Ježíšku, daruj pod stromeček knížku…

Předvánoční čas přiláká do knihkupectví oproti ostatním měsícům v roce téměř dvojnásobné množství lidí. V uvedenému období roku 2007 utratily davy „Ježíšků“ za knihy o 12 procent více, než tomu bylo v roce předchozím. V knihkupectvích je totiž k dostání přes 18 tisíc knižních titulů všech možných žánrů, na které lidé o Vánocích spoléhají jako na jistotu vkusného dárku.

Knihy nestojí „majlant“

V listopadu a prosinci minulého roku v knihkupecké síti Neoluxor nakoupilo dárky přes 260 tisíc zákazníků a průměrná hodnota jednoho nákupu byla 750 korun. „Ceny knih se poslední roky nijak dramaticky nezvyšují, proto je lidi tak rádi nakupují,“ komentuje zájem o knížky, Jiří Bílek manažer z největšího českého knihkupectví  Neoluxor a dodává: „Největší zájem je každé Vánoce o beletrii, dětskou literaturu, encyklopedie, obrazové cestopisné tituly a neustále rostoucí pozornost se nyní soustřeďuje na tituly o umění, jako jsou dražší obrazové publikace.“

Potter se vrací

Tento rok nejvíce pozornosti zřejmě přiláká novinka, kterou vydává nakladatelství Albatros, Bajky barda Beedleho Joanne K. Rowlingové, která je dozvukem Harryho Pottera a má utěšit smutek jeho fanoušků. Tato bomba se začne prodávat 4. prosince. Dalšími dětskými tituly budou pohádky, encyklopedie a populárně naučné publikace jako je Legenda o svatém Václavovi od Ivany Pecháčkové.

České romány uchvátí

Jasnými trháky Vánoc budou knihy z oblasti beletrie. V beletrii pro dospělé můžeme předpokládat úspěch Románu pro muže Michala Viewegha, dále nových Povídek Zdeňka Svěráka, a zajímavý bude i dlouho očekávaný román Mluviti pravdu Josefa Formánka. Ze světové beletrie bude zájem o šokující a rozporuplný světový trhák J.T. Littella Laskavé bohyně. „Současné žebříčky prodejů knih již dnes odrážejí to, co lidé najdou pod stromečkem,“ říká s úsměvem Jiří Bílek.

Lidé si zamilovali umění

Posledních pár let lidé projevují nebývalý zájem o knihy z oblasti umění a architektury. „Například minulé Vánoce byla až nečekaným trhákem monografie Christiana Diora, kterou jsme nestačili ani vyrovnávat do regálů a lidé nám ji brali přímo z palet,“ říká Petr Schnider, odborník na knihy s uměleckou tématikou z Paláce knih Luxor. Tento rok bude zajímavým dárkem kompletní dílo Michelangela Buonarrotiho v češtině, které přijde bez koruny na pětitisícovku, nebo stejně ceněná monografie geniálního Leonarda DaVinciho. „Vedle sochařského a malířského umění se lidé zajímají o architekturu. „Dnes můžeme nabídnout zákazníkům reedici veleúspěšné knihy Pražské vily, která popisuje nádhery českého stavitelství zejména z období první republiky,“ říká Petr Schnider.

Všechny uvedené tituly lze zakoupit i bez tlačenic na portálu www.neoluxor.cz.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *