Konec srpna a září? Ve znamení útrat za školní potřeby

Zájem je obrovský

Poklidný letní chod knihkupectví čeká po prázdninách první velký nával zákazníků. „Od konce srpna do konce října zažívají knihkupectví obrovské každoroční nápory zákazníků, které zajímají zejména školní učebnice,“ říká manažer největšího českého knihkupectví Neoluxor Jiří Bílek. A knihkupci se mohutně na zájem zákazníků připravují. „Sklady máme po strop plné učebnic, nakladatelé vydali dva tisíce různých školních edukačních titulů, takže výběr bude zase větší než minulý rok,“ říká Jiří Bílek.

Zájem prudce stoupá

Podle Jiřího Bílka ze sítě knihkupectví Neoluxor, která je největším prodejcem knih v České republice, v roce 2006 koupili lidé v tomto knihkupectví přes 500 tisíc učebnic a minulý rok to bylo již téměř 900 tisíc. „Velkou část z toho však dělají právě srpnové a zářijové prodeje,“ uzavírá Jiří Bílek.

Neoluxor se přímo specializuje na prodej učebnic hned dvěma svými pobočkami. Jsou jimi Dům učebnic a knih Černá Labuť a právě Palác knih Luxor v Praze. „Samozřejmě nabízíme nejžádanější učebnice ve všech našich pobočkách, ale vůbec nejvíce zásobené učebnicemi jsou právě tato dvě knihkupectví,“ říká Jiří Bílek.

Seznamy jsou dlouhé

A co nejvíce studenti a jejich rodiče kupují? „Žáci základních škol nakupují každoročně zejména pracovní sešity. Středoškoláci pak učebnice češtiny anebo fyziky,“ uvádí Aleš Kovář z oddělení učebnic v Paláci knih Luxor a pokračuje: „Průměrně utratí studenti na začátku školního roku za učebnice okolo dvou tisíc korun. Středoškoláci totiž chodí se seznamem dokonce až šestnácti učebnic,“ dodává.

Druhým vyvrcholením učebnicové sezóny je říjen. Tehdy totiž začíná vysokoškolský semestr. „Vysokoškolští studenti utratí i pět tisíc. Kupují si vedle učebnic i odborné publikace a skripta,“ uvádí Aleš Kovář.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *