Fialový týden

Ronadl Dahl: Hon na lišku

Má-li být knížka o válce, atomové bombě, budoucnosti a šotcích úspěšná u čtenářské veřejnosti, musí být zatraceně dobrá. Hon na lišku se zabývá všemi zmíněnými tématy a dobrý je. Příběh začíná vměšováním gremlínů do bitvy o Británii, sleduje osudy tří pilotů – Petrskoče, Valdy a Pohorka – až po třetí světovou válku a popisuje nárůst lidské pošetilosti kulminující v přespříštím konfliktu. Vůbec to není povzbudivé čtení, jakkoliv je požitkem knihu číst. Jeto duchaplná satira se spoustou čistokrevného humoru. Soucítí a zároveň si nebere servítky. Polechtá vám bránici i vyděsí. Je napsaná s chutí, chytře a se škálou imaginace, která snese srovnání s velkými satirickými romány minulosti.

Barbara Nesvadbová: Borůvky

Další kniha známé české autorky Barbary Nesvadbové s názvem Borůvky volně navazuje na její předcházející knihu fejetonů Brusinky. I v této knize autorka zůstává věrná svému oblíbenému námětu, kterým jsou vztahy žen a mužů. Její postoj jasně naznačuje už podtitul publikace: „Muži jsou skvělý doplněk“. Vztah autorky k mužům pak vystihují názvy jednotlivých kapitol, z nichž uvádíme například: Nenávidím sex, Zachraňte muže, Podzim je čas rozvodů, Řekni mi pravdu, To je moje a další.

Guy de Maupassant: Miláček

Georges Duroy, přezdívaný Miláček. Hlavní hrdina celé knihy. Jako bývalý voják začne budovat kariéru mladého novináře s využitím žen, které se na něho v průběhu knihy doslova lepí. Cílevědomě si jde za postavením, mocí a penězi bez ohledu na city využívaných žen.

Arthur Conan Doyle: Z kroniky dobrodružství

Skotský spisovatel sir Arthur Conan Doyle (1859-1930), známý především jako tvůrce nesmrtelného detektiva Sherlocka Holmese, se v tomto výboru představuje českému čtenáři jako autor dobrodružných povídek. Promítají se do nich jeho životní zkušenosti z mnoha oborů, původní povolání lékaře, poznatky zkušeného spiritisty, laického kazatele, historika, válečného zpravodaje, politického činitele i propagátora sportu. Jako vynikající vypravěč dokáže nejen v ringu nebo na bitevním poli, ale i ve sférách zdánlivě krotkých, například v oblasti vědeckého bádání nebo společenského života, nalézt vzrušení.

Jeff Kinney: Deník malého poseroutky 5 – Ošklivá pravda

Greg Heffley se vždycky nemohl dočkat, až vyroste. Ale je dospívání fakt taková sranda? Zničehonic se musí vyrovnat se spoustou společných holčičích a klučičích večírků, větší odpovědností, a dokonce i s nepříjemnými změnami, které se „stárnutím“ souvisejí… a to všechno bez svého nejlepšího kamaráda Rowleyho. Zvládne to Greg sám? Nebo bude muset čelit ošklivé pravdě?

Johannes Mario Simmel: Sni svůj bláhový sen

Robert Faber, stárnoucí osamělý spisovatel, který se jedné květnové noci roku 1994 rozhodne skoncovat se životem, se náhle ocitne tváří v tvář své minulosti. Nečekaný telefonát z Vídně mu připomene Miru, ženu, s níž kdysi prožil nádherný milostný vztah v Sarajevu. Faber má přijet do Vídně, aby pomohl Goranovi, svému i Miřinu patnáctiletému vnukovi, o jehož existenci neměl dosud ani tušení…

Arthur Hailey: Konečná diagnóza

V dramaticky se rozvíjejících a vzájemně se prolínajících příbězích jednotlivých hrdinů autor plasticky ukazuje klíčový význam tohoto oddělení nikoli jen jako místa, kde se pitvají nebožtíci, ale především jako pracoviště, jehož hlavním úkolem je stanovit diagnózu pacientů a určit tak i jejich úspěšnou léčbu.

Camilla Läckberg: Vlastní spravedlnost

Po klidné zimě, vyznačující se především rutinní prací, musí Patrik Hedström řešit komplikovaný případ vraždy, která se zpočátku jeví jako nehoda. Smrt mladé ženy se nápadně podobá nevyjasněným úmrtím, k nimž došlo před lety. Krátce nato se v Tanumshede začíná natáčet televizní reality show, během níž zemře jedna z účastnic. Souvisí brutální vražda osmnáctileté dívky se záhadnými vraždami z minulosti?

Cynthia Handová: Nadpozemská

Zjistit, že jste částečně anděl, není zrovna běžná rutina ani procházka růžovým sadem, zvlášť když víte, že máte naplnit na Zemi poslání, že máte úkol, který byl svěřen jedině a právě vám, ale nikdo vám neřekne, jaký ten úkol přesně je. Nicméně Clara, hlavní hrdinka trilogie Nadpozemská, se s tím statečně pere. Dokonce se snaží zjistit, kdo je ten pohledný kluk, kterého vídá ve svých snech a který zjevně nějak patří k jejímu poslání. Má ho zachránit?

Annie Rigg: Den bez masa

Velká většina lidí je uvědomělá a ráda by udělala v životě něco, čím by pomohla zajistit šťastnější budoucnost generacím, jež přijdou po nás. Nabízené možnosti však často bývají těžce realizovatelné. Myšlenka jednoho dne v týdnu bez masa naproti tomu připadá moha lidem splnitelná. Je to něco, co za pomoci této kuchařky lze udělat poměrně snadno.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *