Letem knižním světem (13. týden 2015)

Byly vyhlášeny nominace na Man Booker International Prize 2015. Mezi deseti finalisty figurují: César Aira (Argentina), Hoda Barakat (Libanon), Maryse Condé (Guadeloupe), Mia Couto (Mosambik), Amitav Ghosh (Indie), Fanny Howe (USA), Ibrahim al-Koni (Libye), László Krasznahorkai (Maďarsko), Alain Mabanckou (Republika Kongo), Marlene van Niekerk (Jižní Afrika).

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Nakladatelství YOLI vydá sérii Pekelné stroje od Cassandry Clareové. První díl s názvem Mechanický anděl vyjde v říjnu, následuje Mechanický princ (předběžně březen 2016) a Mechanická princezna (předběžně srpen 2016).
  • Kniha Zlín vydá v květnu klasiku Stoner od Johna Williamse, kterou autor napsal v roce 1965.
  • 13. května vychází kniha Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem od Jane Hawkingové, která byla nedávno zfilmována a představitel Stephena Hawkinga, herec Eddie Redmayne, získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon.
  • Další kniha Markuse Zusaka vyjde koncem dubna. Jmenuje se Smečka rváčů a je volným pokračováním debutového románu Roky pod psa.
  • Jedna z největších básnických sbírek 20. století, vpravdě kultovní Kvílení, vychází poprvé v češtině v samostatném svazku – v klasickém překladu Jana Zábrany, který mohutně ovlivnil i moderní českou poezii.
  • První díl nové trilogie od autora bestsellerové série Gabrielovo Inferno vyjde pod názvem Temná Raven 11. května. I tento román Sylvaina Reynarda vydá XYZ.
  • Něco pro fanoušky severské krimi: Další kniha Camilly Läckberg se jmenuje Krotitel a vyjde v květnu.
  • Na novinku od Bernarda Cornwella s názvem Prázdný trůn se můžete těšit už v dubnu. Vychází v nakladatelství BB/art.
  • Turistickým průvodcem po Skotsku, který vám sdělí, kam nejít na večeři a tak podobně, kniha Skotsko pro česku není. Naopak je vyznáním sympatií a obdivu k zemi na okraji Evropy, vystrčené do severního Atlantiku, v níž autor prožil více času než v kterékoli jiné, včetně své otčiny, zároveň však k zemi shovívavě pozorované očima Čecha, jenž si zachoval jistou středoevropskou skepsi… Vyjde 7. dubna.
  • Závěrečný díl tetralogie THE GAME, Hrej vabank, vydá nakladatelství Galatea 25. května.
  • V červnu vyjde další kniha Františka Kotlety – Lovci. Odehrává se v Praze roku 2050, která se potýká s odpady, přemnoženými zmutovanými potkany nebo permanentní pouliční válkou na pomezí sunnitské a šíitské čtvrti. Co je ale horší, každý padouch v tomhle městě touží po tom, aby se stal superpadouchem.
  • Nakladatelství Albatros zveřejnilo ediční plán na jaro a léto 2015. Prohlédnout si ho můžete na Issuu.
  • Nový ediční plán má i Jota, prolistovat si ho můžete zde.
  • Zveřejněna byla obálka nové knihy Harper Lee – Go Set a Watchman. Je to teprve její druhý román po Jako zabít ptáčka a pracuje se stejnými postavami. V originále vyjde kniha 14. července, první náklad bude mít 2 miliony výtisků.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

Tvůrci seriálu Hra o trůny potvrdili, že předběhnou knižní sérii George R. R. Martina. Ten aktuálně pracuje na 6. díle s názvem Vichry zimy, který měl původně vyjít ještě letos. 

Podívejte se na nový trailer filmové adaptace románu Mr. Holmes. Premiéra je plánována na letošní léto.

Zveřejněny byly první plakáty k filmové adaptaci románu Dítě číslo 44. Světová premiéra je 17. dubna, v Česku bude film uveden do kin 28. května.

Filmovou adaptaci knihy Ready Player One bude místo Christophera Nolana režírovat Steven Spielberg.

V médiích už kolují první dohady týkající se obsazení chystaného filmu Fantastická zvířata a kde je najít, ke kterému píše scénář J. K. Rowlingová pod režisérskou taktovkou Davita Yatese. Hlavní postavu – Mloka Scamandera – by si mohl zahrát Matt Smith, kterého známe např. ze seriálu Doctor Who. Nic však zatím nebylo potvrzeno.

14. května zamíří do českých knih filmová adaptace krimi Zabijáci od Jussiho Adler-Olssena.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Zdroje: Hypable.com, Collider.com, Publishersweekly.com, Tor.com, Adweek.com

Na kterou knihu se těšíte nejvíce? Co říkáte na plakáty Dítě číslo 44 a trailery Mr. Holmes a Zabijáci? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *