Podcast článek1

Podcasty o knihách aneb o knihách třeba v tramvaji

Přestože debatování o knihách naživo nikdy nic nepřekoná, přibývá díky neustále rostoucím možnostem v digitálním světě forem, jak o knihách mluvit i jinak. Sociální sítě jsou báječným nástrojem, kde lze šířit vášeň pro knihy a čtení, kde sdílet inspiraci, propojenou s fotografiemi – protože nebudeme si lhát do kapsy, obálka knihy je leckdy prvním hybatelem, kvůli kterému po knize v regálu knihkupectví (ne)sáhneme.

V posledních měsících se mezi moderní trendy sdílení myšlenek, názorů a inspirace dostala forma podcastu. Pravděpodobně jste o nich už slyšeli a dost možná mezi nimi máte své oblíbence. Podcasty vznikají na nejrůznější témata – od zpravodajství po zábavné talk show. Možná právě pro vás bude dobrou zprávou, že se v českých podcastových vlnách mluví také o knihách.

Lucie s Karolínou, dvě vášnivé čtenářky, které se potkaly při studiu bohemistiky, si společně založily podcastový kanál Mileniálky čtou. Připravují několik pořadů, v nichž se věnují odlehčeným diskuzím na téma nejrůznějších fenoménů v knihách – young adult, téma druhé války, nebo třeba překlady ze současné francouzské literatury. Karolína se zároveň věnuje literatuře 19. století a jejím zajímavým zákoutím, co se týče života autorů, Lucie zas mapuje zajímavé novinky na knižním trhu.

Podcast článek2

Svůj podcast spustil i Radek z Knižního klubu. Ten si do svého pořadu zve hosty z knižního světa, stavit se u něj můžete třeba pro poslech rozhovoru se spisovatelkou Annou Musilovou či pro knižní tipy od známého dua Ester & Josefína.

S nově objevenou zálibou pro poslech knižních podcastů jsme však nezanevřeli na Instagram a Facebook a stále si na ně můžete chodit pro tipy ke čtení. Na podzim jich bude spousta. Jak jistě víte, jde o klíčovou část roku, kdy vychází zajímavých knih více než obvykle. Jodi Picoultová, Andrew Mayne, Natálie Kocábová a Jan Svěrák.

Podzim bude plný velkých jmen, buďte u toho s námi!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *