Velká turistická encyklopedie je hotova

Začalo to v roce 2006, kdy v nakladatelství Knižní klub vyšel první svazek – Středočeský kraj. Kromě více než dvou a půl tisíc abecedně řazených hesel obsahoval i tematické oblasti (Tramping, Železniční doprava, Rekreační oblasti, Hudba a literatura) a mnohem víc. Dozvědět jste se z knihy mohli obrovské množství zajímavostí a stala se užitečným pomocníkem pro výlety, stejně tak ale knihou, která potěší každého, kdo ve Středočeském kraji žije.

Na úspěch prvního dílu navázal další – Jihomoravský kraj. Dohromady čtrnáct svazků této encyklopedie kopíruje správní členění České republiky na kraje. Psané slovo doprovází bohatý obrazový doprovod, zahrnující jak současné fotografie, tak i dokumentárně cenné reprodukce obrazů z 19. století.

Navíc – není to tak, že by se publikace zaměřovaly na zprofanované, dobře známé a turisty oblíbené výletní cíle. Popisují i neznámé či zatím neobjevené místa, která stojí za trochu té pozornosti. U vybraných větších měst jsou připojeny plánky s vyznačením nejvýznamnějších památek. A právě těm je v celém textu věnován značný prostor – detailní přehled zachovaných i zaniklých pokladů sakrální i světské architektury a výtvarného umění činí z encyklopedie zároveň jedinečného průvodce po uměleckých památkách České republiky.

Pro milovníky hradů a hradních zřícenin jsou připojeny schematické půdorysy a stejně jako u zámků, muzeí či skanzenů i otvírací doba. Vodákům je určena kilometráž vybraných řek a informace o vodácky nejpřitažlivějších úsecích. Zájemci přírodovědného zaměření najdou podrobné údaje o památných stromech či příklady rostlin i živočichů vyskytujících se na jednotlivých lokalitách: často jde o organismy vzácné, leckdy se vyskytující právě jen na tomto jediném místě v rámci České republiky.

Velká turistická encyklopedie, jejíž vydávání se koncem loňského roku úspěšně uzavřelo, přináší unikátní a ucelený obraz přírodních, turistických a kulturních zajímavostí v České republice. Jako bonusový svazek pro majitele všech čtrnácti dílů pak vyšel díl patnáctý – Slovensko.

Všechny díly této encyklopedie si můžete prohlédnout a samozřejmě i zakoupit u nás, v Paláci knih Luxor.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *