Letem knižním světem (10. týden 2015)

Již dříve jsme vás informovali o projektu, v rámci kterého slavní spisovatelé přepisují Shakespeara do moderního jazyka. Patří mezi ně např. Gillian Flynnová, Margaret Atwoodová, Howard Jacobson, Annie Tylerová, Jeanette Wintersonová a nechybí ani Jo Nesbø, který pracuje s příběhem Macbetha. Česky vydá knihy ze série Hogart Shakespeare nakladatelství Práh a první se objeví už letos v říjnu.

Od zítřka až do 31. března máme ve všech knihkupectvích slevu 100 Kč na všechny knihy z černé edice Agathy Christie.

Tento týden pořádáme 3 akce v našich knihkupectvích. Dnes od 16:00 bude v Olomouc CITY Michal Viewegh, ve středu navštíví knihkupectví Quadrio Zdeněk Svěrák a ve čtvrtek křtíme v Paláci knih Luxor knihu Oldřicha Dudka.

Připravované knihy

Podívejte se do sekce Připravujeme a projděte si celou nabídku chystaných knih. 

  • Podívejte se na nově zveřejněné české obálky knih Fangirl a Magisterium: Železná zkouška. Obě vyjdou v nakladatelství YOLI.
  • Milovníkům vaření doporučujeme tři zajímavé kuchařky: Raw dezerty pro každý den s více než 80 recepty ze syrových potravin, Dezerty jedna báseň – Makronky, madlenky, financiers a spol., kniha plná francouzských delikates, a nakonec kuchařka Život bez pšenice: 30minutová kuchařka, která doplňuje úspěšnou knihu Život bez pšenice, ale hodí se i pro ty, kteří ji nečetli.
  • V květnu vydá nakladatelství Argo soubor povídek Jablko k bestsellerové knize Kvítek karmínový a bílý. Pokud vás po přečtení téměř tisícovky stránek neuspokojil otevřený konec románu, těšte se na nové příběhy Michela Fabera, v nichž se vrací k postavám Kvítku, hlavním i těm vedlejším.
  • Fanoušci audioknih a George R. R. Martina mohou s napětím očekávat Bouři mečů v podání Františka Dočkala. Vyjde v Tympanu na konci dubna.
  • Dopřejte si fascinující setkání se slavnými čtenářkami v nové knize Ženy a knihy – Vášeň s následky, která vyjde v Hostu 4. května. Je to kniha pro ženy, které vášnivě rády čtou, a díky níž muži pochopí, jak to jejich ženy myslí, když prohlásí: „Teď ne, teď si čtu!“
  • Na duben chystá Kniha Zlín už pátou knihu s Fredrikou Bergmanovou a Alexem Rechtem od Kristiny Ohlssonové, jmenuje se Davidovy hvězdy.
  • Nejrychleji prodávaná britská kniha roku 2014 – za jediný týden se prodalo skoro 80 000 výtisků, to je Girl Online. Česky vyjde v nakladatelství Jota 13. května.
  • Oblíbenou duologii Daniela Glattauera, milostné romány napsané v e-mailech, vydá už tento týden nakladatelství Host v jednom svazku. Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna se v Německu prodalo již 3 miliony výtisků.
  • Veronica Roth, autorka série Divergence, oznámila, že pracuje na nové duologii, která by v originále měla vyjít v letech 2017 a 2018. O nové sérii zatím víme jen to, že se ponese ve stylu Star Wars a bude o chlapci, který uzavře nečekané spojenectví s nepřítelem. Oba se snaží uniknout před svými životy a navzájem si pomáhají dosáhnout vykoupení a pomsty.
  • Po 15 letech se chystá nový cestopis Billa Brysona, kterého čeští čtenáři znají díky knihám Stručná historie téměř všeho, Dům a Amerika 1927. Nová kniha je výsledkem autorovy cesty po Velké Británii a v originále vyjde letos na podzim.
  • Richelle Mead zveřejnila obálku své nové knihy Soundless, která v originále vyjde 17. listopadu. Jedná se o první samostatnou knihu autorky, která je inspirována čínským folklórem a odehrává se ve vysokohorské vesnici, jejíž obyvatelé nepromluvili už celé generace.

Knižní novinky týdne

Kompletní přehled novinek najdete v sekci Nové knihy

Filmové novinky

13. března má světovou premiéru film Cymbeline, který je natočený na motivy Shakespearových her. Podívejte se na nový trailer.


Jaký bude soundtrack filmové adaptace Rezistence? Máme jeho lineup a k poslechu nabízíme písničku Warriors od Imagine Dragons. Dále playlist obsahuje: M83: Holes in the Sky [ft. Haim], Royal Blood: Blood Hands, Woodkid: Never Let You Down [ft. Lykke Li], Anna Calvi: The Heart of You, Zella Day: Sacrifice, SOHN: Carry Me Home, Joseph Trapanese: Convergence Score from Insurgent.

Podívejte se na nový teaser trailer filmové adaptace románu Mr. Holmes (česky vyjde v červnu). Film má světovou premiéru 19. června.


Zveřejněn byl první plakát filmové adaptace knihy Temné kouty od Gillian Flynnové a francouzský trailer (v angličtině s francouzskými titulky). V hlavní roli se představí Charlize Theron, světová premiéra je naplánovaná na duben.


Dalším přírůstkem do filmové adaptace knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je Allison Janney. Řadí se tak nově po bok Evy Green, Asy Butterfielda, Elly Purnell a Samuela L. Jacksona.

Byla posunuta premiéra filmu Papírová města, v kině ho uvidíme až 24. července.

14. května má na televizní stanici Fox premiéru první epizoda desetidílného seriálu Wayward Pines na motivy knihy Městečko Pines. Hlavní postavu, Ethana, si zahraje Matt Dillon. Podívejte se na trailer.


Jeremy Renner a Amy Adams si zahrají ve filmové adaptaci knihy Příběhy vašeho života. Nové sci-fi drama z produkce Paramountu bude režírovat Denis Villeneuve.

Zdroje: Bookriot.com, Adweek.com, Theguardian.com, Hypable.com, iDnes.cz, Pagetopremiere.com, Thesupernaturalfoxsisters.com, Hollywoodreporter.com

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Která kniha/adaptace/video vás zaujalo nejvíce? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *