c198e2fd

Nejlepší komiksy ze stáje Crew



Útok titánů

Představte si svět v daleké budoucnosti. Lidstvo je na pokraji vyhynutí a žije v uzavřeném prostoru chráněném obrovskou zdí. Kdysi dávno se v našem světě objevili titáni, kteří měli jediný cíl. Zabít a sežrat vše lidské. Poslední zbytky lidstva tak žijí ukrytí a mají své vlastní životy. Pak se ale více jak sto let potom objeví kolosální titán, který nejen poruší jednu z hradeb, ale díky němu a dalšímu titánovi přijde o život matka hlavního hrdiny. Eren tak společně se svými přáteli vstoupí do armády s přísahou, že jednou smaže z povrchu země každého titána.

„Říká se, že před příchodem titánů se lidé zabíjeli navzájem – kvůli rozdílnosti ras a ideologií. A tehdy prý někdo pravil… Kdyby se tak objevil nějaký vnější nepřítel, lidstvo by jistě přestalo bojovat mezi sebou a semklo se v jeden šik proti společnému protivníkovi. Co si o tom myslíš?“

Útok titánů je japonská manga, která začala vycházet v roce 2009. Dočkala se anime seriálu a dvoudílného hraného filmu z japonské produkce. Právě díky seriálu se dočkala obrovské popularity a to nejen v Japonsku, ale také v USA a dalších zemí. Příběh Erena a dalších postav je hodně návyková záležitost. Hadžime Isajama dokázal skvěle namixovat zajímavý, lehce komplikovaný, ale propracovaný příběh, který ve svém nitru ukrývá mnohá tajemství a postupně je odhaluje. Nechybí obrovské množství akce, krvavých a často až nemilosrdných scén, kdy Isajama své hrdiny staví před šílené překážky. Střídají se díly plné akce a napětí s částmi, které jsou sice klidnějšího rázu, ale skvěle dokreslují charaktery jednotlivých postav. V současné době patří Útok titánů rozhodně mezi nejlepší a nejoriginálnější mangy. V českém překladu je prvních jedenáct dílů.

Živí mrtví

Rick Grimes se po těžké nehodě a dlouhodobém kómatu budí uprostřed samotného pekla. Svět se změnil doslova ze dne na dne. Mrtví povstali z hrobů. Rick, který pořádně neví co se stalo, se vydá hledat svou rodinu a na své cestě vidí jen zničený svět. Svět, kde padla vláda, kde selhala technologie i obrana a kde je téměř každý odkázán sám na sebe. Společnost se rozpadla a konzumní život vzal za své. Epidemie postihla celé lidstvo. Poslední přeživší tak musí vynaložit všechny síly a překonat nejen bolesti a ztráty, ale i sami sebe, aby přežili a ochránili své blízké. Nepřítel ale nejsou jen oživlé mrtvoly.

„Ve světě, jemuž vládnou mrtví, teď musíme konečně začít žít.“

Komiksová série Živí mrtví je svým způsobem velký unikát. Nebo snad znáte jinou zombie postapokalyptickou sérii, která se dočkala tak vřelého přijetí? Komiksy vychází pravidelně už od roku 2003 a jejich seriálové zpracování patří mezi nejoblíbenější seriály vůbec. V českém překladu vyšlo už jednadvacet dílů a další se chystá na konec léta. Obsáhlé série mají často problém s tím, že jejich kvalita klesá. Živí mrtví si ale naštěstí dokázali svou kvalitu zatím udržet. Dosavadní díly přinesly několik dějových zápletek, kde se vždy objevila nová nepřátelská skupina. Hlavní hrdinové se tak musí pořád ohánět, bojovat o holý život a vypořádat se s velkými ztrátami. Občas se plácají v začarovaném kruhu, občas se posunou hodně dopředu. Robert Kirkman, autor této série, svůj fiktivní svět zobrazil hodně syrově a realisticky, skvěle vykreslil jak akční a dramatickou část, tak i tu psychologickou. Zachytil příběh lidí, kteří ve dne v noci žijí ve strachu a neznají prakticky nic jiného než boj a přežívání. Tohle je sice svět, kde se mrtví snaží sežrat živé, ale v samotném jádru jde o přežití mezi lidmi, o nekonečném strachu ze smrti a hlavně o tom, jak moc jsme schopní obětovat svou lidskost. A ano i po tolika dílech dokáží Živí mrtví člověka zvednout ze židle.

Ghost in the Shell

Jednadvacáté století. Moderní přetechnizovaná doba potírá hranice mezi lidmi a roboty. Je opravdu těžké poznat, kdo je kdo. Lidé se dobrovolně vylepšují pomocí implantátů nebo umělých končetin. Roboti na sobě nosí lidskou tkáň. Agentka Motoko Kusanagi je členkou speciální jednotky zabývající se kyberterorismem. Cílem této skupiny je najít především smrtonosné hackery, kteří se snaží nabourat do lidského mozku, k samotnému lidskému duchu.

Ghost in the Shell je ve svém žánru kultovní legenda, která byla vydána před více jak dvaceti lety. První díl se českého vydání dočkal letos na jaře a další na sebe nenechají dlouho čekat. I přes své stáří, lehce zastaralou ale specifickou kresbu je tato manga svým způsobem nadčasová, komplexní a skvěle propracovaná. Autor se totiž nezaměřuje pouze na dějovou linii. Své postavy nechává přemýšlet, filozofovat a pokládat si otázky týkající se lidskosti a vlastního bytí. A to se v současné tvorbě vidí málokde. Je proto dobré si každou kapitolu dávkovat s odstupem, protože Ghost in the Shell není lehké čtení. Na druhou stranu ale něco svým čtenářům dá a možná je donutí přemýšlet nejen nad světem, ale i nad svým vlastním životem.

Temná věž

Uběhne ještě dlouhý čas, než se Roland Deschain vydá k Temné věži. Po vzoru svého otce musí složit zkoušky na pistolníka. Než se z něj stane legenda, musí dospět a zamilovat se. Musí projít dlouhou cestou a vidět svou lásku zemřít. Komiksová Temná věž vás zavede do úplného počátku této temné cesty plné velkého zla. Seznámí vás se čtrnáctiletým Rolandem a jeho Ka-tet, ukáže jeho první boj s temnotou a jakou sílu a podobu má zrada.

„Muž v černém prchal přes poušť… a pistolník mu byl v patách.“

Stephen King je známý mistr hororů, ale na svém kontě má i rozsáhlou fantasy sérii Temná věž. Její komiksová adaptace je tak trochu jiná, protože zachycuje hlavního hrdinu od úplného počátku jeho dobrodružství. Tvůrci komiksu navíc zašli mnohem dál a vymysleli pro své čtenáře i nové části příběhu. První tři díly zaujmou nejen díky slavnému jménu autora, ale také svou kresbou, která je atmosférická, často až mrazivá a nádherná zároveň. Zachycuje každý detail a má lehce gotický nádech. Samotný příběh se vyvíjí docela pozvolna, ale nenudí. Trochu zmatený a komplikovaný první díl střídají dva díly plné drsného westernu a skvěle vykreslených postav. Dialogy spíše převládají a autoři se nebojí zajít i do filozofické stránky příběhu. Příznivci původní Kingovi série si rozhodně přijdou na své.

Deadpool

Deadpool si získal srdce fanoušků v minulém roce díky celovečernímu filmu. Představil totiž naprosto odlišného (anti)hrdinu – hláškujícího, sprostého a nezastavitelného žoldáka. A jako většina těchto hrdinů má svůj základ v komiksech. Deadpoolovi peripetie vydané v českém jazyce se tak točí okolo mrtvých prezidentů, Drákulovy nevěsty, lovců duší nebo také okolo Wolverina a Captaina Ameriky. A to není zdaleka všechno.

„Týjo! Ty nejseš ten chlápek z Katapultu!

Upír!

Tak aspoň že se netřpytíš a nemáš sundaný tričko.“

Komiksy s Deadpoolem jsou především velkou oddychovkou, u které se ale bohatě zasmějete. Jeho příběhy jsou dosti ujeté, plné krkolomné akce, šílených nápadů a hlášek. Wade Wilson si za žádné situace neodpustí sarkastickou poznámku nebo vtip na cizí účet. Občas se objeví i vážné téma, lehké zamyšlení nebo eskapády s dalšími marvelovskými postavami. Pokud patříte mezi fanoušky loňského filmu a nebaví vás čekat na pokračování, jsou tyhle komiksy dokonalým zpestřením.

Autor: Tereza Vršková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *