Edice TEMA: Myšlenky moderního světa

Nudge (Šťouch)

V roce 2010 vyšla dlouho očekávaná práce Nudge Richarda H. Thalese a Casse R. Sunsteina. V podtitulu knihy se píše „Jak postrčit lidi k lepšímu rozhodování o zdraví, majetku. Kniha je o tom, jak mnohdy drobné pošťouchnutí způsobí řadu událostí, které výrazně ovlivní náš život.

Matematiko, jsi to ty?

O tom, že matematika nemusí být suchá věda plná nesrozumitelných čísel své čtenáře přesvědčil Adrián Paenza už před téměř sedmi lety. Knížka je skvělým průvodcem světem matematiky – nahlédneme do propasti dělení nulou a naučíme se tajemstvím světa sázek a pravděpodobnosti. A mnohé další.

Kvantová teorie nikoho nezabije

Chcete pochopit základní principy vesmíru, v němž žijeme? Chcete se dozvědět, jak je možné, že se celé lidstvo vejde do jediné kostky cukru? Proč každé vaše nadechnutí obsahuje atom, který vydechla Marilyn Monroe? Proč v nejvyšším patře budovy stárnete rychleji než v přízemí? Práce Marcuse Chowna má odpovědi na tyto i další otázky.

Musíme si promluvit o Kelvinovi

Tato knížka je pokusem, jak přiblížit běžnému čtenáři složité mechanismy vzniku vesmíru, nebo proč je obloha v noci tmavá a mnohé další fyzikální „záhady.“ Složitost světa je tak díky této knize najednou o něco sympatičtější.

Útěcha z filozofie

Filozofie má pověst nudné vědy o nudných věcech. Má pověst těžko stravitelného, nezáživného jídla, po kterém nám mnohdy není ani dobře. O tom, že to tak není ve své knize Útěcha z filozofie vypráví Alain de Botton. Ukazuje nám, jak se filozofie dotýká věcí, které nám jsou blízké. Jak může přinést pomoc při řešení praktických starostí našich životů. Po přečtení Útěchy z filozofie vám bude tato věda připadat mnohem zajímavější.

Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů

Pokud chcete pohlédnout za závěs aukčních síní a dozvědět se něco o pozadí tohoto světa, nemůžete si vybrat lepší knihu. Don Thompson vyzpovídal špičkové aukcionáře, galeristy, sběratele umění a další postavy tohoto byznysu, aby přinesl jedinečný pohled na trh s uměním.

Architektura štěstí

Napadlo vás, jak dokáže architektura ovlivnit vaše štěstí? Jak dokáže váš život ovlivnit už jen to, kde bydlíte? V čem žijete? Alaina de Bottona to napadlo a vznikla tato kniha. Architektura štěstí začíná od myšlenky, že to kde jsme, může silně ovlivnit to, kým bychom mohli být – a argumentuje tím, že úkolem architektury je, aby nám stále a výmluvně připomínala náš vlastní potenciál.

Umění cestovat

Třetí knížkou Alaina de Bottona, kterou v tomto článku představujeme je Umění cestovat. Botton opět, jak je jeho hezkým zvykem, přináší nový pohled na tematiku, kterou asi každý z nás zná – na cestování. Zaměřuje se zde na aspekty cestování, o kterých se příliš často nemluví – třeba to, co vede člověka k tomu, aby opustil známé prostředí. Nebo rozvíjí úvahu o tom, jak moc ovlivňují naše předpoklady prožitky z navštíveného místa. Jeho svěží pohled zaujme snad každého, kdo se aspoň jednou vydal na cestu.

Vývoj života

Jak vznikl život? Odkud se vzala DNA? Jak se vyvinulo oko? Co je to vědomí? Proč umíráme? V posledních několika desetiletích došlo k převratným novým objevům, které nám umožnily nahlédnout životu pod pokličku. Nick Lane, autor knihy Vývoj života, mistrně rekonstruuje dějiny života a popisuje deset největších vynálezů evoluce zvolených podle jejich dopadu na žijící svět, významu pro dnešní organismy a konečně i pro jejich symboličnost.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *