Pod měděnou hvězdou

„To léto bylo špatné,“ říká Timothy Wilde a má pravdu. Nejdřív ten zpropadený požár. Připravil jej o veškeré úspory i polovinu tváře. Potom ta záležitost s nově vzniklým policejním sborem, jehož členem se Timothy ne zcela dobrovolně stal. Také občanské nepokoje – třenice mezi usedlíky a irskými přistěhovalci, jež v původní domovině kosí hladomor. Nález mrtvého kojence, kterého si jeho vlastní pomatená matka spletla s krysou. A k dovršení všeho to děvče – dětská prostitutka potácející se ulicemi v zakrvácené noční košili. Blábolila cosi o mrtvých dětech. Irských dětech. Dětech, jimž kdosi do trupu vyřezal znamení kříže…

To léto je špatné. V ulicích „starého, dobrého Gothamu“ se pohybuje vrah, a čerstvý policista Timothy Wilde netuší, kolik času mu zbývá, než znovu udeří…

Přestože Bohové Gothamu nejsou autorčinou prvotinou, jsou prvním románem, jímž se Lyndsay Fayeová představuje českým čtenářům. Činí tak prostřednictvím Wilda, bývalého barmana a „muže s pozornýma očima“, jenž se v onom památném roce 1845 stává jednou z prvních newyorských „měděných hvězd“. Fayeová si zvolila nesnadný cíl: napsat knihu, jež bude dílem detektivkou a dílem historickým románem. Taková ambice vyžaduje rozsáhlé znalosti dobových reálií, autorka však přípravu v žádném případě nepodcenila. V Bozích Gothamu tak ožívá pestrobarevný svět: svět politických intrik i náboženských svárů, svět klamu a pletich, svět, ve kterém v zastrčených uličkách postávají prostitutky, zatímco hubení irští kluci kradou cukr trhovcům přímo pod nosem.

Bohové Gothamu jsou tedy nesporně zajímavým čtením, a to nejen pro fanoušky detektivních románů. Nabízí se ovšem otázka, proč dát přednost audio verzi příběhu. Odpověď je nasnadě: zatímco v případě papírové podoby se musíme spoléhat pouze na vlastní představivost, audiokniha atmosféru příběhu vykresluje velmi působivým způsobem. Vynikající přednes Martina Písaříka i krátká znělka, jakožto zvuková kulisa na konci každé kapitoly vytváří jedinečný posluchačský zážitek i pro zaryté odpůrce audioknih.

Chcete-li se tedy zapojit do pátrání po „muži v kápi“, tajemném vrahovi dětí, neváhejte. Zavřete oči a zaposlouchejte se do příběhu děvčátka, jemuž lidé neřeknou jinak než Ptáčátko, Timothy Wilda, i prvních newyorských policistů. Je docela možné, že (až oči znovu otevřete) zaslechnete otevřeným oknem klapot krytých kočárů i pokřik malých kamelotů prodávající večerní noviny.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Michaela Matějů

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *