všechno a ještě mnohem více najdete pohromadě pouze v cestovním průvodci Západozemí.
  • Další krimi amerického spisovatele Nelsona DeMilleho, který píše případy pro Johna Coreyho, vyjde po názvem Zářivý anděl letos v říjnu.
  • Načerpejte Sílu a vychutnejte si kouzlo barev společně se svými oblíbenými hrdiny ze světa Star Wars. V půlce května vyjde Star Wars: 100 antistresových omalovánek.
  • Nakladatelství Random House chystá sérii young adult knih s oblíbenými komiksovými hrdiny ze stáje DC. Leigh Bardugo napíše příběh o Wonder Woman, Marie Lu si bere na starosti Batmana, Matt de la Peña představí knihu o Supermanovi a Sarah J. Maas se zaměří Catwoman. První vyjde Wonder Woman v srpnu 2017.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

V rámci MTV Awards byl představen nový teaser trailer filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Už se také nemůžete dočkat podzimní premiéry?


Začala se natáčet 4. řada seriálu Sherlock od BBC a režírovat bude tentokrát žena – Rachel Talalayová (Lovci duchů, Ally McBealová, Pán času). Podle tvůrců se dočkáme romantiky, dobrodružství i teroru a obzvlášť těšit se prý máme na narození prvního dítěte Mary a Johna.

15. prosince má v českých kinech premiéru film Rogue One: Star Wars Story, který je dějově zasazen mezi epizody III a IV. V originále vyjde k filmu hned několik knih – např. filmový průvodce nebo román Catalyst, který je prequelem filmu. Podívejte se na první teaser trailer.

První plnohodnotný trailer filmové adaptace knihy Obr Dobr, kterou natočil Steven Spielberg, je tady! Film uvidíme v českých kinech od 30. června.


Premiéra 1. epizody 6. řady seriálu Hra o trůny se blíží a vy se nyní můžete podívat na novou ukázku, ve které je středem pozornosti Davos a nechybí ani Jon Snow. HBO si navíc objednalo tzv. aftershow, která se bude vysílat vždy den po premiéře každé epizody. V After the Thrones budou Andy Greenwald a Chris Ryan debatovat o událostech daného dílu a jejich kontextu.


4. srpna má v Česku premiéru film Sebevražedný oddíl, natočený podle stejnojmenného komiksu. Hlavní postavy se však objevily i v jiných grafických románech – u nás vyšla např. řada komiksů o JokeroviHarley Quinn 1 – Šílená odměna.


6. května má premiéru filmová adaptace románu Zvláštní příběh rodiny F Kevina Wilsona. V hlavních rolích se představí Nicole Kidman a Jason Bateman. Film nebude uveden v českých kinech.


Hugh Dancy si pravděpodobně zahraje ve filmové adaptaci Padesáti odstínů temnoty. Objevit by se měl v roli Dr. Johna Flynna.

Podívejte se na nový teaser seriálové adaptace komiksu Kazatel, kterou odvysílá AMC. Pilotní díl se v TV objeví 22. května.


Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: iDnes.cz, Adweek.com, Collider.com, Hollywoodreporter.com, Hypable.com

Sledujte Letem knižním světem pravidelně, nový díl vždy v pondělí v poledne.

Na kterou knihu a film se těšíte nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *