Co Češi čtou? Podle zájmu o knihy jsou kovaní Evropané

Z analýzy knihkupecké sítě Neoluxor vyplývají následující čísla: „Za posledních pět let jsme prodali 10 milionů kusů knih. Z toho jen minulý rok však měl podíl 3,4 milionu. O čem tato čísla svědčí? Nepochybně o tom, že Češi čím dál více čtou,“ říká manažer knihkupecké sítě Neoluxor Jiří Bílek

Co Čechy nejvíce zajímá

V posledních letech se TOP žebříček knižních žánrů změnil. Zatímco před pár lety byly knihy s odbornou tématikou opomíjeny, dnes tvoří čtvrtinu celkových prodejů knih. Také knížky pro děti jsou na vzestupu. „Každoroční pohyb těchto čísel nasvědčuje tomu, že jsme praví Evropané. Zájem Čechů o dané tématiky totiž odpovídá evropským trendům,“ potvrzuje Jiří Bílek.

TOP žebříček knih roku 2007:

  • Beletrie
  • Populárně naučná literatura
  • Učebnice
  • Odborná literatura
  • Dětské knihy

Beletrie je nejsilnějším knižním žánrem na celém světě. A Češi nejsou jiní. Podle knižní sítě Neoluxor měla největší čtenářský úspěch minulý rok Nesnesitelná lehkost bytí od Milana Kundery, na jejíž české vydání se netrpělivě čekalo celé roky. Každý rok pak veliký objem prodané beletrie tvoří již tradičně čtenářsky zajímavé knižní novinky například od autorů Paulo Coelho, Dan Brown nebo Robert Fulghum a reedice úspěšných titulů.

Literatura populárně naučná je velmi stabilní kategorií. Ke čtenářsky nejzajímavějším v této kategorii patří kuchařky, knihy pro kutily, knihy o sportu, cestování, průvodce a knihy popisující historii. Prodej populárně naučné literatury se pohybuje vždy v přibližné podílu vzhledem k celkovému prodeji.

Učebnice jsou samozřejmě velmi sezónní záležitostí. V  září a říjnu každý rok prodej učebnic doslova vystřelí do obrovských čísel. Druhou, již menší vlnou, jsou pak díky vysokoškolskému semestrálnímu systému každý rok leden a únor. Konstantně je pak zájem o jazykové učebnice.

Odborná literatura neustále zvyšuje podíl v celkovém objemu prodejů knih. Zatímco před pár lety šlo jen o mizivé procento v celkovém podílu prodeje knih, dnes odborná literatura tvoří celou čtvrtinu z celkového objemu. Prudký nárůst zájmu o publikace o počítačové technice, programování anebo o sbírky zákonů, je dán rozvojem techniky a současnou potřebou neustálé edukace.

Pátou položku v našem TOP žebříčku je dětská literatura. V posledních letech knihkupectví zaznamenávají patrný nárůst zájmu o dětské knížky. A to je dobře. Znamená to, že rodiče děti ke knihám vedou a děti knihy je čtou. Velký úspěch měla kniha Húrinovi děti od J.R.R. Tolkiena, kterou po autorově smrti dokončil jeho syn.

Bomba se už konat nebude

Celkový knižní trh je rozdroben tisíce vydaných titulů ročně. Posledním trendem je totiž vydávání velkého množství titulů s poměrně nízkým nákladem. Minulý rok tak došlo k rekordu – nakladatelé vydali přes 18 tisíc knižních titulů, což je o tisícovku víc než minulý rok a dvojnásobek oproti začátku devadesátých let. Ve velkém nákladu se produkují pouze knihy, u kterých se dá předpokládat výjimečný čtenářský zájem. „Opravdovou čtenářskou bombou byla v lednu tohoto roku kniha o čarodějnickém učni Harry Potterovi – Harry Potter a relikvie smrti, ale takový trhák tento rok již neočekáváme,“ uzavírá Jiří Bílek z Neoluxoru.

Češi si žádají novinky

Jestliže se dnes tiskne přes 18 tisíc knižních titulů, nutno dodat, že naprostá většina z tohoto počtu činí novinky. Reedice, tedy opakované vydání knih, se tisknou jen v případě opravdu úspěšných knižních titulů. To potvrzuje hlad Čechů po dalších a dalších novinkách.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *